7 Δεκεμβρίου 2014

Δ.Τ. Ομιλία Μαρία Τριανταφύλου για Προϋπολογιμό 2015

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το νέο προϋπολογισμό μίλησε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου.
Η βουλευτής, σημείωσε πως πρόκειται για έναν ακόμη προϋπολογισμό που ουσιαστικά με το πρωτογενές πλεόνασμα θεσμοθετεί τη μεταβίβαση πόρων της ελληνικής οικονομίας προς τους δανειστές της στα πλαίσια της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, την ίδια στιγμή που το τέλος των μνημονίων που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση και η πολυπόθητη ανάπτυξη που προβλέπει, δεν δίνουν ούτε ένα στίγμα κοινωνικής ανακούφισης.

Απάντησε στην θέση της κυβέρνησης, ότι η ύφεση σταματάει και ότι σταθεροποιείται η οικονομία:
 « Έχει σημασία και σε ποιο σημείο σταθεροποιούμαστε. Είμαστε με 25% μικρότερη οικονομία, σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, τρία εκατομμύρια ανασφάλιστους. Κι αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία. 
Οι μηχανισμοί, στους οποίους προσδοκά η Κυβέρνηση, δεν δουλεύουν. Οι μειώσεις μισθών υποτίθεται πως από το μια θα οδηγούσαν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών και από την άλλη θα έφερναν ιδιωτικές επενδύσεις.
Αυτό δεν επαληθεύεται, καθώς αφενός οι εξαγωγές είναι μικρό κομμάτι και δεν μπορούν να ορθώσουν την ελληνική οικονομία και αφετέρου στην κάθοδο ή στο τέλμα υπάρχουν αρνητικές προσδοκίες και οι επενδύσεις δεν αυξάνονται.
Υπάρχουν συνεχείς επιμηκύνσεις στο χρέος χωρίς να το μειώνουν, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ένα δυσμενές πλαίσιο για την οικονομία και τις επενδύσεις. Και αυτή η απαίτηση για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα στραγγαλίζει την οικονομία.
Οι ιδιωτικοποιήσεις ξεπουλάνε χωρίς να οδηγούν σε επενδύσεις. Πραγματικά, θέλω να δούμε τα νούμερα. Νομίζω ότι είναι 2,5 δισεκατομμύρια μέχρι τώρα από τις ιδιωτικοποιήσεις και νομίζω ότι προσδοκάτε 1,9 δισεκατομμύρια για το 2015.
Επίσης, γίνονται ρυθμίσεις για τις τράπεζες με γνώμονα το όφελός τους και όχι την ανακούφιση των πολιτών. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν έχουν σε καμία περίπτωση αναπτυξιακή κατεύθυνση και για τα ζητήματα της φοροδιαφυγής δεν γίνονται ουσιαστικές κινήσεις.
Προσθετικά, η υπερφορολόγηση των αγροτών, η εξόντωση των μικρομεσαίων, η διάλυση της πρωτογενούς παραγωγής, το ξεπούλημα της δημόσιας υπηρεσίας και των υποδομών -δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια- δείχνουν ότι το τέλος των μνημονίων είναι πραγματικά κάτι ρητορικό.»
Η κυρία Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στις διεθνείς συνθήκες που επικρατούν:
«Ο φετινός προϋπολογισμός κατατίθεται σε πιο δυσμενείς συνθήκες: Περιφερειακοί πόλεμοι, Ουκρανία, Συρία και αλλού και πολλές εμπλεκόμενες δυνάμεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πρακτικές εφαρμογής δύο μέτρων και δύο σταθμών σε θέματα διεθνούς δικαίου. Ξένες εισβολές σε κυρίαρχα κράτη κάτω από το περιτύλιγμα, κάτω από το ιδεολόγημα της ένοπλης εξαγωγής δημοκρατίας, νεοναζιστική και εθνικιστική επέλαση στην Ευρώπη. Γεωπολιτικές και ενεργειακές ανακατατάξεις και πρακτικές ενεργειακού αποκλεισμού που καθιστούν έως και επικίνδυνα τα πράγματα στη γειτονιά μας. Και, βέβαια, το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στην Κύπρο, η τουρκική προκλητικότητα και η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, που δυστυχώς δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.»
Στη συνέχεια έκανε κριτική στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση:
       «Θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, επιλογές που να αντιτάσσονται και να αντιπαρατίθενται με πολιτικές αντιποίνων, αλλά και το ψυχροπολεμικό κλίμα που εξαπλώνεται στη γειτονιά μας και στην Ευρώπη ενάντια στη ξενοφοβία, το ρατσισμό και το φασισμό, κυρίως με ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας, αλλά και άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.»
Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας:
«Είστε έντρομοι, γιατί βλέπετε την κοινωνία και την οικονομία, ύστερα από την πολιτική των μνημονίων που υπηρετήσατε και εφαρμόσατε πιστά, σαν δύο μικρές βόμβες νετρονίου που είναι έτοιμες να σκάσουν στα χέρια σας. Και ζητάτε συνενόχους στην ολοκλήρωση του έργου, για να γίνει όσο πιο αθόρυβα γίνεται αυτή η έκρηξη. Εξ ου και η «εθνική συνεννόηση». Εσείς είστε όψιμα μειλίχιοι. Εμείς δεν είμαστε και ούτε πρόκειται να γίνουμε μέρος του σάπιου πολιτικού συστήματος, του οποίου εσείς είστε συνεχιστές.
Η εθνική συνεννόηση είναι ύψιστο καθήκον, όχι, όμως, με όλους όσους υπηρέτησαν αυτό το σύστημα…  Πιστεύουμε στις δυνάμεις, στη δημοκρατική συνείδηση, αλλά και το κυριότερο, στην ιστορία και τους αγώνες του ελληνικού λαού.»

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου