Το επισπεύδον Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «πιστό στην παράδοση» των περιβαλλοντικά επιβαρυντικών και αντισυνταγματικών διατάξεων, δίνει αυτή τη φορά τη δική του «μάχη» υπέρ της καταστροφής των δασών. Καταπέλτης ήταν η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Ειδική Αγορήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα εναντίον του άρθρου 12 του σχεδίου νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», που επιβάλλει απαράδεκτες αλλαγές στις διατάξεις για τα δάση.
Το άρθρο 12 έρχεται σε συνέχεια της καταστροφικής τροποποίησης της δασικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε μόλις το καλοκαίρι του 2014 και επιβραβεύει την αυθαιρεσία και τις καταπατήσεις. Για τους μόνους που δεν μεριμνά η Κυβέρνηση για ακόμα μία φορά, είναι για τους νομοταγείς πολίτες.
Εν προκειμένω όμως, ανοίγει περαιτέρω η βεντάλια των επεμβάσεων και το ΥΠΕΚΑ προχωρά και στη διευκόλυνση των αποχαρακτηρισμών και την ακύρωση των δασικών χαρτών:
Επιτρέπεται η διαρκής αναμόρφωση των δασικών χαρτών με τη διαγραφή εκτάσεων. Εισάγεται δηλαδή ευθέως η οριστική ακύρωση των δασικών χαρτών. Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την αειφόρο ανάπτυξη καταργείται.
Οι καταπατημένες μέχρι το 2007 δασικές εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί και μετατραπεί σε γεωργικές νομιμοποιούνται με αποτέλεσμα να παραβιάζεται κατάφορα το άρθρο 117 παρ. 3. του Συντάγματος που ορίζει ρητά ότι δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή αποψιλώθηκαν κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες.
Η υποχρέωση αναδάσωσης καταργείται εφόσον μετά την πάροδο πενταετίας αποδεικνύεται το ανέφικτο της πραγματοποίησής της. Αν αυτό δεν είναι ένα κίνητρο για καταπατήσεις και για εμπρησμούς τότε ποιο είναι άραγε;
Διευρύνονται οι επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις από την επέκταση λατομείων μέχρι τη χωρίς άδεια λειτουργία εγκαταστάσεων «πολιτιστικού χαρακτήρα».
Είναι προφανής ο δόλος του ΥΠΕΚΑ, αφού οι κατάπτυστες αυτές διατάξεις ήρθαν αιφνιδιαστικά στη Βουλή, ενώ δεν συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση.
Η Δημοκρατική Αριστερά, από την πρώτη στιγμή που ήρθε το εν λόγω σχέδιο νόμου για επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές, ζητά επίμονα απόσυρση του απαράδεκτου αυτού άρθρου. Εφόσον το ΥΠΕΚΑ επιμείνει, τότε προτείνει να οριστεί ονομαστική ψηφοφορία για το εν λόγω άρθρο, ώστε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Διότι αν ψηφιστεί, η καταστροφή που θα επιφέρει, θα έχει ονοματεπώνυμο.
Επιπλέον, ζητά από τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. να δεσμευθεί πως δεν θα κάνει αποδεκτές όποιες τροπολογίες επιβαρύνουν περαιτέρω τη δασική νομοθεσία. Είναι πράγματι λυπηρό να βλέπουμε τροπολογίες «με το βλέμμα στις εκλογές» που όχι απλώς δεν σέβονται το δασικό μας πλούτο, αλλά δίνουν χαριστική βολή στην όποια ελπίδα για πάταξη της αυθαιρεσίας.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία της κ. Φούντα:https://www.youtube.com/watch?v=jREUKMihvqA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου