8 Μαρτίου 2015

Ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την 8η Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας

Η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε σήμερα, 8 Μαρτίου 2015, στην πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, στην Ηγουμενίτσα, με θέμα «Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία της επαρχίας, σήμερα».

Η βουλευτής Άρτας επεσήμανε ότι σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, που οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην επικράτηση της οικονομικής και κοινωνικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, στην κρίση και τα μνημόνια.
Τόνισε πως οι γυναίκες, ιδιαίτερα της παραγωγικής ηλικίας, αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά εργασίας και ουσιαστικά, τους επιβλήθηκε μια βίαιη και μαζική επιστροφή στο σπίτι. Σε αυτό συνέτεινε και η κατάρρευση του όποιου κοινωνικού κράτους υπήρχε, καθώς πολλές γυναίκες έμειναν χωρίς μέριμνα, από πλευρά του κράτους, στο μεγάλωμα των παιδιών, την φροντίδα των ηλικιωμένων ή των ατόμων με αναπηρία.
Εξειδικεύοντας, μίλησε για την γυναίκα της επαρχίας, ξεκινώντας από τις γυναίκες – αγρότισσες, τις αφανείς αγωνίστριες της ζωής, που επί δεκαετίες αποτέλεσαν μια «αόρατη» κοινωνική ομάδα. Τις γυναίκες που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα παραγωγής, χωρίς όμως να έχουν αναγνωρισμένη επαγγελματική ταυτότητα ως αγρότισσες και οι οποίες συχνά βρίσκονται στη σκιά του άντρα-αρχηγού της εκμετάλλευσης της γης.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως, εκτός από τις αγρότισσες, υπάρχουν και οι γυναίκες με μέση και ανώτερη μόρφωση, αλλά και οι νοικοκυρές, που αντιμετωπίζουν ίδια ή παραπλήσια προβλήματα με τις γυναίκες στα αστικά κέντρα. Βρίσκονται και αυτές αντιμέτωπες με την έκρηξη της ανεργίας, με την φτώχεια, με τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών και τη διάλυση του κράτους πρόνοιας.
Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε πως η ανάληψη από τον ΣΥΡΙΖΑ της διακυβέρνησης της χώρας, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προώθηση της γυναικείας χειραφέτησης και στην επίλυση ζητημάτων που χρόνια θέτουν οι γυναικείες οργανώσεις και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ισότητα των φύλων, όπως αυτό συστηματοποιείται και εξειδικεύεται, μέσω του αναμορφωμένου και επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων.
Κλείνοντας την ομιλία της, η βουλευτής Άρτας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη τόνισε χαρακτηριστικά:
«Καλύτερη στιγμή από αυτή, με την Αριστερά στην εξουσία, για τη δημιουργία μιας νέας -πλατιάς- κοινωνικής συμμαχίας αλληλεγγύης, ισότητας και δικαιοσύνης, δεν θα βρούμε.

Ας αγωνιστούμε, λοιπόν, όλοι και όλες, μαζί, για την ανατροπή του κοινωνικού ρατσισμού και την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των αδυνάτων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου