24 Ιανουαρίου 2013

Aρχοντοχώρι Ξηρομέρου: Ξεχασμένοι από Θεό και ανθρώπους

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ 
Ούτε οι βασικές υποδομές δεν υπάρχουν. Οι κάτοικοι και κυρίως οι νέοι «τα βγάζουν πέρα» με δυσκολία. Ο πρώην δήμος Αλυζίας είναι ένας τόπος με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, με ιστορία και ομορφιές, όμως κουβαλάει και μια σειρά προβλημάτων που κάνουν δύσκολη τη ζωή των κατοίκων, κυρίως στα χωριά που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα. 

Το Αρχοντοχώρι είναι ένα χωριό με 600 περίπου κατοίκους που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην επιβίωσή τους και αισθάνονται ξεχασμένοι από όλους.  
Είναι ένα κτηνοτροφικό χωριό, αλλά οι κάτοικοι ακόμα και σε αυτό τον τομέα δεν μπορούν να αναπτυχθούν, αφού η φύση δεν τους έδωσε ούτε καν τους φυσικούς χώρους για να τρέφονται τα ζώα τους. 
Έτσι αναγκάζονται να τα σιτίζουν με ζωοτροφές και να μην έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μεγάλες μονάδες. 
Η φύση στάθηκε άδικη μαζί τους, όμως άδικοι είναι και οι εκάστοτε πολιτικοί εκπρόσωποι της περιοχής, αφού ποτέ, όπως υπογραμμίζουν πολλοί κάτοικοι αλλά και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γιώργος Λιοντάκης, δεν έσκυψαν στα προβλήματά τους. Πρέπει να βρεθούν λύσεις αφού δυστυχώς η γη δεν έχει να τους δώσει και πολλά. 
Η έλλειψη αστυνόμευσης είναι ένα επίσης βασικό θέμα, αφού το κοντινότερο αστυνομικό τμήμα είναι αυτό της Κατούνας στο οποίο υπάγεται το χωριό. Αν γίνει κάποιο συμβάν πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι να φθάσει ο αστυνομικός και να επιληφθεί του θέματος. 
Όπως αυτό που είχε ως θύμα τον ταχυδρομικό υπάλληλο πριν από λίγο καιρό που κάποιοι τον πυροβόλησαν και του άρπαξαν την ταχυδρομική τσάντα με τα χρήματα των συντάξεων. Μέχρι να φθάσει η αστυνομία οι ληστές είχαν εξαφανιστεί. 
Ο κ. Λιοντάκης θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί το Α.Τ. Αστακού, ώστε να καλύπτει ολόκληρο το δήμο Ξηρομέρου και όχι αυτός να μοιράζεται ανάμεσα σε τρία αστυνομικά τμήματα. 
Η ύδρευση επίσης αποτελεί αγκάθι για τους Αρχοντοχωρίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να πίνουν εμφιαλωμένο νερό και εκείνο της μοναδικής γεώτρησης που υπάρχει, το χρησιμοποιούν για τις υπόλοιπες δουλειές. 
Όσο για άρδευση, αυτό ούτε καν το σκέφτονται, αφού δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση. Αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί και από τις έρευνες που έχουν γίνει για την εξεύρεση νερού και απέβησαν άκαρπες. 
Η ανεργία στους νέους απασχολεί έντονα όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και όλους στο χωριό, αφού αγανακτούν όταν βλέπουν τα παιδιά τους να μην έχουν ελπίδα για επαγγελματική αποκατάσταση. 
Ο πρόεδρος εκφράζει την πικρία του, γιατί, όπως υπογραμμίζει, οι νέοι του χωριού δεν είναι τεμπέληδες, άτυχοι είναι, γιατί αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Καλεί την πολιτεία να δώσει κίνητρα σε αυτούς τους ανθρώπους για να μπορέσουν να δημιουργήσουν. «Είναι φιλότιμα και άξια παιδιά», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πάντα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του εθελοντισμού βγάζοντας από μέσα τους όλη την ενέργεια που κρύβουν για δημιουργία. 
Στο κάλεσμα του προέδρου για εθελοντική δενδροφύτευση στο χωριό όλα αυτά τα παιδιά ήταν πρόθυμα να βοηθήσουν και ουσιαστικά πήραν πάνω τους όλο το έργο. 
Η πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίξει τα παιδιά της, για τα οποία μέχρι σήμερα έχει αδιαφορήσει, αφού ούτε καν στον κόπο της ενημέρωσης δεν μπαίνει. 
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λιοντάκης πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να δημιουργήσουν μηχανισμούς ενημέρωσης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι της περιφέρειας να έχουν πρόσβαση στις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων. 
Η οικονομική κρίση έχει απλώσει τόσο πολύ τα πλοκάμια της που ακόμα και στην περιφέρεια πολλοί κάτοικοι δεν έχουν ούτε τα βασικά της επιβίωσης. Η στήριξη τέτοιων οικογενειών πέφτει πλέον στις πλάτες των δήμων που πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την κοινωνική πολιτική και να βρεθούν αθόρυβα δίπλα στους έχοντες ανάγκη διότι όπως υπογραμμίζει και ο κ. Λιοντάκης στις μικρές κοινωνίες δύσκολα εξωτερικεύονται τέτοια θέματα, αφού «υπάρχει και μια αξιοπρέπεια»....

ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΙΧΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου