9 Ιανουαρίου 2014

Ιδρύεται Λιμενικό Φυλάκιο στον Αστακό

Στόχος του υπουργείου να ανακόψει τους διαύλους των δουλεμπόρων-Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το πολύνεκρο ναυάγιο της Παλαίρου. Αναλυτικά όσα προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Λιμενικού Σώματος. 

      Στο πλαίσιο της νέας διάρθρωσης του Λιμενικού Σώματος, το υπουργείο Ναυτιλίας προωθεί απόφαση η οποία εξορθολογίζει τη διασπορά των Λιμενικών Φυλακίων στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με την απόφαση, πέραν των υπαρχόντων, ιδρύονται επιπλέον δεκαεννέα (19) Λιμενικά Φυλάκια, ανάμεσα στα οποία και ένα στον Αστακό, με αποκλειστικό γνώμονα την ευελιξία στην αντιμετώπιση τοπικών αναγκών.
      Αναλυτικότερα η υπουργική απόφαση που θα συνοδεύει την κύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για τη νέα διάρθρωση των Λιμενικών Αρχών, περιλαμβάνει τη νέα διάρθρωση των πενήντα (50) συνολικά Λιμενικών Φυλακίων ανά την ελληνική επικράτεια.
Κυρίαρχο κριτήριο παραμένει η ενίσχυση της παρουσίας σε ακριτικά σημεία, η θωράκιση των θαλασσίων συνόρων μας, η επιχειρησιακή ευελιξία, η αμεσότητα στη συνεννόηση μεταξύ των μονάδων, η ορθολογικότερη κατανομή των δυνάμεών στην Επικράτεια, με τελικό στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
       Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinioreport.com, η ίδρυση Φυλακίου στον Αστακό κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να περιοριστεί η διακίνηση λαθρομεταναστών. Ως γνωστόν, η ευρύτερη περιοχή θεωρείται «πέρασμα». Ύστερα, μάλιστα, και απ’ υο πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο της Παλαίρου, το υπουργείο δεν θα μπορούσε παρά να εντάξει στο σχεδιασμό και τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας.
Εν τω μεταξύ, υπεγράφη και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάρθρωση των Περιφερειακών Διοικήσεων και των Λιμενικών Αρχών, που στοχεύει στην ορθολογικότερη κατανομή των δυνάμεών στην Επικράτεια, ο καλύτερος σχεδιασμός της δράσης των μονάδων, μέσω της διοικητικής υπαγωγής μικρότερων σε μεγαλύτερες, καθώς και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, από τις 217 Λιμενικές Αρχές, δημιουργούνται 179.
Σύμφωνα με το σχέδιο Π. Δ., η έδρα της Περιφερειακής Διοίκησης Ηπείρου και Ιονίου, από την Κέρκυρα μεταφέρεται στην Ηγουμενίτσα. Ταυτόχρονα διατηρούνται τα 18 υφιστάμενα Κεντρικά Λιμεναρχεία, αυξάνονται σε 45 τα Λιμεναρχεία από τα 34 υπάρχοντα, ενισχύονται σε 73 τα Λιμενικά Τμήματα από τα 34 που υφίστανται, ενώ περιορίζονται σε 43 οι Λιμενικοί Σταθμοί από τους 107 που είναι μέχρι σήμερα. Στη νέα διάρθρωση δεν περιλαμβάνονται Υπολιμεναρχεία, ενώ, για τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών σε ορισμένες περιοχές, προβλέπεται η ίδρυση Λιμενικών Φυλακίων, όπως αυτό που θα ιδρυθεί, θα εξοπλιστεί και θα επανδρωθεί στον Αστακό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο δύσκολο ρόλο του.
Σημειώνεται ότι από τη συγκεκριμένη αναδιάρθρωση προκύπτει εξοικονόμηση πόρων, παραπάνω από 500.000 ευρώ ετησίως. Κυρίως, όμως, με τη μεταρρύθμιση αυτή, εξοικονομούνται για επιχειρησιακές ανάγκες περίπου 700 άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι αποδεσμεύονται από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που αποτελούσαν μέχρι σήμερα τροχοπέδη στην άσκηση των επιχειρησιακών καθηκόντων στις περιοχές τους.

Από http://agrinioreport.com/ και Ξηρόμερο News 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου