16 Μαρτίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ για δωρεάν στέγαση και σίτιση των σπουδαστών της σχολής ΑΕΝ Ηπείρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Θέμα: Δωρεάν στέγαση και σίτιση των σπουδαστών της σχολής ΑΕΝ Ηπείρου.
Οξυμμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές της σχολής ΑΕΝ Ηπείρου με κυριότερο τη διακοπή της δωρεάν σίτισης μέσα στη σχολή από το 2011. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι σπουδαστές υποσιτίζονται ενώ τελευταία έχουν αντιμετωπίσει και περιστατικό λιποθυμίας. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και στη στέγασή τους, δεδομένου ότι δεν επαρκούν οι εγκαταστάσεις της σχολής για όλους τους φοιτητές, αλλά και όσον αφορά τη θέρμανση και το ζεστό νερό λόγω της έλλειψης πόρων από τη συνεχόμενη υποχρηματοδότηση.

Όσον αφορά το διδακτικό προσωπικό υπάρχει έντονη υποστελέχωση της σχολής, ειδικά από καθηγητές με εμπειρία σε καράβια. Χαρακτηριστικό της υποστελέχωσης είναι ότι μόλις δύο καθηγητές δούλευαν ως καπετάνιοι στο παρελθόν, σε μία σχολή που βγάζει καπετάνιους και η εμπειρία από τις συνθήκες στη θάλασσα είναι αναντικατάστατη. Η συντριπτική πλειοψηφία του υπόλοιπου εκπαιδευτικού προσωπικού δουλεύει ως ωρομίσθιοι.

Η εκρηκτική κατάσταση που βιώνουν οι σπουδαστές και οι καθηγητές στην ΑΕΝ Ηπείρου, αφορά το σύνολο των ΑΕΝ πανελλαδικά, φανερώνει την προσπάθεια από μεριάς του κράτους και των κυβερνήσεων διαχρονικά υποβάθμισης και απαξίωσης της ναυτικής εκπαίδευσης, με στόχο το κλείσιμο κάποιων σχολών ΑΕΝ και τη στροφή των σπουδαστών προς την ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι κατευθύνσεις της Ε.Ε. να παραδίδεται η εκπαίδευση σε ιδιώτες με στόχο να απαλλάσσονται όσο γίνεται περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός από το κόστος αυτό. Οι δεσμεύσεις της Περιφέρειας δε λύνουν το ζήτημα της δωρεάν σίτισης, οι σπουδαστές της ΑΕΝ πάλι θα καλούνται να μετακινούνται σε ένα χώρο έξω από τη σχολή τους καθημερινά για ένα γεύμα που θα πληρώνουν 3-4 ευρώ. Είναι στις κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης για παροχές πτωχοκομείου.

Παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει. Το αίτημα του φοιτητικού κινήματος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι λέσχες να ανήκουν στην αποκλειστική ευθύνη των σχολών, με ποιοτικό φαγητό, τις ανάλογες υποδομές και προσωπικό. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους. Άρα αντικειμενικά χρειάζεται επαρκής κρατική χρηματοδότηση τώρα που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Ιδρυμάτων. Το ζήτημα της σίτισης μαζί με το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στην πόλη, αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

· Να διασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν και ποιοτικό φαγητό για όλους τους σπουδαστές. 

· Να βρεθούν άμεσα κατάλληλα κτίρια και υποδομές, να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των σπουδαστών.

Οι βουλευτές 
Νίκος Μωραΐτης 
Νίκος Καραθανασόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου