27 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΛΑΙΡΟΣ: ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2012 - ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

της Μαίρης Σερεπίσου
Μετά από αρκετά χρόνια, επέστρεψε στην Πάλαιρο η αναπαράσταση του "Βλάχικου Γάμου". Ξύπνησε μνήμες από τα παλιά και αρκετός κόσμος έσπευσε να παρακολουθήσει και να απολαύσει το γεγονός. 






Το καρναβάλι ξεκίνησε στις 10:30' το πρωί των Aποκριών. Τον γαμπρό ετοίμασαν οι φίλοι του. Τον έντυσαν, τον ξύρισαν και περίμενε με ανυπομονησία τη νύφη. Η νύφη με συνοδεία αλόγων και αρμάτων που με φαντασία και κόπο έφτιαξαν τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, με θέματα τα προικιά της νύφης, την καλύβα του γαμπρού και της νύφης, έφτασε στο παλιό Δημοτικό σχολείο. Εκεί την περίμενε ο γαμπρός και οι συμπέθεροι αντάμωσαν ντυμένοι όλοι με παραδοσιακές φορεσιές, βλαχοπούλες και τσολιάδες. 






Διαβάστηκε το προικοσύμφωνο, το μυστήριο άρχισε, οι κουμπάροι πέρασαν τα στέφανα, όλα συμφωνήθηκαν και όλοι μαζί με συνοδεία αλόγων, αρμάτων και πλήθος κόσμου κατηφόρισαν προς την παραλία, όπου στην κεντρική πλατεία έγινε τρικούβερτο γλέντι με δημοτική ορχήστρα, ψητή προβατίνα, άφθονο κρασί και πολλά άλλα εδέσματα.
Το ζευγάρι έκοψε την τούρτα, ήπιε σαμπάνια, και το τρελό γλέντι ξεκίνησε... Κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα. Ο κόσμος ήταν χαρούμενος και ενθουσιασμένος. Και πιο πολύ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που είδαν μετά από αρκετά χρόνια το έθιμο να ζωντανεύει ξανά.






Το έθιμο του "Βλάχικου Γάμου" ξεκίνησε επίσημα τη δεκαετία του 1980 με πρωτοπόρο το Μορφωτικό Προοδευτικό Όμιλο Παλαίρου (Μ.Π.Ο.Π.). Ωστόσο μαρτυρίες αναφέρουν ότι και παλαιότερα ομάδες μασκαράδων από το χωριό μας έκαναν περιστασιακά αναπαράσταση του "Βλάχικου Γάμου". Και τώρα ξανά μια ομάδα ανθρώπων με ενδιαφέρον και ζήλο, με τη συμπαράσταση του Τοπικού Συμβουλίου Παλαίρου και αρωγούς πολλούς συγχωριανούς μας, αναβίωσαν το παλιό αυτό έθιμο. Το αποτέλεσμα: Η ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΕΤΥΧΕ.








Ένα μεγάλο μπράβο στην καρναβαλική επιτροπή Παλαίρου, στο Δήμο, μα πιο πολύ σε όλους αυτούς που μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση έδωσαν από το υστέρημά τους ή βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο.
Στους καταστηματάρχες που έδωσαν χρήματα!
Στους κτηνοτρόφους που έδωσαν τα κρέατα!
Στο Σύλλογο Γυναικών που έφτιαξε πίτες πολλών ειδών και πολλά γλυκά!
Σε όλους όσους παρέλασαν με τα άλογά τους (μια εντυπωσιακή παρουσία, με πολύ καλή οργάνωση)!
Στους φούρνους που πρόσφεραν τα παραδοσιακά κουλούρια!
Και σε όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο έβαλαν το λιθαράκι τους στην όλη οργάνωση!
Ελπίζουμε να καθιερωθεί και χρόνο με το χρόνο να γίνεται καλλίτερο με τη συμμετοχή του κόσμου αλλά και των ετεροδημοτών μας που τόσο πολύ θα ήθελαν να παραβρίσκονται στη μεγάλη αυτή γιορτή.






ΦΩΤΟ (Δάγλας Δημήτριος, Μπαλατσούρας Αποστόλης, Σερεπίσου Μαίρη)
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή όλων!
Μαίρη Σερεπίσου (Εκ μέρους της Καρναβαλικής Επιτροπής)
Χρόνια Πολλά και καλή Σαρακοστή


































































1 σχόλιο:

  1. poli harika pou eida gnostous,simathites kai filous na anavionoun pali ton vlahiko gamo stin palero.tha eithela na eimoun ekei pragmatika.kali sarakosti se olous
    apo elvetikes alpeis
    giorgos tsounakas

    ΑπάντησηΔιαγραφή