7 Αυγούστου 2015

Τ.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ του ΚΚΕ : Ανακοίνωση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νόμο Αιτωλοακαρνανίας

Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες του Νομού Αιτωλοακαρνανία  από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ανεμοθύελλα - βροχόπτωση - χαλαζόπτωση). 

Η πραγματικά δυνατές καταιγίδες των τελευταίων ημερών, η οποίες και συνοδεύτηκαν από σφοδρή ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση, που σε ορισμένα σημεία είχε τέτοια διάρκεια, ένταση και μέγεθος πάγου που κατέστρεψε ολοσχερώς την παραγωγή, οδήγησε κατά δεκάδες τους αγρότες στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ, στα ΚΕΠ και στις Τοπικές Κοινότητες, ώστε να υποβάλλουν δήλωση αναγγελίας ζημιάς, προς τον ΕΛΓΑ. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των φτωχών χωριών της περιοχής και τις υποδομές, τη στιγμή που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί. Ειδικότερα και μετά τη σημαντική εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας, εξαιτίας της εφαρμογής του κανονισμού για τον καπνό στα πλαίσια της αντιαγροτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ ) της ΕΕ.
Ειδικότερα στο Αγρίνιο, σημειώθηκε σφοδρή καταιγίδα με ανεμοθύελλα, χαλάζι και βροχή μέσα σε τέσσερις μέρες. Οι ριπές του ανέμου  έφτασαν τα 75 χλμ/ώρα ενώ η θερμοκρασία μέσα σε λίγα λεπτά έπεσε κατά δέκα βαθμούς! Ειδικότερα από τους 35 βαθμούς το μεσημέρι η θερμοκρασία έπεσε στους 22 στις 7 το απόγευμα! Προκάλεσε ζημίες σε καλλιέργειες μηδικής στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, στο Μεσολόγγι και στο δήμο Οινιάδων. Οι δρόμοι της πόλης του Μεσολογγίου ήταν πλημμυρισμένοι με τους κατοίκους να προσπαθούν να καθαρίσουν τα φρεάτια μιας και από ότι μας είπαν ήταν βουλωμένα. Σε συνδυασμό ότι δεν δούλευαν τα αντλιοστάσια λόγω διακοπής του ρεύματος η κατάσταση ήταν χειρότερη από ότι τον χειμώνα. Επίσης μεγάλες ζημιές υπέστησαν και οι τοπικές κοινότητες του δήμου Αγρινίου (Γραμματικού, Ματαράγκα και Παπαδάτες) σε καλλιέργειες καπνών, ελαιόδεντρων, αμπελιών και κηπευτικών.
Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της κατάστασης, οι τεράστιες καταστροφές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, απ’ την επίκληση σε έντονα καιρικά φαινόμενα, ούτε απ’ την επίκληση σε τεχνικές αδυναμίες.  Οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων, επιτρέπουν την λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινόμενων, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης τους. Είναι πασίγνωστο πως και στη περιοχή μας, κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα.
Ωστόσο, τα γεγονότα αποδεικνύουν πως τέτοια μέτρα δεν λαμβάνονται. Πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται σ’ ολόκληρη τη χώρα, οι πυρκαγιές καταστρέφουν τα δάση κάθε καλοκαίρι, σε κάθε σεισμό μετράμε μεγάλες καταστροφές στις υποδομές.
Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η ΕΕ που θωρακίζει την κερδοφορία των ομίλων δεν μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των  κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς.    Το ΕΣΠΑ και η συνέχεια του το ΣΕΣ δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια. Η εμπορευματοποίηση της γης δεν επιτρέπει την γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων. Η καταστροφή των δασών για να προχωρήσει η αξιοποίηση τους από τους ομίλους, για να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και για άλλες δραστηριότητες πολλαπλασιάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα αφού χάνεται η δυνατότητα διακράτησης των υδάτων. Τα κατασκευαστικά έργα γίνονται με γνώμονα το κέρδος των κατασκευαστικών ομίλων και για το λόγο αυτό δεν λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης και ακύρωσης των επιπτώσεων τους στις περιοχές στις οποίες.
Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ τάσσεται στο πλευρό των πληγέντων, καλώντας τους μαζί με το λαό του νομού να απαιτήσουν άμεση και πλήρη αποζημίωση τους και την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με το κόστος να βαρύνει τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζόμενων, τα μονοπώλια και το κράτος τους, μέσα απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό φορολογώντας τους ομίλους και καταργώντας τις φοροαπαλλαγές τους. Με οργάνωση στα σωματεία, τους συλλόγους τις λαϊκές επιτροπές, να διεκδικήσουμε την προστασία της ζωή μας από την πολιτική που και χθες και σήμερα υπηρετεί τα κέρδη των  μεγαλοεπιχειρηματιών, απαιτώντας άμεσα:
   • Την  άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων  για το σύνολο των καταστροφών στους φτωχούς αγρότες. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΓΑ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Απαλλαγή τους από  τα δημοτικά τέλη.
Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) των ζημιών,από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.
Τη λήψη όλων των αναγκαίων και απαιτούμενων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
Εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και εκπαίδευση του πληθυσμού.

Και τα πρόσφατα φαινόμενα αποδεικνύουν πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος, εντός των τειχών ΕΕ και εξουσίας των ομίλων δεν μπορεί να εγγυηθεί την λαϊκή ευημερία. Στο βωμό του κέρδους τα λαϊκά δικαιώματα, η ίδια η ζωή της λαϊκής οικογένειας γίνεται θυσία. Οι σύγχρονες δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής μπορούν να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες. Προϋπόθεση είναι το ξερίζωμα του κέρδους ως κριτηρίου, η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής με το λαό στην εξουσία και  αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μόνο σ’ αυτό το πλαίσιο  ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων μπορεί να αντιμετωπίσει το  νερόωςφυσικόπόροζωτικήςσημασίαςγιατονάνθρωπο,τηφύσηκαιτηνανάπτυξητηςκοινωνίας, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα συγκεντρώνει τα μέσα παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα που να ικανοποιούν το σύνολο των λαικών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου