3 Μαρτίου 2015

Τι αποφάσισαν οι φορείς για το Πλατυγιάλι: «Το Δημόσιο έχει πλέον λόγο στο λιμάνι»

Σε ένα ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης για την αξιοποίηση του λιμανιού και της λιμενικής ζώνης στο Πλατυγιάλι κατέληξαν πολίτες, φορείς και το Σωματείο Εργαζομένων στο Πλατυγιάλι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για σύσκεψη της «Συμπολιτείας Ξηρομεριτών». Το ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης θα θέσουν οι φορείς του Ξηρομέρου στον Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη και τον Αστακιώτη Υπ. Κοινων. Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη, σε συνάντηση που θα επιδιώξουν να έχουν μαζί τους το επόμενο διάστημα.
Ως γνωστόν το λιμάνι του Πλατυγιαλιού ανήκει στις τράπεζες, όμως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα δανείστηκε το κράτος για λογαριασμό τους, ο έλεγχος των τραπεζών είναι πλέον στα χέρια του Δημοσίου.
Έτσι πλέον οι φορείς του Ξηρομέρου θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο παρέμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης στο τι μέλλει γενέσθαι με το Πλατυγιάλι.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr o επικεφαλής της Συμπολιτείας Ξηρομεριτών Ηλ. Γεωργαλής από την σύσκεψη προέκυψαν τρία σημαντικά αιτήματα.
Πρώτον να γίνει ο διαχωρισμός της χερσαίας από την λιμενική ζώνη και υποδομή και παράδοση της χερσαίας ζώνης στο Ελληνικό Δημόσιο.
Να ανατραπεί η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους τους λιμανιού και της ΝΑΒΙΠΕ και να επιτρέπονται μόνο επενδύσεις χαμηλής όχλησης.
Και τέλος να παραμείνει ο διαμετακομιστικός χαρακτήρας του λιμανιού, εντασσόμενο σε έναν περιφερειακό σχεδιασμό στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ζητηθεί το Δημόσιο να παρέμβει και στην αλλαγή της διοίκησης του λιμανιού.
Όπως τονίζει ο Ηλίας Γεωργαλής, «το Πλατυγιάλι είναι μια «πληγή» 30 ετών και αν υπάρξει κεντρική βούληση για την αξιοποίησή του μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Σκεφθείτε ότι την εποχή που το λιμάνι λειτούργησε απεργοσπαστικά στην μεγάλη απεργία στον ΟΛΠ πριν μερικά χρόνια, απασχολούνται εδώ 570 άτομα, ενώ τώρα υπάρχουν μόνο 60 περίπου εργαζόμενοι».
Και πρόσθεσε «εμείς θέλουμε επενδύσεις στην περιοχή, δεν δεχόμαστε όμως να έρθουν εδώ οι «μαύρες» επενδύσεις που τις αρνούνται σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Λέμε «ναι» στις επενδύσεις χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης που θα δώσουν δουλειές και δεν θα αλλοιώσουν το περιβάλλον».

Δ.Π
http://www.agrinioculture.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου