8 Δεκεμβρίου 2014

Λύση άμεσα για την επαναλειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Ναύπακτο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα για το μείζον θέμα που έχει προκύψει με τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά σημαντικό θεσμό για την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ειδικά μάλιστα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης. Η λειτουργία τους υπονομεύεται και συρρικνώνεται συνεχώς. Η αιτία βρίσκεται στη μη απόδοση του νοσηλίου -τροφείου για τους διαμένοντες σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ από τον ΕΟΠΠΥ.
Δυστυχώς ο Σύλλογος ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» ανέστειλε από τον Απρίλιο τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Ναύπακτο, όπου 7 συνάνθρωποί μας με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες είχαν βρει μία διέξοδο ζωής.

Η κ. Φούντα επαναφέρει το ζήτημα, με Επίκαιρη Ερώτηση αυτή τη φορά και ζητά να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος και να αποδοθούν τα θεσμοθετημένα νοσήλια στις εν λόγω δομές. Όπως μάλιστα αναφέρει η Βουλευτής, παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες Στέγες ανά την Ελλάδα, εξαιτίας της ολιγωρίας του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα όμως και με τον Συνήγορο του Πολίτη, η υπάρχουσα νομοθεσίας κατισχύει των κανονιστικών διατάξεων του ΕΟΠΠΥ και άρα η συμμόρφωση με την απόδοση του νοσηλίου-τροφείου συνιστά υποχρέωση των ασφαλιστικών οργανισμών.

Ευελπιστούμε πως ο αρμόδιος Υπουργός θα έρθει στη Βουλή κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στις πλείστες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις για το ζήτημα. Εντούτοις, το συναρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει προβεί στην έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ορίζει ανά ημέρα, άτομο και είδος αναπηρίας το νοσήλιο-τροφείο που θα καταβάλλουν οι αρμόδιοι οργανισμοί για τα άτομα με αναπηρίες τα οποία διαβιούν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Γιατί λοιπόν φθάσαμε στο σημείο μηδέν; Ο Κανονισμός του ΕΟΠΠΥ, παρά το γεγονός ότι κάνει ρητή πρόβλεψη για κάλυψη δαπανών παραμονής σε Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ (τα οποία έχουν ενταχθεί στα Κέντρα Αποκατάστασης) καθώς και σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας, δεν κάνει ειδική αναφορά σε κάλυψη δαπάνης διαμονής σε Στέγες Αυτόνομης ή Ημιαυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ.

Η κοινωνική πολιτική, ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικής κρίσης, θα όφειλε να είναι πρωταρχικής σημασίας. Επιβάλλεται να γίνει επιτέλους εφαρμογή του Νόμου για το νοσήλιο, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που νοσηλεύονται, αλλά και των ενδιαφερόμενων οικογενειών.

Οι δομές που βοηθούν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, καταδεικνύουν τον πολιτισμό μας. Δυστυχώς, δεδομένης της δυσχερής οικονομικής οι δυνατότητες που έχουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είναι αυτές που όλοι θα προσδοκούσαμε. Δεν είναι όμως δυνατόν να μην μπορούν να απολαμβάνουν τα ελάχιστα πλην όμως θεσμοθετημένα.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Φούντα:

http://nikifounta.gr/cms/uploaded_files/996.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου