ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 8 Σεπτεμβρίου 2013
Τρία ερωτήματα σχετικά με την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, την απουσία οποιασδήποτε νομιμοποιητικής βάσης και τις δραματικές συνέπειες που αυτή θα έχει για όλη την περιοχή, έθεσε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φοχ Ρασμούσεν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος στη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, που συνήλθε στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Απευθυνόμενος στον κ. Ρασμούσεν, ο βουλευτής, μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη, αφού δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν με ενδιαφέρει κανένας δικτάτορας, ο Άσαντ ή οποιοσδήποτε άλλος, και θεωρώ τη χρήση χημικών όπλων ως έγκλημα ανεξαρτήτως του ποιος το διαπράττει», έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:
- «Ποιες είναι οι πραγματικές αποδείξεις -όχι υποθέσεις, αποδείξεις!- ότι στο καθεστώς Άσαντ και όχι στην αντιπολίτευση ανήκουν αυτοί που χρησιμοποίησαν τα χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού, όταν η Κάρλα ντελ Πόντε, ως μέλος της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ, έχει ήδη δηλώσει ότι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν κάνει χρήση τέτοιων όπλων και στο παρελθόν;».
- «Πιστεύετε ότι η απόφαση για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μπορεί και πρέπει να ληφθεί έξω από τις αρχές και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών;».
- «Λαμβάνετε υπόψη σας το γεγονός ότι ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα προσφύγων, οι οποίοι ανέρχονται ήδη στα δύο εκατομμύρια, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο είναι παιδιά; Και αν ναι, αυτό δεν σας φοβίζει;».
Απαντώντας, ο κ. Ρασμούσεν, αφού δήλωσε ότι αδυνατεί να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες από τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι μυστικές υπηρεσίες, επικαλέστηκε το γεγονός ότι η χρήση των απαγορευμένων όπλων έγινε σε περιοχές που κατέχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κάτι που, κατά την άποψή του, υποδεικνύει και τον ένοχο. Χαρακτήρισε το θέμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου που έθεσε ο Γιώργος Βαρεμένος ως «δύσκολο πρόβλημα», διαβεβαίωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργεί με βάση τις αρχές του, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπως, υποστήριξε, στην περίπτωση του Κοσσόβου «προκειμένου να προληφθεί μια γενοκτονία», και διερωτήθηκε ποιο μήνυμα θα λάβουν τα αυταρχικά καθεστώτα αν η διεθνής κοινότητα δεν απαντήσει στη χρήση χημικών όπλων.
Για τη βέβαιη πρόβλεψη ότι η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα διογκώσει το κύμα των προσφύγων, ο κ. Ρασμούσεν δεν απάντησε.
Για την ελληνική αμυντική βιομηχανία
Παρεμβαίνοντας, εξάλλου, στη σχετική συζήτηση στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση, ο Γιώργος Βαρεμένος έθεσε το ζήτημα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και την πίεση που ασκεί η τρόικα για να οδηγηθεί αυτή σε πτώχευση.
Ο βουλευτής επικαλέσθηκε την τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και με επιχειρήσεις μη στρατιωτικού χαρακτήρα. Και έθεσε το ερώτημα, τι είδους εταιρικότητα και συνεργασία θα είναι αυτή, όταν ορισμένες χώρες θα στερούνται πλήρως αμυντικών βιομηχανιών καθώς οι υπάρχουσες οδηγούνται σε κλείσιμο υπό την πίεση των δανειστών τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου