31 Ιανουαρίου 2014

Ερώτηση για το Μουσείο Θυρρείου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Μουσείο Θυρρείου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας

Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στους κατοίκους του Δ.Δ. Θυρρείου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας καθώς το Μουσείο της περιοχής τους παραμένει κλειστό πάνω από ένα χρόνο.
Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί άλλο παρά συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και απαξίωσης των μουσείων της περιφέρειας. Χρησιμοποιείται η δικαιολογία ότι το ορεινό Θύρρειο είναι μακριά από τα αστικά κέντρα και δεν διευκολύνεται η πρόσβαση πολιτών και τουριστών. Αντί δηλαδή να δημιουργηθούν οδικά δίκτυα προσβάσιμα και άλλες προϋποθέσεις κλείνουν μουσεία και σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική η ελληνική ύπαιθρος οδηγείται στην υποβάθμιση και τον μαρασμό.
Όλα τα χρόνια παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι το μουσείο Θυρρείου θα επισκευαστεί και ότι θα γίνει επέκταση του εκθεσιακού χώρου για να στεγαστούν τα ευρήματα της περιοχής αυτό δεν έγινε ποτέ. Παράλληλα δεν προσλαμβάνεται προσωπικό και καταργούνται οι ήδη υπάρχουσες οργανικές θέσεις.
Με ερωτήματά μας προς το Υπουργείο είχαμε καταγγείλει το γεγονός ότι όταν έρχονται στην επιφάνεια ευρήματα όχι από ανασκαφές, αλλά από άλλα έργα (διανοίξεις δρόμων, εκσκαφές οικοδομών) πάντα οι αρμόδιοι επικαλούνται λόγους ασφάλειας και τα μεταφέρουν σε μουσεία μεγάλων πόλεων όπως στο Μουσείο Κορίνθου, Πατρών, Αγρινίου ή ακόμα και σε ...άγνωστες κατευθύνσεις. Το υπουργείο, ως προς το  ερώτημα μας αυτό, έδωσε απάντηση ότι ουδέποτε δεν έχουν μεταφερθεί ευρήματα και ότι δεν τίθεται θέμα «επιστροφής αρχαίων» στο Μουσείο Θυρρείου. 
Νέο περαστικό ωστόσο έρχεται να αναιρέσει τις διαβεβαιώσεις αυτές, καθώς αυτές τις μέρες φορτώθηκαν ευρήματα σε φορτηγό και της ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου και προορίζονταν να μεταφερθούν  στο μουσείο Ναυπάκτου. Εγχείρημα που ακύρωσε η αγωνιστική παρέμβαση της λαϊκής επιτροπής των κατοίκων Θυρρείου.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τις τεράστιες ευθύνες των τοπικών διοικήσεων που είτε σιγοντάρανε είτε σιωπούν σε τέτοιες ενέργειες.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
·        Θα προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού, την επισκευή και την επέκταση του μουσείου ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.
·        Θα σταματήσει την μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων από το μουσείο Θυρρείου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου