2 Ιουλίου 2012

Η ωραία της ΔΗΜΑΡ που «έφαγε» τον Χατζησωκράτη

Αφιέρωμα του «Εθνους» στην Νίκη Φούντα, γίνεται ευκαιρία να την γνωρίσουν και οι Αιτωλ/νές καλύτερα, μετά και την «μίνι κρίση» που προκάλεσε η απόφαση του Φ. Κουβέλη να κρατήσει την έδρα στην Β’ Αθήνας και όχι στην Αιτωλ/νία, με αποτέλεσμα την παραίτηση του Δ. Χατζησωκράτη. 

Το ταξίδι ζωής της Νίκης Φούντα από τη Βόνιτσα στα Εξάρχεια και από εκεί στο Κοινοβούλιο, όπου εξελέγη με τη ΔΗΜΑΡ στην περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας, είναι γεμάτο ιστορίες που συνδέονται με την πορεία της Ανανεωτικής Αριστεράς. 
Η όμορφη Νίκη, στα 32 της χρόνια, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η είσοδός της στη Βουλή θα προκαλούσε μια «μίνι» κρίση στο νεογέννητο κόμμα της Αριστεράς και θα αποτελούσε την αφορμή για την παραίτηση ενός ιστορικού στελέχους. Όταν ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε πως τελικά θα κρατήσει την έδρα στη Β' Αθήνας και όχι στην Αιτωλοακαρνανία όπου ήταν επίσης υποψήφιος, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στη νεαρή αρχιτεκτόνισσα, η οποία εξελέγη αφήνοντας εκτός τον επί 38 χρόνια συνεργάτη του Φ. Κουβέλη, Δ. Χατζησωκράτη, ο οποίος ήταν πρώτος επιλαχών στη Β' Αθήνας...


Στην παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής για θέματα οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, ο Δ. Χατζησωκράτης ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός, καθώς η ΚΟ δεν ήταν ικανή, κατά την άποψή του, να λειτουργήσει προωθητικά όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα. Τότε άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι φίλος με τον πατέρα της Νίκης Φούντα, εξ ου και η επιλογή του. 

Αμηχανία 
Η νεαρή βουλευτής ένιωσε αμηχανία αλλά και απογοήτευση, αδυνατώντας να απολαύσει το παρθενικό ταξίδι της στα έδρανα του Κοινοβουλίου. «Eχει χάσει το χαμόγελό της», αναφέρουν φιλικά της πρόσωπα που επιβεβαιώνουν ότι ο Φ. Κουβέλης είναι ζήτημα αν έχει δει έστω μία φορά τον πατέρα της βουλευτή, Νίκο Φούντα. 
«Ο πρόεδρος είχε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές του Μαΐου ότι εάν η ΔΗΜΑΡ κέρδιζε την έδρα στην Αιτωλοακαρνανία, τότε ο ίδιος θα παράμενε βουλευτής της Β' Αθήνας», αναφέρουν συνεργάτες του Φ. Κουβέλη και επισημαίνουν: «το... κακό με τον πρόεδρο είναι ότι επιμένει σε όσα έχει δεσμευτεί».


Η Νίκη Φούντα απέφυγε να απαντήσει σε δημοσιεύματα και «κουτσομπολιά» που αναπαράχθηκαν με την ταχύτητα του φωτός σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης. Δεν ήθελε να εμπλέξει το όνομα της οικογένειάς της σε μία «ανούσια αντιπαράθεση». Εξάλλου το όνομα Φούντα έχει τη δική του ιστορία στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς. «Τα θέματα που απασχολούσαν την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης για την οικογένεια στα μεσημεριανά τραπέζια από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου», εξομολογείται η Νίκη. 
Η μητέρα της Φανή, αρχιτέκτονας και αυτή στο επάγγελμα, υπήρξε στέλεχος και μέλος της ΚΕ του ενιαίου ΣΥΝ, ενώ συμμετείχε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973. Hταν υποψήφια βουλευτής του κόμματος στην Αιτωλοακαρνανία στις εκλογές του '89, του '90 και του 1993, ενώ το 1996 κατήλθε ως υποψήφια νομάρχης με τον Συνασπισμό στον νομό. Αδελφός της Φανής Φούντα είναι ο γνωστός αρθρογράφος του «Βήματος» και πανεπιστημιακός καθηγητής, Δ. Ψυχογιός, που έχει συμπορευτεί με τον Φ. Κουβέλη από τα χρόνια της ΕΑΡ.

Απονομή διπλωμάτων μπαλέτου από τη Royal Academy of Dancing 

Ο πατέρας της Νίκης είναι μαθηματικός και έχει διατελέσει αντιδήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βόνιτσας την περίοδο 2006-2010 ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ. Οι γονείς της Νίκης αποφάσισαν να φύγουν από την Αθήνα και τα αγαπημένα τους Εξάρχεια για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στη Βόνιτσα, όπου και γεννήθηκε η Νίκη το 1980. Το οικογενειακό «ρόστερ» συμπληρώνουν η κατά δύο χρόνια μικρότερη αδερφή της, Ντίνα, η οποία εργάζεται ως οικονομολόγος στο Λονδίνο, και ο «βενιαμίν» της οικογένειας Νώντας, που είναι γιατρός. 

Αρχιτέκτονας και όχι μόνο 
Εκτός από τις σπουδές αρχιτεκτονικής που ολοκλήρωσε στο ΕΜΠ το 2005, η Νίκη έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Φλωρεντία με αντικείμενο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ενώ κάνει το διδακτορικό της με αντικείμενο την ένταξη των ΑΠΕ στους παραδοσιακούς οικισμούς. Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στα Εξάρχεια όπου ειδικεύεται στις ενεργειακές μελέτες και έχει συνεργαστεί με τον γνωστό αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη.

Η Νίκη Φούντα (αριστερά) κατά τη διάρκεια μουσικής παράστασης

«Πέρα από το γεγονός ότι τα οικογενειακά μου βιώματα είναι συνδεδεμένα με τις εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς, αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά, όταν είδα φίλους μου να σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό για να δουλέψουν», λέει η Νίκη Φούντα για την απόφασή της να ασχοληθεί με την πολιτική. 
«Σκέφτηκα ότι αυτό δεν αξίζει για τη γενιά μου γι' αυτό και χάρηκα όταν άκουσα τον Φ. Κουβέλη στην προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα να ζητά «συγνώμη» από τους νέους για την κατάσταση που βιώνουν και να τους προσκαλεί να μείνουν στη χώρα για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον». Νωρίτερα, το 2008, η Νίκη είχε κάνει μια πρώτη απόπειρα να εμπλακεί στην πολιτική προσχωρώντας στην κομματική οργάνωση των μηχανικών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποχώρησε λόγω σοβαρών διαφωνιών για τη λειτουργία της οργάνωσης. 
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είναι πολυπράγμων. Εργάζεται 12 ώρες την ημέρα και μετά τη δουλειά πηγαίνει στο γυμναστήριο. Υπήρξε «τριάρι» στη γυναικεία ομάδα μπάσκετ της Βόνιτσας, είναι καθηγήτρια μπαλέτου με σπουδές στον κλασικό χορό πάνω από 15 χρόνια, έχει πτυχίο βιολιού, διαθέτει δίπλωμα ιστιοπλοΐας και μεταξύ πολλών άλλων δραστηριοτήτων, βγάζει το δικό της κρασί από τα αμπέλια της οικογένειας στη Βόνιτσα, ενώ ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο της μυθιστόρημα. Ζωγραφίζει, είναι ερασιτέχνης γλύπτρια και είναι ερωτευμένη με τα ταξίδια σε εξωτικούς τόπους.

Με την οικογένειά της στα Ζαγοροχώρια

«Λατρεύω τα ταξίδια γιατί μ' αρέσει να αποκτώ εμπειρίες, να γνωρίζω άλλους πολιτισμούς και να βοηθώ τους ανθρώπους. Από... επαγγελματική διαστροφή παρατηρώ την αρχιτεκτονική των κτιρίων, που είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του πολιτισμού τους». 
Το 2011 επισκέφτηκε τη φίλη της Μαρία που βρισκόταν στην Γκάνα για επαγγελματικό ταξίδι. Εκεί έμεινε 28 ημέρες, όπου βρέθηκε κοντά στα παιδιά της αφρικανικής χώρας που υπέφεραν. 
την επιστροφή διαπίστωσε ότι είχε ελονοσία και νοσηλεύτηκε για 21 ημέρες στο νοσοκομείο. 
«Oσο και να ακουστεί παράξενο, όταν ασθένησα, κατάλαβα ακόμα περισσότερο πόσο υποφέρουν οι λαοί της Αφρικής. Τα παιδιά στην Γκάνα πεθαίνουν από ελονοσία και εγώ είχα τη δυνατότητα περίθαλψης σε ένα πολύ καλό νοσοκομείο», αναφέρει η Νίκη. Είχε προηγηθεί το ταξίδι στην Ινδία και στο Νεπάλ, τα Χριστούγεννα του 2010. «Συζητώντας με του ντόπιους και παρατηρώντας τα επιτεύγματα της αρχιτεκτονικής, ανακαλύπτεις νέους κόσμους και εκτιμάς περισσότερο αυτά που έχεις». 

Βόνιτσα - Εξάρχεια 
Τα Εξάρχεια αποτελούν τη δεύτερη μεγάλη αγάπη της Νίκης Φούντα, μετά την ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Βόνιτσα, καθώς μένει στη γειτονιά που μεγάλωσε η μητέρα της. «Θυμάμαι την περιοχή ως την πιο όμορφη γειτονιά της Αθήνας», αναφέρει. «Από το μπαλκόνι της γιαγιάς μου βλέπαμε τον αείμνηστο Λ. Κύρκο που έπινε καφέ στο μπαλκόνι του σπιτιού του», λέει με νοσταλγία και φέρνει την αντίθεση του χτες με το σήμερα: «Τον Δεκέμβρη του 2008 με τις κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, και επί 1,5 χρόνο περίπου, δεν είχα στην κυριολεξία σπίτι, δεν είχα ζωή. Oσο αγαπώ τα Εξάρχεια, τόσο λυπόμουν για την εξέλιξή τους», υπογραμμίζει η νεαρή βουλευτής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν «πρόδωσε» τα αγαπημένα της στέκια.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
nbtsitsas@pegasus.gr
Εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου