12 Ιανουαρίου 2015

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες Κέντρου Νεότητας Ι. Μ. Λευκάδος & Ιθάκης

Με την πατρική ευλογία και προτροπή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου και με την ευθύνη του Κέντρου Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας, κατά την μόλις παρελθούσα περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου υλοποιήθηκε μια σειρά από αξιόλογες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για χάρη των παιδιών και των νέων μας, ενθουσιάζοντας ιδιαίτερα όσους έλαβαν μέρος, μικρούς και μεγάλους.


  1. Χριστουγεννιάτικη Δωροέκθεση 2014
Χάρη στην εθελοντική ενεργό συμμετοχή μικρών και μεγάλων, το πρωί της Κυριακής, 21 Δεκεμβρίου 2014 στην κεντρική Πλατεία της Λευκάδας και με την άδεια του Δήμου, στήθηκαν οι πάγκοι της Χριστουγεννιάτικης Δωροέκθεσης.
Χειροτεχνίες, γλυκίσματα, στολίδια γιορτινά, κοσμήματα, βιβλία και πολλά άλλα δώρα σε πολύ προσιτές τιμές έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς συμπολίτες μας που έφτασαν ως εκεί, αψηφώντας το ψιλόβροχο, να ενισχύσουν οικονομικά το νεανικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας.
Τα εξακόσια (600,00) περίπου ευρώ που ήταν το καθαρό προϊόν της «Δωροέκθεσης» θα μετουσιωθούν άμεσα σε δημιουργικές και ευχάριστες ευκαιρίες πνευματικής καλλιέργειας και εκκλησιαστικής αγωγής για τους νέους της εκκλησιαστικής μας περιφερείας.


  1. Το ταξίδι της «Γαλιλαίας» ολοκληρώθηκε!
Στις 31 Δεκεμβρίου 2014 ολοκληρώθηκε το συναρπαστικό ταξίδι της «Γαλιλαίας», η περιπλάνηση στην εναγώνια προσδοκία του Μεσσία από όλους τους λαούς της γης, που είχε ξεκινήσει για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κάθε φιλομαθή «ταξιδιώτη» στις 11 του ίδιου μήνα.
Με αφετηρία τη δημιουργία του κόσμου και τη ζωή στον Παράδεισο, κυριότεροι σταθμοί του ταξιδιού ήταν ο Κατακλυσμός και η Κιβωτός του Νώε· ο Πύργος της Βαβέλ· ο λαός του Ισραήλ με τους Πατριάρχες (όπως ο Ιακώβ) και τους Προφήτες (όπως ο Ιωνάς και ο Ησαΐας)· η αρχαία Ελλάδα με το μύθο του Προμηθέα, το βωμό στον «Άγνωστο Θεό» και το «σπερματικό λόγο» των φιλοσόφων και των ποιητών της αρχαιότητας· η αρχαία Κίνα με τις μαρτυρίες του Βούδδα και του Κομφούκιου για τον «Άγιο από τη Δύση»· η αρχαία Ρώμη με την “pax romana”, τους χρησμούς των Σιβυλλών, αλλά και των ποιητών και των ρητόρων τα αποφθέγματα· η Βαβυλώνα των Μάγων που περίμεναν το μήνυμα του έναστρου Ουρανού για τη Γέννηση του Βασιλιά των Ουρανών. Κατάληξη του ταξιδιού ήταν πάντα η ζεστή Φάτνη, όπου ανακλίνεται ως Βρέφος ο Μεγάλος Αναμενόμενος της ανθρωπότητας και του κόσμου όλου. Εκεί δέχονταν οι νεαροί «ταξιδιώτες» συμβουλές πατρικές για ‘Χριστούγεννα με Χριστό» και προσέφεραν το δικό τους δώρο στο Νεογέννητο Βασιλιά: ύμνους και κάλαντα.
Στο «ημερολόγιο καταστρώματος» της «Γαλιλαίας» γράφτηκαν με έντονα γράμματα οι εξής ημερομηνίες:
-Πέμπτη, 11.12.2014 που άρχισαν οι πρώτες σχολικές ομάδες να επιβιβάζονται
-Κυριακή, 14.12.2014 που ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, συνοδευόμενος από κληρικούς και λαϊκούς, ευλόγησε την έκθεση και παρακολούθησαν όλοι μαζί την ενδιαφέρουσα ξενάγηση
-Κυριακή, 21.12.2014 που η καλοδουλεμένη (με την ευθύνη της κας Μαρίας Κακλαμάνη) Παιδική Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ι. Μητροπόλεώς μας έψαλε παραδοσιακά κάλαντα της πατρίδας μας, ενώπιον πλήθους «ταξιδιωτών»
-Δευτέρα, 29.12.2014 που η «Χριστουγεννιάτικη Κατασκήνωση στην Πόλη» (βλ. στη συνέχεια) έπαιξε το «παιχνίδι των σταθμών» στα εκθέματα της «Γαλιλαίας», γνωρίζοντας αποκομίζοντας με τρόπο βιωματικό τον κόσμο που κάθε σταθμός αναπαριστούσε.
Οι συνολικά 1.500 μαθητές που ταξίδεψαν στη «Γαλιλαία» μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους και επιπλέον οι ενήλικες που θέλησαν να δώσουν «χρώμα» στις φετινές γιορτές, ταξιδεύοντας μαζί μας, με ξεναγούς μάλιστα τα παιδιά ή τα εγγόνια τους ήταν η καλύτερη επιβράβευση για τους πάνω από 50 μικρούς και μεγάλους εθελοντές που εργάστηκαν κοπιαστικά, με επικεφαλής τον άριστο εμπειροτέχνη π. Βασίλειο Κακλαμάνη και τη θεατρολόγο κ. Σόνια Βαγγέλη, για να στηθεί η απαιτητική αυτή κατασκευή.
Η ίδια επιβράβευση, μαζί με τις ευχαριστίες του «Κέντρου Νεότητας, απευθύνεται και στους παρακάτω επαγγελματίες της πόλης μας που με τον τρόπο τους συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα το ονειρικό αυτό ταξίδι στα χρώματα και τα μηνύματα της «Γαλιλαίας»: Τεχνικό Super Market “PROFI” (Μ. Λιβιτσάνου -  Σ. Κυρίτσης – Καλλιγόνι Λευκάδας) - Kατάστημα ηλεκτρικών ειδών “ALIAGAS Lighting” (οδ. Πεφανερωμένης και οδ. Ξ. Γρηγόρη – Λευκάδα) - Αρτοποιείο ΑΡΓΥΡΟΣ (πλ. Αγ. Μηνά Λευκάδος) - Βιβλιοπωλείο ΝΙΚ. ΤΣΙΡΙΜΠΑΣΗ (Κεντρική Αγορά Λευκάδος) - Αρτοποιείο «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» (Ευστ. Κατωπόδης – Κεντρική Αγορά και Καλλιγόνι Λευκάδος) - Τεχνική Εταιρεία “ARCONS” (οδ. Ηρώων Πολυτεχνείου & Τζεβελέκη – Λευκάδα) - Φωτογραφείο “STUDIOFLASH” (Νικ. Ζαμπέλης –πλ. Αγ. Μηνά Λευκάδος) - Η Ταβέρνα του George «ΤΟ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ» (νήσος Κάλαμος Λευκάδος) - Υαλικά ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ (Κεντρική Αγορά Λευκάδος) - Πιτσαρία “OASIS” (Γ. Γαβρίλης – οδ. Σταδίου 2 – Λευκάδα)  - Super Market “EXPRESS” (1ο χλμ Λευκάδας – Νυδρίου – Σεχλιμπού Λευκάδος) - Ζαχαροπλαστείο “ZAMPELIS” (Γ. Ζαμπέλης – Βασιλική Λευκάδος) - Super Market ΣΟΛΔΑΤΟΣ (οδ. Πεφανερωμένης – Λευκάδα) - Τουριστικό Γραφείο “VLACHOS TOURS (οδ. Μητροπόλεως – Λευκάδα) - Πρατήριο υγρών καυσίμων “REVOIL” (Γ. Θεμελής – οδ. Αναπαύσεως – Λευκάδα) - Βιβλιοχαρτοπωλείο «ΣΕΛΑΣΝΑ» (πλ. Αγ. Μηνά Λευκάδος) - “MUSSES” (Βασ. Κακλαμάνη -οδ. Ηρώων Πολυτεχνείου & Κων. Τσερέ – Λευκάδα) - Τυπογραφείο “Typocenter” (Γερ. Βεργίνης – οδ. Υπ. Αθ. Κατωπόδη -  Λευκάδα) - Οικοδομικά υλικά ΠΑΝ. ΧΑΡ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ (2ο χλμ. Λευκάδας -  Νυδριού -  Λευκάδα) - Ζαχαροπλαστείο “TULIP” (Γιώργος Φατούρος – Λευκάδα) - Βουλκανιζατέρ ΑΦΟΙ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ  (οδ. Καραβέλα – Περιβόλια Λευκάδος) - Ταχυμεταφορές “SPEEDEX” (πλ. Αγ. Μηνά Λευκάδος) - Κρεοπωλείο ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ (οδ. Βαλαωρίτου 1 - πλ. Αγ. Μηνά Λευκάδος) - Εμπόριο και κατεργασία ξύλου «ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ Α.Ε.» (Μεγάλη Βρύση Λευκάδας) - Ζαχαροπλαστείο “SERANO” (Καπότης -  οδ. Καποδιστρίου 33 – Λευκάδα) - Ορθοπεδικά είδη ΚΑΤΩΧΙΑΝΟΣ (οδ. 8ης Μεραρχίας – έναντι Δικαστηρίων – Λευκάδα) - Κατάστημα λευκών ειδών και ξενοδοχειακού εξοπλισμού Ν. & Σ. ΣΑΝΤΑΣ (Κεντρική Αγορά Λευκάδος) - Εμπόριο ποτών ΚΑΒΒΑΔΑΣ (2ο χλμ. Λευκάδας -  Νυδριού -  Λευκάδα) - Εμπόριο τσιγάρων ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ (οδ. Πεφανερωμένης -  Λευκάδα) – Συνεργείο αυτοκινήτων ΒΑΣ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Μεγ. Βρύση Λευκάδας) – Κατασκευαστικές εργασίες ΣΠΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΦΟΥΡΟΣ – Βιβλιοχαρτοπωλείο ΤΟ ΧΑΡΤΙΝΟ + PRINT SHOP  (Θωμάς και Γιάννα Κρητικού – οδ. Στράτου Τσέγιου 9 – Λευκάδα)


ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΥΤΟΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ»
(ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ! ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ, ΑΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ!):
ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΒΙΝΤΕΟ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ:


  1. Στη «Χριστουγεννιάτικη Κατασκήνωση στην Πόλη 2014» με «των Προφητών το κήρυγμα» και… παιχνίδι πολύ!
Στην «Καταφυγή» (οδ. Μεγανησίου 5 –κοντά στην Κεντρική Πλατεία της Λευκάδας), τον αγαπημένο πια χώρο των παιδιών που συμμετέχουν στις νεανικές δραστηριότητες της τοπικής μας Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε και φέτος η «Χριστουγεννιάτικη Κατασκήνωση στην Πόλη», ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά Δημοτικού από τις 27 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Την πρωτότυπη αυτή «Κατασκήνωση» (με πρόγραμμα κατασκηνωτικό ως το μεσημέρι, αλλά χωρίς διανυκτέρευση) διοργάνωσε και φέτος το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης, με την πατρική ευλογία και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου· με την έμπρακτη βοήθεια του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και του Γηροκομείου της Ι. Μητροπόλεώς μας· με την ευθύνη του Διευθυντή του Κ. Ν., π. Ιωαννικίου Ζαμπέλη· με την εθελοντική βοήθεια είκοσι μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου και κυρίως με την ενθουσιώδη συμμετοχή τριάντα πέντε μαθητών Δημοτικού που απόλαυσαν την κάθε στιγμή ομαδικής ζωής!
Η φετινή «Κατασκήνωση στην Πόλη» ήταν αφιερωμένη στους Προφήτες που προετοίμασαν τον κόσμο για να υποδεχθεί το Νεογέννητο Χριστό και στο κήρυγμά τους. Οι Προφήτες Μιχαίας, Ησαΐας, Ιερεμίας, Δαβίδ, Αββακούμ, Δανιήλ και Ωσηέ έδωσαν στις ομάδες τα ονόματά τους.
Θεία Λειτουργία, καθημερινή προσευχή, ωφέλιμα μηνύματα από την Αγία Γραφή και τους βίους των Αγίων μας, οργανωμένοι περίπατοι στην πόλη –όσο ο καιρός το επέτρεπε-, το καθημερινό «Παιχνίδι των Σταθμών», αποστολές για τις εφτά ομάδες που είχαν χωριστεί οι κατασκηνωτές, mini τουρνουά ποδοσφαίρου, δραστηριότητες και παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στη «Γαλιλαία», επίδειξη παροχής πρώτων βοηθειών, διαγωνισμοί γνώσεων και παρατηρητικότητας, φροντισμένα γεύματα, τραγούδι, προβολή ταινίας, κάλαντα στα ιδρύματα και την Αγορά της πόλης μας, κοπή Αγιοβασιλόπιτας και απονομές επάθλων από τον Επίσκοπό μας… συνθέτουν τον καμβά των αναμνήσεων για τους κατασκηνωτές και τα στελέχη.
Όλοι έμειναν, βέβαια, με τη γλυκιά προσμονή της καλοκαιρινής «Κατασκήνωσης στην πόλη» τον ερχόμενο Αύγουστο!

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΥΤΟΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»: https://www.youtube.com/watch?v=OdObXV7v-MU
ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
(ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ! ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ, ΑΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ!):
https://www.sendspace.com/file/38tv0h


  1. 13ο Διήμερο Επικοινωνίας και Επιμόρφωσης Στελεχών Κατασκηνώσεων
Από το 2002 έχει πια καθιερωθεί! Στις 3 και 4 Ιανουαρίου κάθε χρόνο οι κατασκηνωτές και τα στελέχη των Εκκλησιαστικών Μαθητικών κατασκηνώσεων της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης «Η Φανερωμένη» συναντιούνται με διπλό σκοπό: να ανανεώσουν την επικοινωνία και το σύνδεσμό τους στο όνομα του Χριστού και να ετοιμαστούν για την καλύτερη διακονία των παιδιών και των νέων μας το επόμενο καλοκαίρι στις Κατασκηνώσεις της τοπικής μας Εκκλησίας, κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας μας της Φανερωμένης.
Έτσι, το απόγευμα του Σαββάτου, 3.1.2015 συναντήθηκαν στην «Καταφυγή» οι αρχηγοί και τριάντα πέντε στελέχη, αγόρια και κορίτσια και προβληματίσθηκαν γύρω από τη θέση, το ρόλο και την ευθύνη του στελέχους στην εκκλησιαστική Κατασκήνωση –που ξεκινάει με την προετοιμασία και συνεχίζεται μετά απ’ αυτήν, με την επίδραση λόγων και παραδείγματος στις παιδικές ψυχές. Ανταλλάχθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις, που πρόδιδαν συναίσθηση της ευθύνης από όλους, και μπήκαν οι βάσεις για το σχεδιασμό της κατασκηνωτικής εργασίας των προσεχών περιόδων του 2015.
Το πρωί της Κυριακής, 4.1.2015 η συνάντηση συνεχίστηκε στο μοναστήρι της Παναγίας μας της Φανερωμένης, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας π. Θεόφιλος, πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Ι. Μονής και υπεύθυνο των Κατασκηνώσεων π. Νικηφόρο Ασπρογέρακα, τον ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεώς μας και διευθυντή του Κέντρου Νεότητας αυτής π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη και άλλους πατέρες, δεηθείς ιδιαιτέρως «υπέρ των κατασκηνωτών και των στελεχών των Εκκλ. Μαθητικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεώς ημών και πάντων των συντελούντων εις την κατά Θεόν επίδοσιν αυτών», ενώ το θείο λόγο κήρυξε ο θεολόγος κ. Άγγελος Γκούνης, αρχηγός της κατ. περιόδου αγοριών Γυμνασίου – Λυκείου.
Στη συνέχεια πέρασαν όλοι, στελέχη και κατασκηνωτές, στο επίσημο αρχονταρίκι («συνοδικό») της Ι. Μονής, όπου ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα της Κατασκήνωσης, απηύθυνε σε όλους λόγους πατρικής αγάπης, διένειμε ευλογίες αναμνηστικές και ευχήθηκε «καλή αντάμωση στην Κατασκήνωση το ερχόμενο καλοκαίρι!»


Λευκάδα, 12 Ιανουαρίου 2015


(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου