Προϊστορικό – λατρευτικό σπήλαιο «Κουρήτα»
(ή άλλως σπήλαιο των «ειδωλίων»)
Πρώτη άτυπη συνάντηση πολιτιστικών φορέων στα Παλιάμπελα Αιτ/νίας, για την ανάδειξη του σπηλαίου «Κουρήτα» (άλλως σπηλαίου των «Ειδωλίων»).
Στα γραφεία του Πολιτιστικού συλλόγου Παλιαμπέλων «Ο Μύλος» πραγματοποιήθηκε (30/7/205) η πρώτη άτυπη συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων:
-Πολιτιστικός σύλλογος Παλιαμπέλων «Ο Μύλος» (Πρόεδρος Ανδρέας Λώλος)
-Σύλλογος «Ακαδημία Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» (Πρόεδρος Δ. Τσάμης και Α. Ρούσσος)
-Σύλλογος των εν Αθήναις Παλιαμπελιωτών»(Πρόεδρος Ε. Σουλιώτης και Γ. Αδάμης)
-Σύλλογος έρευνας ιστορίας «Αμφικτιονία Ακαρνάνων» (Αντιπρόεδρος Σ. Ντίνος και Α. Μπογόρδου)
-Τοπικό Διαμέρισμα Παλιαμπέλων Δήμου Ακτίου (Σύμβουλος Δημοτικού διαμερίσματος Γ. Ρούσσος)
Η συνάντηση οργανώθηκε από τον Χάρη Βουτσά και παραβρέθηκε σε αυτήν, ως συνδετικός κρίκος της προσπάθειας των τοπικών συλλόγων με τις ομάδες εργασίας της σπηλαιολογικής εταιρείας.
Πριν παραθέσουμε την επίσημη ανακοίνωση του σπηλαιολόγου Κου Κ. Μερδεσιάνου , στο επίσημο δελτίο της σπηλαιολογικής εταιρείας Ελλάδας, θα προλογίσουμε με μια μικρή περίληψη:
Το 1985 ο σπηλαιολόγος και τακτικό μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, ο Κωνσταντίνος Μερδεσιάνος, αιτήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, την άδεια για έρευνα στο σπήλαιο των Παλιαμπέλων. Με την 473/1985 άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, άρχισε τις ανασκαφές, με την συνεργασία του συμπατριώτη μας, Κου Γεώργιου Μπελεσιώτη.
Μετά την αφαίρεση μεγάλης ποσότητας κοπριάς (από τα πρόβατα που επί εκατοντάδες έτη στάλιζαν μέσα στο σπήλαιο) και περίπου σε βάθος 1,5 μέτρα από την αρχική επιφάνεια, άρχιζαν να εμφανίζονται πλήθος από εδώλια. Η πρώτη εκτίμηση, η οποία ακόμα έχει ισχυρή θέση, είναι ότι στα αρχαία χρόνια το σπήλαιο χρησιμοποιούνταν για λατρευτικούς λόγους.
Αυτή η διαβεβαίωση καθιστά το σπήλαιο «Κουρήτα» ως ένα μοναδικό σπήλαιο στον Ελλαδικό χώρο.
Το μόνο που πλέον χρειάζεται είναι η ανάδειξή του, αλλά και η συνέχιση των ερευνών, καθόσον από τις μαρτυρίες παλαιών κατοίκων της περιοχής, το σπήλαιο στο κάτω δεξιό μέρος έχει μεγάλη προέκταση, που σήμερα είναι αποκλεισμένη από πτώση βράχου.
Η ονομασία της περιοχής είναι «Κουρήτα» και το σπήλαιο λόγω της εύρεσηςμεγάλου αριθμού ειδωλίων έχει καταγραφεί ως σπήλαιο των ειδωλίων, αλλά κρατά και την παλαιά ονομασία «Κουρήτα».
Ευχόμαστε καλή δουλειά και σύντομα να υπάρξει ανάδειξη και επισκεψιμότητα του σπηλαίου.
Σας παραθέτουμε την επίσημη ανακοίνωση που πραγματοποίησε ο Κος Κωνσταντίνος Μερδεσιάνος στα αρχεία της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.
Οι πέντε πολιτιστικοί φορείς που συμμετείχαν στην συνάντηση:
-Πολιτιστικός σύλλογος Παλιαμπέλων «Ο Μύλος»
-Σύλλογος «Ακαδημία Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός»
-Σύλλογος των εν Αθήναις Παλιαμπελιωτών»
-Σύλλογος έρευνας ιστορίας «Αμφικτιονία Ακαρνάνων»
-Τοπικό Διαμέρισμα Παλιαμπέλων Δήμου Ακτίου
ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου