11 Μαΐου 2014

Ο Αγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις στον Αμαδερό Βόνιτσας.

Η οροσειρά των ακαρνανικών βουνών πριν καταλήξει στον Αμβρακικό κόλπο (ακρωτήριο Γελάδα) δημιουργεί μια βουνοκορφή με την ονομασία Αμαδερός. Είναι το βουνό ανατολικά της Βόνιτσας.
Στο μέσο της απόστασης από το ριζό μέχρι τη κορυφή, υπάρχει ένα μικρό σπήλαιο , εντός του οποίου είναι το εξωκλήσι του Αι’ Νικόλα στο στεφάνι, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις , του επονομαζόμενου «του Νέου».


Παλαιότερα ο Άγιος Νικόλαος ήταν στο εξωκλήσι της Κουκουμίτσας. Τότε είχε παρατηρηθεί ότι η εικόνα του Αγίου Νικολάου του Νέου, «έφευγε» από το εξωκλήσι της Κουκουμίτσας και βρίσκονταν στη μικρή σπηλιά του Αμαδερού. Λόγω της συχνότητας του γεγονότος , οι τότε Βονιτσιάνοι έκλεισαν εξωτερικά τη μικρή σπηλιά και την μετέτρεψαν σε εξωκλήσι αφιερωμένο τον Άγιο Νικόλαο τον Νέο, τον εν Βουνένοις .
Τυχόν ερωτήματα περί του έτους κτήσης του εξωκλησιού (αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο τον Νέο) στη Κουκουμίτσα, δεν μπορούν να απαντηθούν με τα μέχρι τώρα συγκεντρωμένα στοιχεία. Σήμερα το εξωκλήσι της Κουκουμίτσας είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο.
Όμως έχουμε την δυνατότητα να ομολογήσουμε ότι το εξωκλήσι στη Κουκουμίτσα προϋπήρχε του 1717, όταν τότε ο Ολλανδός ζωγράφος Αντόνιο Στορμ Ματέο, το επεσήμανε με ένα «+» ακριβώς στο σημείο που σήμερα υπάρχει το εξωκλήσι .
Τα παρακάτω στοιχεία συνηγορούν στην διαχρονικότητα της αφιέρωσης του εξωκλησιού της Κουκουμίτσας στον Άγιο Νικόλαο τον Νέο:
-Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος, ήταν και είναι Άγιος που τιμούν οι βλάχοι, οι οποίοι στη περιοχή μας, μέχρι και των ημερών που ήμασταν παιδιά, πηγαινοέφερναν τα πρόβατά τους από τα ορεινά στα πεδινά.
-Η περιοχή της Βόνδιτζας (Βόνιτσας) από πολλούς ιστορικούς ονομάζεται και «μικρή Βλαχία». Για αυτό το θέμα υπάρχουν πολλές παράμετροι, θετικές και αρνητικές απόψεις. Για τη «μικρή Βλαχία» ελπίζουμε να μας δοθεί χρόνος για να σας παραθέσουμε όλα τα στοιχεία.
-Σε πολλές τοποθεσίες των περιχώρων της Βόνιτσας, υπάρχουν εξωκλήσια – εκκλησίες αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο τον Νέο, και όλες αυτές (οι τοποθεσίες) είχαν να κάνουν με μέρη που οι βλάχοι είχαν «κονάκια». Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Άγιο Νικόλαο τον Νέο στα Τσουγκριά Παλιαμπέλων και στο χωριό των προσφύγων «Ο Άγιος Νικόλαος». Στα Τσουγκριά η ημέρα της γιορτής ήταν ημέρα πανήγυρις για όλη τη περιοχή. Για τον Άγιο Νικόλαο στο προσφυγικό χωριό, η υπερήλικος Κα Ελένη Μαυρίδη, μας διηγήθηκε ότι το 1924 που ήλθαν σε αυτό το τόπο, υπήρχε το μικρό εξωκλήσι αφιερωμένο στον Αγιο Νικόλαο τον Νέο, που το είχαν φτιάξει οι Βλάχοι.


Για την γιορτή του Αγίου Νικολάου του Νέου, η περιοχή μας, την εορτάζει όχι στις 9 Μαίου που είναι κανονικά η εορτή, αλλά στις 10 Μαίου, μάλλον επηρεαζόμενη από την άλλη μεγάλη εορτή, αυτή της διέλευσης των ιερών οστών, του Αγίου Νικολάου του Μύρωνος, έξω από τα παράλια του Ιονίου.
Ας επανέλθουμε στον Αι’ Νικόλα στο στεφάνι και στη σημερινή γιορτή μας.
Και φέτος ανεβήκαμε στον Αμαδερό, άλλοι από το «σύρμα» (μονοπάτι) και άλλοι από τον αγροτικό δρόμο. Μέσα σε μια ανοιξιάτικη μέρα εορτάσαμε τον Άγιο μας, αντικρίζοντας στο βάθος την ομορφιά της Βόνιτσας.








Για την Αμφικτιονία
Ο Αντιπρόεδρος
ΝΤΙΝΟΣ Στυλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου