Κλειστό παραμένει, περίπου ένα μήνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου στην Αιτωλοακαρνανία, αποδεικνύοντας την απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς από το αστικό κράτος.
Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μπάμπης Χαραλάμπους.
Οι βουλευτές σημειώνουν:
«Το Θύρρειο υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ακαρνανίας και μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πόλεων σε πληθυσμό, με 80.000 κατοίκους και η τελευταία πρωτεύουσα των Ακαρνάνων.
Η ίδρυσή του ανατρέχει στην 3η χιλιετία π.Χ. στα προ Ομήρου χρόνια. Είχε δικό του νομισματοκοπείο. Τα τείχη που το περιέβαλαν, όπως περιγράφει ο Ξενοφών, ήταν τα πιο ισχυρά της Ελλάδας, με περίμετρο 10 χιλιόμετρα. Μεγάλα τμήματα σώζονται και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση».
«Στο σημερινό Θύρρειο υπάρχει μουσείο που κτίστηκε το 1960, με υλικά και τρόπο κατασκευής εκείνης της εποχής, για να στεγάσει ευρήματα της περιοχής.
Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, των φορέων της περιοχής, δεν έγιναν, 50 χρόνια τώρα, σημαντικές διορθώσεις, εκτός από κάποια μπαλώματα για να βελτιωθεί η κατάσταση του μουσείου, για να είναι ικανό να στεγάσει τα ευρήματα της περιοχής.
Η γνώμη μας είναι ότι ήταν μια συνειδητή πολιτική απαξίωσης του συγκεκριμένου μουσείου να μην πληροί τους όρους στέγασης και φύλαξης των ευρημάτων της περιοχής και επικαλούμενες πάντα οι κυβερνήσεις λόγους ασφάλειας από έλλειψη προσωπικού κλπ., μετέφεραν τον αρχαίο πλούτο της περιοχής στα αστικά κέντρα, σε άλλα μουσεία (Αγρίνιο, Πάτρα, Κόρινθο), όπως έγινε με τα τελευταία ευρήματα στην περιοχή του Ακτίου.
Αυτή η πολιτική απαξίωσης της αρχαίας κληρονομιάς, σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή, αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια τώρα, οδηγεί στην υποβάθμιση, στο μαρασμό της υπαίθρου και στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση και της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού.
Εδώ και ένα μήνα, περίπου, η κυβέρνηση έδωσε το τελευταίο χτύπημα κλείνοντας το μουσείο. Παρότι - όπως δημοσιεύεται στο αριθ. Φύλλου 1903 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, με ημερομηνία 22/12/2001 -υπάρχουν 3 οργανικές θέσεις, εδώ και αρκετό διάστημα δεν υπηρετεί κανένας».
Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό «αν θα προχωρήσει στην άμεση κάλυψη οργανικών θέσεων στο μουσείο, ώστε να λειτουργήσει» και «αν θα φροντίσει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες εργασίες στο μουσείο, για να μπορεί να στεγάσει τα ευρήματα της περιοχής και να επιστρέψουν όσα έχουν μεταφερθεί σε άλλα μουσεία».
ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου