23 Μαΐου 2014

Πράσινο φως για γεωτρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας όπου η εταιρεία ζητά να κάνει έρευνες
Δεκτή έγινε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, η εισήγηση της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για την αποδοχή και των τριών αιτήσεων ενδιαφέροντος που είχε καταθέσει στα μέσα Απριλίου η εταιρία ENELTRADESpA, ... 
...για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την πρόνοια του Ν. 2289/1995 που δίνει τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για περιοχές που είναι ελεύθερες και όχι δεσμευμένες με οποιονδήποτε τρόπο, ανά την Ελληνική επικράτεια.
Με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι ακριβείς συντεταγμένες και οι Χάρτες των υπό παραχώρηση περιοχών και ακολούθως – σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία – το Ελληνικό Δημόσιο θα απευθύνει Διεθνή Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στις τρεις αιτούμενες χερσαίες περιοχές, με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναμένεται το αργότερο εντός του Ιουλίου.
Προθεσμία υποβολής προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους, ορίζονται οι ενενήντα (90) ημέρες από την δημοσίευση της πρόσκλησης στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΗENELTRADESpA, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις αιτήσεις της, λειτουργεί σαν Διαχειριστής (Operator) στην Ιταλία μέσω της θυγατρικής της ENEL LONGANESI DEVELOPMENT, ενώ σαν μέλος κοινοπραξιών διατηρεί παραχωρήσεις στην Αλγερία και στην Αίγυπτο. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ήδη αρκετά χρόνια στον τομέα των ΑΠΕ, μέσω της  θυγατρικής της εταιρείας ENEL GREEN POWER, με πολυάριθμο προσωπικό.
Οι αιτήσεις της εταιρείας ENEL TRADE SpA προς το ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνουν τρεις περιοχές ενδιαφέροντος:
α) Την χερσαία περιοχή «Άρτα – Πρέβεζα» (Block of Interest 1),
β) Την χερσαία περιοχή «Αιτωλοακαρνανία» (Block of Interest 2) και
γ) την χερσαία περιοχή «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» (Block of Interest 3).
Δύο από τις προαναφερθείσες αιτούμενες περιοχές, η «Αιτωλοακαρνανία» και η «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», αποτέλεσαν αντικείμενο παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Πρώτο Γύρο Παραχωρήσεων που διενεργήθηκε από την ΔΕΠ-ΕΚΥ την περίοδο 1995-1996.
Η τρίτη περιοχή «Άρτα – Πρέβεζα», οριοθετείται γεωγραφικά στα βόρεια από την υπό παραχώρηση περιοχή «Ιωάννινα» (Open Door 2012) και στα νότια από τον Αμβρακικό Κόλπο και την αιτούμενη προς παραχώρηση περιοχή «Αιτωλοακαρνανία», ενώ τμήματα της περιοχής αυτής είχαν παραχωρηθεί παλαιότερα σε ΔΕΠ και ΔΕΠ-ΕΚΥ.
Αναφορικά με το επίπεδο γεωεπιστημονικής γνώσης των ανωτέρω περιοχών, από παλαιότερες έρευνες των ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ και διαφόρων άλλων εταιρειών που είχαν κατά καιρούς λάβει επισήμως παραχωρήσεις στη Δυτική Ελλάδα, την επανεπεξεργασία που έχει πραγματοποιηθεί σε μέρος των στοιχείων από τις παραπάνω έρευνες, καθώς και τις νεότερες καταγραφές που προέκυψαν από την περίοδο των παραχωρήσεων του πρώτου γύρου (1997-2001), υπάρχουν σημαντικά γεωλογικά, τεκτονικά και πολυάριθμα γεωφυσικά δεδομένα (σεισμικά, αερομαγνητικά, μαγνητοτελλουρικά, βαρυτικά, κ.α.), καθώς και εκθέσεις, τα οποία υποδεικνύουν σημαντικό αριθμό από ενδιαφέρουσες, ρηχές αλλά και βαθιές, δομές προς διερεύνηση.
Επιπροσθέτως, από τις πηγαίες επίγειες αναβλύσεις πετρελαίου (oil-seeps), αλλά και τον ικανό αριθμό γεωτρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στη Δυτική Ελλάδα, διαπιστώνεται η ύπαρξη ενεργών πετρελαϊκών συστημάτων. Επίσης, η ανάλυση ιζηματογενών λεκανών των περιοχών της δυτικής Ελλάδας (π.χ. Άρτας, Βοτσαράς) αποδεικνύει την ωριμότητα των πετρελαϊκών συστημάτων (thermalmaturity), υποδεικνύοντας τη δυναμικότητά τους τόσο για πετρέλαιο όσο και αέριο. Απόδειξη των ανωτέρω αποτελούν, η ανακάλυψη πετρελαίου και αερίου στο Κατάκολο (ΒΔ Πελοπόννησος), αλλά και ο εντοπισμός πετρελαίου στη γεώτρηση Αιτωλικό #1 (Αιτωλοακαρνανία).
 
ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου