5 Μαρτίου 2015

Γ. Βαρεμένος: "Δεν αρκούν τα συλλυπητήρια για τις χαμένες ζωές των προσφύγων"



Στο δράμα των χαμένων ζωών προσφύγων, που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο προκειμένου να διαφύγουν από πολεμικές συγκρούσεις και εμφύλιες συρράξεις , αναφέρθηκε ο Γιώργος Βαρεμένος, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, μιλώντας στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνέρχεται στη Ρίγα της Λετονίας. 

Και γι’ αυτό το δράμα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «δεν αρκούν τα θερμά συλλυπητήρια. Χρειάζονται αποτελεσματικά μέτρα από την πλευρά της Ευρώπης, που οφείλει να μοιρασθεί το βάρος των προσφυγικών ροών». Υπενθύμισε, δε, ότι στην Ελλάδα «δίνεται μάχη για την αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, κάτω από την πίεση μάλιστα εξτρεμιστικών ρατσιστικών δυνάμεων που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον λαό όσον αφορά τις ρίζες αυτής της κρίσης».
Απαντώντας στην τοποθέτηση του Έλληνα βουλευτή, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ έδειξε να μην γνωρίζει, ή να προσποιείται ότι δεν γνωρίζει, το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης υποδοχής, ισχυριζόμενος ότι η Σουηδία και η Γερμανία σηκώνουν ήδη μεγάλο βάρος διότι σημαντικό ποσοστό μεταναστών και προσφύγων κατευθύνεται στις χώρες αυτές.
Η αναφορά του Γιώργου Βαρεμένου στο προσφυγικό πρόβλημα έγινε στο πλαίσιο παρέμβασής του στη συζήτηση για την πολιτική γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οποία τόνισε ότι πρέπει να είναι ισορροπημένη ως προς την ανατολική και τη νότια διάστασή της. Προς ανατολάς, είπε, πρέπει να επιδιωχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, χωρίς αυτό να συνδέεται με τη διεύρυνση ή με τον χειρισμό κρίσεων όπως της Ουκρανίας. Για δε τη νότια διάσταση, υπενθύμισε στους συμμετέχοντες ότι οι ιστορικοί δεσμοί της Ελλάδας με χώρες και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, αλλά και με τις αραβικές χώρες, αποτελούν πολιτική παρακαταθήκη για την επίλυση προβλημάτων σε όφελος της σταθερότητας και της ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου