1 Φεβρουαρίου 2013

Γ. Βαρεμένος - Αποδυνάμωση και σταδιακή συρρίκνωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 1 Φεβρουαρίου 2013 
Σχολιάζοντας τις προβλέψεις του σχεδίου «Αθηνά» ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Τους τελευταίους μήνες είχα επανειλημμένα την ευκαιρία, τόσο στις επαφές μου με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους τοπικούς φορείς όσο και στις συναντήσεις μου με τον υπουργό Παιδείας, να υποστηρίξω την ανάγκη μιας συντεταγμένης αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού και ερευνητικού ιστού της χώρας μετά από ουσιαστική αξιολόγηση και με αδιάβλητα επιστημονικά κριτήρια. Υποστήριξα εξίσου την ανάγκη, η αναδιάρθρωση αυτή, να πάρει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας και τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε τοπικής οικονομίας, ενισχύοντας τα ιδρύματα που έχουν ήδη έναν τέτοιο προσανατολισμό. 
Αν και ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωνε ότι με αυτές τις αρχές προχωρεί στο σχέδιο «Αθηνά» -επικαλούμενος, μάλιστα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Αιτωλοακαρνανίας ως παράδειγμα ανταπόκρισης στις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες και υποσχόμενος ότι δεν θα τα θίξει-, η δημοσίευση του σχεδίου άλλα δείχνει. Οι λογιστικοί υπολογισμοί επικράτησαν, τελικά, των ακαδημαϊκών και αναπτυξιακών κριτηρίων. Η παιδεία και η έρευνα αντιμετωπίζονται περισσότερο ως «λίπος» που πρέπει να καεί στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά ως προϋπόθεση και κινητήρας του νέου μοντέλου ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα. 
Και μόνο το γεγονός ότι τα τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας παραμένουν στο Αγρίνιο, αποτελεί παραδοχή της αναγκαιότητας και της σημασίας που έχει η ακαδημαϊκή δραστηριότητα σε μια περιοχή όπως η Αιτωλοακαρνανία, με τα συγκεκριμένα μεγέθη, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τις συγκεκριμένες δυνατότητες. Η διοικητική υπαγωγή τους ωστόσο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, περιορίζει ασφυκτικά τις δυνατότητες για αυτοτελή στρατηγικό σχεδιασμό. Εμπεριέχει τον κίνδυνο της αποδυνάμωσης και της σταδιακής συρρίκνωσης, αντί της αναγκαίας ενίσχυσης και περαιτέρω ανάπτυξης. 
Την ίδια προοπτική προδιαγράφει και η απώλεια της αυτοτέλειας του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Επιπλέον, η κατάργηση του παραρτήματος στη Ναύπακτο αποτελεί σκληρό πλήγμα για μια πόλη που βιώνει ήδη την κρίση και την περιθωριοποίηση. Είναι, δε, απόδειξη ανεπίτρεπτης προχειρότητας οι αντιφατικές αναφορές του επίσημου κειμένου του σχεδίου για την πόλη στην οποία θα μεταφερθεί, και εκδήλωση ενός πραγματικού παραλογισμού το γεγονός ότι, όπως τουλάχιστον προκύπτει, μεταφέρεται τελικά στην Άρτα, ενώ στην Πάτρα δημιουργείται και θα λειτουργήσει ίδια σχολή…Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην παιδεία, η αναμόρφωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η σύνδεσή τους με την κοινωνία, τις ανάγκες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της, πρέπει να γίνει δική μας υπόθεση. Υπόθεση της κοινωνίας, των κινημάτων και των φορέων της, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των νέων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου