18 Δεκεμβρίου 2012

Δωροέκθεση και ΧΓεννιάτικη εκδήλωση Κέντρου Νεότητας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
Τα εγκαίνια της Χριστουγεννιάτικης Δωροέκθεσής μας 

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, 16 Δεκεμβρίου και ώρα 8.00 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος, με τη συμμετοχή αρκετών κληρικών και πολλών φίλων του νεανικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας, εγκαινίασε τη «Χριστουγεννιάτικη Δωροέκθεση» που οργάνωσε και λειτουργεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των πολλαπλών δραστηριοτήτων του ανάμεσα στους νέους του τόπου μας. 
Στη Δωροέκθεση διατίθενται βιβλία, γλυκίσματα, διακοσμητικά, είδη δώρου και ιερατικά είδη, φροντισμένα με μεράκι από μεγάλη ομάδα νέων ανθρώπων, γονιών, εκπαιδευτικών κ.ά. που εργάστηκαν εθελοντικά για πολλές ώρες το προηγούμενο διάστημα με μεράκι και αγάπη, αλλά και υψηλό κριτήριο αισθητικής, ενώ άλλα αποτελούν προσφορές καταστημάτων της πόλης μας (κεραμεικά “Martini”, φωτογραφείο “StudioFlash”, τεχνικό Super Market “Profi”, υαλικά «Γεωργάκης», ποτοποιία Φραγκούλη, ζαχαροπλαστείο «Σεράνο» κ.ά.) 
Ειδικά οι μικροί μας φίλοι απόλαυσαν παιδικές ταινίες και λιχουδιές θα υπάρχουν δραστηριότητες (ταινία, προβολές κ.ά.) και λιχουδιές (συντριβάνι σοκολάτας, μαλλί της γριάς κ.ά.) που είχαν ετοιμασθεί ειδικά γι’ αυτούς και θα επαναληφθούν την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 6.00 μ.μ. 
Παράλληλα εγκαινιάσθηκε έκθεση έργων Τέχνης της ζωγράφου Frana στον α΄ όροφο του κτιρίου, σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Ν. Λευκάδας και το ΚΕ.ΣΥ.Π. Ν. Λευκάδας. Τα έργα θα συνεχίσουν να εκτίθενται όσο διαρκεί η «Δωροέκθεση», με σύνθημα «Κάνε την Τέχνη, ανθρωπιά!» Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ι. Μητροπόλεως, με πρωτοβουλία της Frana, η οποία έστειλε τον συνημμένο αξιόλογο χαιρετισμό προς τους επισκέπτες της Έκθεσης. 
Ακόμη, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 και την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 8.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν φιλικές προβολές ταινιών για νέους 18+ και παιδιά Λυκείου αντίστοιχα. 
Η Δωροέκθεση λειτουργεί με την ευθύνη των νέων μας στο κέντρο της πόλης της Λευκάδας και συγκεκριμένα στην «Καταφυγή», όπως ονομάστηκε το παλαιό Μητροπολιτικό Μέγαρο (οικία Καρίνταβα -πρώην Ν.Ε.Λ.Ε.) κοντά στην Κεντρική Πλατεία, ακριβώς απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου (οδ. Μεγανησίου 5 –το στενό του “Corner”). 
Θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2013, ενώ θα παραμένει ανοιχτή κάθε μέρα, τα πρωινά από 10.00 π.μ. μέχρι 1.00 μ.μ. και τα απογεύματα από 6.00 μ.μ. μέχρι 8.00 μ.μ. 
Προσκαλούνται όλοι, μικροί και μεγάλοι, για να προμηθευτούν κάποια από τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το έργο της Εκκλησίας μας ανάμεσα στους νέους του τόπου μας. 
Βίντεο από τα εγκαίνια της Δωροέκθεσης μπορεί να αναζητήσει στο κανάλι του «Κέντρου Νεότητας» στο “Youtube”, στο σύνδεσμο: 
http://www.youtube.com/watch?v=_mEphs1PYpU
Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Κέντρου Νεότητος της Ι.Μητροπόλεως 
Οι νέοι της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος & Ιθάκης με χαρά Σας προσκαλούν στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 5.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Σφακιωτών, στα Λαζαράτα Λευκάδος. 
Στόχος της εκδήλωσης είναι να αισθανθούμε το πνευματικό μήνυμα των Αγίων Ημερών, όπως το ζωντανεύουν στη σκηνή η παρουσία και οι φωνές των παιδιών. 
Την εκδήλωση προετοιμάζουν παιδιά και νέοι από τις ενορίες των Σφακιωτών, Παναγίας των Ξένων Λευκάδος και Τσουκαλάδων, θα διεξαχθεί δε στους Σφακιώτες στην προσπάθεια της Ι. Μητροπόλεώς μας να στηριχθεί και η ύπαιθρος του νησιού μας. 
Είστε όλοι προσκεκλημένοι! Η συμμετοχή Σας θα τιμήσει ιδιαίτερα την προσπάθεια των παιδιών μας! 

Οι ομιλίες των «Διαλόγων Γονέων» στο Διαδίκτυο 
Στο πλαίσιο λειτουργίας των «Διαλόγων Γονέων», έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην «Καταφυγή» τρεις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, με σημαντικά μηνύματα για τους γονείς, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά και στο διάλογο που ακολούθησε την καθεμιά , ενώ παράλληλα νέοι άνθρωποι απασχολούσαν δημιουργικά τα παιδιά σε άλλο χώρο του κτιρίου. 
Αρχής γενομένης από τη Σχολική Σύμβουλο Δασκάλων Ν. Λευκάδας κ. Βασιλική Κιτσάκη, που μίλησε με θέμα: «Για μια ευτυχισμένη οικογένεια» (21.10.2012), δεύτερος ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Σπυρίδων Βασιλάκος (Ι. Μ. Θηβών) με θέμα: «Αντλώντας εφόδια για την κοινή πορεία των συζύγων από την ακολουθία του Αρραβώνα και το μυστήριο του Γάμου» και ακολούθησε ο ψυχίατρος –ψυχαναλυτής και συγγραφές κ. Νίκος Σιδέρης, με θέμα: «Αγάπη και παιδί: Για την αναστήλωση της γονεϊκής σχέσης». 
Την πρώτη και την τρίτη από τις ομιλίες μπορεί κανείς να αναζητήσει στο κανάλι του «Κέντρου Νεότητας» στο “Youtube” και στους συνδέσμους: 
http://www.youtube.com/watch?v=7LR5WaglSd4
και
http://www.youtube.com/watch?v=j1zMLN1hIzc
αντίστοιχα. 
Επόμενη ομιλία, την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 6.30 μ.μ. στην «Καταφυγή» από τη Λευκαδίτισσα Δικηγόρο και Συγγραφέα κ. Κωνσταντίνα Γεωργακάκη, με θέμα: «”Βόρειος στέφανος”: Ἕνα δοκίμιο γιά τή σχέση τῶν ζευγαριῶν». 

Λευκάδα, 18 Δεκεμβρίου 2012 
(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΦΡΑΝΑ 
Γεννήθηκα στην Αμερική το 1974 από γονείς Ελληνοαμερικανούς. Σπούδασα στην Αμερική Humanities στο Emory College of Arts and Sciences-με έμφαση στην αρχαία ελληνική τέχνη. Στην Αμερική μυήθηκα αρχικά και σε όλα τα πρωτοποριακά κινήματα τέχνης. Και έπειτα ταξίδεψα-και ταξιδεύω συχνά- στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στο Παρίσι πήρα μαθήματα ιστορίας της σύγχρονης ζωγραφικής και Κοινωνιολογίας της Τέχνης. Διδάσκω Ιστορία και Κοινωνιολογία της Τέχνης. Αγάπησα νωρίς την Ελλάδα και την τέχνη της: κλασική, βυζαντινή, νεοελληνική τέχνη και ναϊφ. Έζησα την Ορθοδοξία. Αγάπησα αργότερα την ελληνική φύση, το φως το ελληνικό, τη βυζαντινή δύση. Έζησα στα ταξίδια μου πολλές φορές την ελληνική ανατολή σαν μια εμπειρία Γένεσης. Ένιωσα την ομορφιά και την ελευθερία κι αυτή θέλω να εκφράσω στα αφαιρετικά έργα μου. ΝΑΙ στην αφαίρεση, γιατί δεν βάζει όρια και περιορισμούς στη σκέψη, στη φαντασία. Ταξίδεψα και ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο-στην Ελλάδα κάθε τρία χρόνια σχεδόν. Συμμετέχω σε εικαστικά συμβάντα και συνέδρια για την τέχνη. Μ’αυτό τον τρόπο έκαμα γνωριμίες και απόκτησα φίλους –προπάντων στην Ελλάδα. Τη Λευκάδα τη «συνάντησα» πρώτη φορά μαζί με τον Στάμο, στην Αμερική. Κι έπειτα, χρόνια μετά, γνώρισα καλύτερα τη Λευκάδα μέσω μιας συνάντησης σε επιστημονικό συνέδριο με τις συμβούλους εκπαίδευσης Βιβή και Άννα Κοψιδά, υπέροχους ανθρώπους και φίλους πια. 
Φιλοτέχνησα το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου «Αγωνία Επιβίωσης» (Agony of Survival) του Σπύρου Βρεττού στην αγγλική γλώσσα, που κυκλοφορεί στην αμερικανική αγορά. Πίνακάς μου, με τίτλο «Κόρφος Λευκαδίτικης Γης» κοσμεί το εξώφυλλο ενός βιβλίου που επιμελείται η Δρ.Βιβή Κοψιδά. Έχω παραχωρήσει επίσης έργα μου σε χαρτόνι για αφίσες και προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων στις συμβούλους εκπαίδευσης, Βιβή και Άννα Κοψιδά. 
Πιστεύω πως η ζωγραφική-η τέχνη γενικότερα-δεν μπορεί να είναι εκκεντρικότητα, ούτε μια διάστροφη ευρηματικότητα, ένας σκανδαλώδης ερεθισμός. Η τέχνη υποτάσσεται πάντα στην ομορφιά και στις μεταμορφώσεις της. Μέρος και ουσία αυτής της ομορφιάς είναι η ανθρωπιά, στην κοσμική και τη θρησκευτική της προπάντων εκδοχή. Και η αντίσταση στο κακό, από όπου κι αν προέρχεται. Μόνον έτσι η τέχνη εμπεριέχει όραμα: για τη φύση, για τον άνθρωπο. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει από τις σταθερές αξίες στην τέχνη. Τα υπόλοιπα είναι υλικά προϊόντα-ή μάλλον υποπροϊόντα- προς κατανάλωση. 
Αυτή η ιδέα της μεταμορφούμενης ομορφιάς, ταυτόσημης με την ανθρωπιά, είναι που με παρωθεί να ζωγραφίζω, αυτήν την ιδέα ενσπείρω στα έργα μου. Πιστεύω πως η τέχνη δεν ανήκει σε όσους μπορούν ακριβά να την αγοράζουν. Ανήκει δικαιωματικά σε όσους έχουν τον ψυχισμό να μετέχουν στον κόσμο της, να αναζητούν και να βρίσκουν σ’αυτήν μέρος από την ομορφιά και την καλοσύνη που ο κόσμος γύρω τους τούς έχει αποστερήσει. Γι’αυτό πολύ συχνά-και με διάφορες ευκαιρίες και σε πολλά μέρη του κόσμου, συμμετέχω αθόρυβα σε χειρονομίες ανθρωπιάς. Μια από αυτές είναι και η παρούσα που διοργανώθηκε έπειτα από σχετικές συζητήσεις που είχαμε με τις συμβούλους εκπαίδευσης Βιβή και Άννα Κοψιδά και εντάχθηκε στο γόνιμο και συνεχές φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεώς σας . Ήξερα πως θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες πρακτικές και οικονομικές. Και η μεγαλύτερη, που μου είναι αδύνατον να παρευρίσκομαι ανάμεσά σας με τη φυσική μου παρουσία. Υπάρχουν όμως άξιοι διαμεσολαβητές της τέχνης και της παρουσίας μου, και τα κατάφεραν θαυμάσια. Άλλωστε ό,τι μετράει περισσότερο είναι οι φωνές και η ποίηση της αληθινής τέχνης. Ο καλλιτέχνης είναι απλώς μια διαμεσολάβηση κι αυτός… 
Εύχομαι σε όλους σας την αισιοδοξία που υπόσχονται οι μέρες των Χριστουγέννων και τη συνεχή δύναμη της πάλης για το καλό στον κόσμο. Αυτή μπορεί να είναι μια άξια για όλους τους ανθρώπους «παγκοσμιοποίηση». Με τους θερμούς χαιρετισμούς και τις καλές ευχές μου ΦΡΑΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου