11 Νοεμβρίου 2011

Ελλάδα: ο φοίνικας που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του

Του Δημήτρη Τριαντακωνσταντή 
Προδοθήκαμε! Μας πρόδωσαν αυτοί που πιστέψαμε και αναθέσαμε την τύχη της πατρίδας μας. Αλλοτριώθηκαν από το πάθος της εξουσίας και της άδοξης δόξας. Μαζοποιηθήκαν με κύριο στόχο την ικανοποίηση της προσωπικής τους ευημερίας. 
Και να που ήρθε η ώρα για τα αποκαλυπτήρια μιας καλοστημένης τραγωδίας. Μιας τραγωδίας που φτάνει τα όρια της κωμικότητας, αν αναλογιστούμε την πενιχρή ως ανύπαρκτη προσφορά του πολιτικού συστήματος στην δημιουργία ευκαιριών για όλους, στην υποστήριξη αρχών, ιδεών, αξιών και ιδανικών. Η τραγικότητα συνεχίζεται όμως και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις αν συνειδητοποιήσουμε την ειρωνεία που ελλοχεύει στην εμπιστοσύνη που δείξαμε ως πολίτες αυτής της χώρας ότι μπορούν να μας σώσουν ψευδοπροφήτες. Δεν αντιληφθήκαμε ότι η επανάσταση για την αρετή και την ελευθερία έκφρασης των πιστεύω μας, δεν στηρίζεται στις εφήμερες ηθικές αξίες που προβάλλονται από τον πολιτικό και ευρύτερο κοινωνικό χώρο, αλλά εκπορεύεται από την συντριβή και την κένωση της δικής μας προσωπικότητας, συνειδητοποιώντας την ευθύνη για ανάπτυξη πνευματικών αντισωμάτων απέναντι στα πρότυπα και τα ιδεώδη που προβάλλονται σήμερα. Προδοθήκαμε! Πιστέψαμε ως άλλοι Ιούδες στην αξία μια προσωρινής ευημερίας που στηρίζεται στον καταναλωτισμό υλικών και έκπτωτων πνευματικών αγαθών. 


Ήρθε η ώρα για την μεγάλη απόφαση. Ή θα κρεμαστούμε υπογράφοντας έτσι την καταστροφή μας, αφήνοντας την τύχη αυτού του τόπου έρμαιο της κάθε ψευδοσωτήριας δύναμης, ή θα ξαναγεννηθούμε ως άλλοι μυθολογικοί φοίνικες από τις ίδιες τις στάχτες μας. Εμείς πρέπει να αναπτύξουμε και να καλλιεργήσουμε τα χαρίσματα που κρύβονται μέσα μας. Το χαστούκι με την επωνυμία «οικονομική κρίση» ήταν αρκετό για να μας ξυπνήσει από τον πνευματικό λήθαργο. Η Ελλάδα διαθέτει έναν αξιοζήλευτο πολιτισμό, μια ιστορία, μια παράδοση, μια γλώσσα, μια θρησκεία, που αν επιστρατευτούν όπως έχει γίνει και στο παρελθόν τότε θα αναδυθούν και οι λύσεις. Χρειάζεται να περάσουμε τις δυσκολίες και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης για να σπαργανωθεί και να ξεπηδήσει η δημιουργικότητα που κρύβει ο καθένας μέσα του. Τα ταλέντα του καθενός επιστρατεύονται μόνο σε καταστάσεις δυσχέρειας. Εξάλλου η ιστορία γράφεται σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες. 
Ήδη άρχισαν να εμφανίζονται διέξοδοι που προσδίδουν ιδιαίτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση της υπάρχουσας δυσμενής κατάστασης. Παροχή υπηρεσιών όπου η ανταμοιβή πραγματοποιείται με ανταλλαγή διαθέσιμων υλικών αγαθών και όχι χρήματος (ανταλλακτική οικονομία), καθώς επίσης και πρωτόγνωρες εθελούσιες ενέργειες σε δραστηριότητες όπως η ενισχυτική διδασκαλία σε σχολεία, είναι κάποια παραδείγματα απ’ αυτά που εξ’ ανάγκης αναδύθηκαν και αποτελούν κοιτίδες αναγέννησης σε ένα δυναμικό αυτο-οργανούμενο σύστημα, όπως είναι η ανθρώπινη κοινωνία. Πάντα ένα δυναμικό σύστημα από την φύση του διαθέτει εσωτερικά τις αντιστάσεις για να επέρχεται ισορροπία. Μέσα από το χάος δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να έρθει η αρμονία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι σε ποιο σημείο του χάους βρισκόμαστε και πότε θα επέλθει η γαλήνη. Ανεξάρτητα όμως του σημείου αυτού, οι υποχρεώσεις μας απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους είναι εξίσου σημαντικές, είτε βρισκόμαστε σε χαοτική είτε σε εύρυθμη περίοδο. Θαρσείτε λοιπόν, εμείς θα σώσουμε το χάος μας για να αποκαταστήσουμε την αρμονία.

(trdimitrios@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου