29 Ιανουαρίου 2013

Μήνυμα Σεβ. Λευκάδος κ. Θεοφίλου για εορτή 3 Ιεραρχών

Αγαπητά μου παιδιά, 
Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί και γονείς, 
Η σύναξη των προστατών της Παιδείας και των Ελληνορθόδοξων Γραμμάτων, των Αγίων Τριών Ιεραρχών, μου δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας, για να σας ευχηθώ και να μοιραστώ μαζί σας μερικές πατρικές σκέψεις. 

Καθημερινά διαπιστώνει κανείς πόσο ανάγκη έχει ο άνθρωπος των ημερών μας το λόγο του Θεού, αν θέλει να επιβιώσει και να διαβεί σώος τις απειλητικές Συμπληγάδες Πέτρες της περίφημης «κρίσης» πού όλοι μαζί βιώνουμε.  
Συνηθίζουμε να προσέχουμε την ανέχεια την οικονομική, πού πράγματι υπάρχει γύρω μας ή αγγίζει ίσως και τις δικές μας οικογένειες. Αν ρίξουμε ωστόσο μια πιο προσεκτική ματιά στα πράγματα, θα διαπιστώσουμε πόσο φτωχύναμε σήμερα από Ελπίδα! 
Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, πόσες αυτοκτονίες νέων ανθρώπων, αλλά και μεγαλύτερων στην ηλικία, πληροφορηθήκαμε το τελευταίο διάστημα. Άλλοι επικαλέσθηκαν τη μοναξιά τους, άλλοι -δυστυχώς- τα οικονομικά τους αδιέξοδα... Ποιός μπορεί να κατηγορήσει τις δυστυχείς αυτές υπάρξεις; Κι όμως, έκαναν τη λάθος επιλογή, γιατί δεν μπόρεσαν ή δεν τους βοήθησε κάποιος από εμάς να αντικρύσουν κατάματα τη σαρκωμένη Ελπίδα, το Πρόσωπο του Χριστού. 
Ο Μέγας Βασίλειος, ένας από τούς Τρεις Ιεράρχες πού σήμερα τιμάμε, μας προτρέπει: «Να ελπίζεις, λοιπόν, στην αγαθότητα του Θεού και να περιμένεις τη βοήθεια από Εκείνον, αφού γνωρίζεις ότι αν στραφούμε σ’ Αυτόν με το σωστό τρόπο και με ειλικρίνεια, όχι μόνο δε θα μας εγκαταλείψει, αλλά κι όσο ακόμα Του λέμε τα λόγια της προσευχής μας θα μας απαντήσει: “Να, εδώ είμαι!”» 
Με προβληματίζει ακόμη, αγαπητά μου παιδιά, το πόσο οι νέοι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο από τις εξαρτήσεις· από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την κατανάλωση αλκοόλ. Πριν δύο χρόνια, το 2011, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής διενήργησε ερεύνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές και πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματά της. Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, ιδιαιτέρως για το δικό μας τόπο! 
Αναφέρω κάτι χαρακτηριστικό: το 52,3% των μαθητών της Λευκάδας, ηλικίας 13 – 19 ετών, περισσότεροι από τούς μισούς δηλαδή, κατανάλωσαν περισσότερα από πέντε ποτά στη σειρά για πάνω από μία φορά τον τελευταίο μήνα. Το 65,3% κατανάλωσε οινοπνευματώδη για πάνω από μία φορά τον τελευταίο μήνα και άλλα πολλά! 
Φαίνεται συνεπώς ότι παραγνωρίζουμε την ευθύνη μας απέναντι στο σώμα μας, το οποίο στην Αγία Γραφή χαρακτηρίζεται «ναός Θεού», ενώ ο άλλος εορτάζων σήμερα Ιεράρχης, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μας υπενθυμίζει ότι «ο Θεός μας έδωσε το σώμα παίρνοντάς το από τη γη, για να το ανεβάσουμε στον ουρανό! Είναι γήινο, αλλά αν το θελήσουμε, γίνεται και ουράνιο!»  
Για το σώμα μας πάλι, με πιο ποιητικό τρόπο, ο τρίτος Ιεράρχης, ὁ Θεολόγος Γρηγόριος μας προτρέπει: «Γι’ αυτό μη χαρίζεσαι στο σώμα. Μην αγαπάς τα περιττά της ζωής αυτής, αλλά να το κάνεις ωραίο ναό. Διότι ο θνητός είναι ναός του μεγάλου Θεού που τον έπλασε και κινείται από τη γη και βαδίζει προς τον ουρανό πάντα. Αυτόν εγώ, σε παρακαλώ, να τον διατηρείς πάντα ευωδιαστό με κάθε πράξη σου και λόγο και να έχει πάντα μέσα του το Θεό, άριστο πάντοτε...» 
Με τις παραπάνω σύντομες σκέψεις, δανεισμένες από αυτά τα τρία γιγάντια πνευματικά αναστήματα της Ρωμιοσύνης, τους Τρεις Ιεράρχες, θέλω ως πατέρας σας πνευματικός να σας εκφράσω την αγωνία μου για την πνευματική πορεία αυτού το τόπου· της κοινωνίας που όλοι μαζί συγκροτούμε και ελπίζει τόσα από τα νεότερα μέλη της, εσάς δηλαδή. Και ακόμη, να σας ευχηθώ οι τρεις προστάτες Άγιοι των Γραμμάτων και της Παιδείας μας να παρακαλούν το Θεό να σας φωτίζει στον αγώνα σας για τη μόρφωση και την αρετή και να στέκονται δίπλα σας πάντοτε, βοηθοί στα εύκολα και στα δύσκολα· οδηγοί προς την Ελπίδα, το Χριστό! 

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!
Με πατρικές ευχές και την εν Χριστώ αγάπη
Ο ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΣΑΣ
† Ὁ Λευκάδος και Ιθάκης Θ ε ό φ ι λ ο ς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου