17 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Παρέμβαση για την απαράδεκτη κατάσταση στα αστυνομικά κρατητήρια

Τα διογκούμενα προβλήματα από την παραμονή κρατουμένων σε αστυνομικά κρατητήρια, γενικά οι απαράδεκτες συνθήκες και υποδομές στους χώρους αυτούς, θίγονται σε Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή (την υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Μωραΐτης) προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Συγκεκριμένα, τονίζεται:  
«Είναι διαπιστωμένο και κατά το παρελθόν ότι η κατάσταση γύρω από τις συνθήκες στους χώρους αστυνομικής κράτησης αλλά και των υποδομών των αστυνομικών κρατητηρίων είναι απαράδεκτη. Επίσης, οι επικρατούσες συνθήκες κράτησης δεν είναι συμβατές με τους όρους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των κρατουμένων. 
Τα κρατητήρια αυτά με βάση τις προδιαγραφές τους προορίζονται για περιορισμένο αριθμό και ολιγοήμερη κράτηση ατόμων. Στην πράξη "στοιβάζεται" σε αυτά πολλαπλάσιος αριθμός από τη δυναμικότητά τους και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα διοικητικά κρατουμένων μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αλλά και αιτούντων πολιτικό άσυλο. Υπάρχουν περιπτώσεις ακόμη και προσωρινά κρατουμένων ή καταδικασθέντων για ποινικά αδικήματα. 
Τα κρατητήρια διαθέτουν περιορισμένη επιφάνεια, ανύπαρκτο αύλειο χώρο, καθώς και ανεπαρκείς χώρους υγιεινής. Εντοπίζονται εξάλλου σοβαρά προβλήματα υγιεινής, με τη μετάδοση μολυσματικών νόσων, ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και ζητήματα ασφαλείας. 
Για την απαράδεκτη και διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση των κρατητηρίων η κυβέρνηση μεταφέρει τα προβλήματα στους ίδιους τους αστυνομικούς υπαλλήλους, ειδικότερα όταν συμβεί απόδραση κρατουμένων. 
Η καπιταλιστική οικονομική κρίση ήρθε να οξύνει ακόμη περισσότερο την απαράδεκτη κατάσταση των συνθηκών λειτουργίας. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην εγκρίνονται κονδύλια για την αποκατάσταση των φθορών στα κρατητήρια, την αποσυμφόρηση αυτών και τη μη τήρηση και εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται από το ΠΔ 45/2008. 
Εντονες είναι οι διαμαρτυρίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και από αρκετές αστυνομικές ενώσεις των Νομών Ηλείας, Αλεξανδρούπολης, Αρτας, Χίου, Λέσβου κ.ά. 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί: 
Αν σκοπεύει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει και να διαμορφώσει χώρους και συνθήκες κράτησης αξιοπρεπείς, υγιεινούς και ασφαλείς, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων σύμφωνα και με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. 
Ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των αστυνομικών κρατητηρίων και τη βελτίωση των όρων λειτουργίας τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου