Αξιόλογοι ομιλητές μίλησαν σήμερα στην Κατούνα για τις νέες καλλιέργειες που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή του Ξηρόμερου. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι εν Αθήναις Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τους Τοπικούς φορείς , υπό την αιγίδα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.
Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου και τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κύριος Κατσιφάρας , ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Αντωνόπουλος , οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κυρία Φούντα , κύριος Βαρεμένος ο κύριος Μωραΐτης Νίκος και η πολιτευτής Έλενα Μάντζιου Κουτρουλού.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Κατούνας κύριος Κασούρας Κώστας , ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Σολδάτος Νικόλαος , ο πρώην Δήμαρχος Ανακτορίου και επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας κύριος Αποστολάκης Γεώργιος , Περιφερειακοί Σύμβουλοι , Αντιδήμαρχοι , και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, Πρόεδροι και σύμβουλοι Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.
Την ημερίδα συντόνισε ο Λεωνίδας Καραμπέκιος .
Την παρουσίαση προλόγισε ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προώθησης των νέων καλλιεργειών αλλά και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
Στην συνέχεια μίλησε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Μωραΐτης ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό σε αυτή την ημερίδα. Καλωσόρισε τον κόσμο στον τόπο όπως είπε του εγκλήματος , στον τόπο που οι εκάστοτε κυβερνήσεις εγκλημάτησαν ενάντια στην φτωχή αγροτιά. Μίλησε για στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων από αγροτικούς συνεταιριστικούς οργανισμούς , που καμία σχέση δεν θα έχουν με τους μέχρι τώρα στημένους συνεταιρισμούς που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.
Στην συνέχεια η Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα , είπε ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στην αγροτική πολιτική και τόνισε ότι πρέπει να χτιστεί η νέα αγροτική πολιτική και οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γυρίσουν στον τόπο τους και στην γη , οργανωμένα και συστηματικά, μακριά από τις παλιές τακτικές και τους απαρχαιωμένους συνεταιρισμούς.
Μετά ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος είπε ότι η αγροτική οικονομία είναι μια ισχυρή οικονομία. Τόνισε την αναγκαιότητα στροφής στις νέες καλλιέργειες , αλλά και στις παλιές που έχουμε αφήσει και είναι και πάλι χρήσιμες και κερδοφόρες. Τα μέτρα και η πολιτική του Κράτους στρέφονται κατά του αγροτικού και κτηνοτροφικού πληθυσμού.
Τον λόγο πήρε και ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Αντωνόπουλος και ο πρόεδρος ομοσπονδίας πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρόμερου κύριος Στεργίου Δημήτριος. Μέσα στο γενικό κλίμα και οι δύο μίλησαν για την ανάγκη στήριξης της αγροτικής πολιτικής.
Η παρουσίαση ξεκίνησε από τον γεωπόνο Γάτσιο Κάσσανδρο που μίλησε για τις νέες καλλιέργειες. Πρέπει να γίνουν νέες καλλιέργειες χωρίς όμως ο αγρότης όπως αναφέρθηκε να αφήσει τις παλιές καλλιέργειες . Έγινε μια συνολική παρουσίαση για το φυτό ΙΠΠΟΦΑΕΣ, τον τρόπο καλλιέργειάς του και τις ποικιλίες που υπάρχουν, τα εδάφη που ευδοκιμούν και οι τρόποι κλαδέματος και συγκομιδής. Τέλος αναφέρθηκε που χρησιμοποιείται ο καρπός του ΙΠΠΟΦΑΕΣ (φαρμακοβιομηχανία, για καλλυντικά).
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κύριος Μανιάκης Σωτήρης , ο οποίος μίλησε για νέες καλλιέργειες και προσαρμογή στα εδάφη του Ξηρόμερου. Μίλησε για καλές καλλιέργειες όπως το ροδάκινο , το ώριμο βερίκοκο και το δαμάσκηνα. Τόνισε ότι η καλλιέργεια θέλει τον αγρότη από επάνω να στηρίζει την καλλιέργεια και να την βοηθάει να αναπτυχθεί. Είπε ότι ο αγρότης δεν πρέπει να στηρίζεται στο ότι θα πάρει από τις επιδοτήσεις , αλλά στο ότι θα πάρει από το προϊών. Το πρόβλημα του αγρότη στην περιοχή είναι ότι δεν υπάρχουν συσκευαστήρια για να προωθήσουν γερά το προϊόν.
Μετά μίλησε ο Γεωπόνος κύριος Βλάχος Σάββας για τις σύγχρονες επαγγελματικές δραστηριότητες μελισσοκομία και αρωματικά φυτά. Μίλησε για την Μελισσοκομία και την δυνατότητα ανάπτυξης και πώλησης του προϊόντος . Είπε χαρακτηριστικά ότι το μέλη δεν έχει ημερομηνία λήξης και είναι ένα κερδοφόρο προϊόν. Ασχολήθηκε με τις απαιτήσεις κεφαλαίου για την έναρξη ενασχόλησης με την μελισσοκομία .Αναφέρθηκε για τις επιδοτήσεις ,για την εκπαίδευση τους στην μελισσοκομία. Τέλος μας είπε για την συμβολή της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην ανάπτυξη του κλάδου της μελισσοκομίας. Τα προϊόντα του μελιού είναι προϊόντα με μεγάλη αγορά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό .
Στην συνέχεια μίλησε ο γεωπόνος Νίκος Ασημακόπουλος για τα επενδυτικά προγράμματα και τα σχέδια βελτίωσης της καλλιέργειας. Είναι ένας τομέας που μπορεί ο καθένας να μπει και να πάρει προγράμματα για την δημιουργία και την ανάπτυξη της καλλιέργειας.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο καλλιεργητής Βασίλης Κωνσταντινίδης που μίλησε για την οργάνωση των καλλιεργειών. Ένα σημαντικό θέμα για την καλλιέργεια για την οικονομία της και την εξέλιξης της η συνολική οργάνωση της καλλιέργειας.
Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης μίλησε ο Περιφερειάρχης κύριος Κατσιφάρας που μίλησε για τις δυνατότητες των καλλιεργειών στην περιοχή και μίλησε για την στήριξη και διαφήμιση των προϊόντων από την Περιφέρεια. Η περιφέρεια θέλει να φτιάξει και να στηρίξει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο και να μπορεί το προϊόν να φτάνει εγγυημένα στον καταναλωτή.
Στο τέλος της συνάντησης ο Ξηρομερίτης γεωπόνος και Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Στούπας έκανε τις ερωτήσεις που είχε το κοινό στους γεωπόνους ομιλητές. Επίσης αρκετές ερωτήσεις έγιναν στην συνέχεια από πολλούς παραβρισκόμενους.
Το άσχημο σε όλη την υπόθεση είναι ότι αντί το μεγαλύτερο χρόνο να καταναλωθεί στις ομιλίες των ειδικών στην αρχή της εκδήλωσης ,μοιράστηκε εξίσου με τους Βουλευτές και τους ανθρώπους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο κάθε Γεωργός και Κτηνοτρόφος δεν προτιμούσε να ακούσει πλατιά πολιτικά λόγια που πιθανώς για τον καθένα μας να μην είχαν ουσία. Ήρθε να ακούσει και να μάθει ορισμένα πράγματα στην πράξη για το μέλλον των νέων καλλιεργειών στο Ξηρόμερο . Πολύ σωστά ο κύριος Πάνος Στούπας στις Ερωτήσεις που έκανε είπε, ότι ανέβηκε στο βήμα όχι για να μιλήσει και αυτός με παχιούς πολιτικούς όρους και λόγια αλλά να ρωτήσει πράγματα ουσιαστικά για τις καλλιέργειες.
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ….από xiromeronews.blogspot.gr
ΑΠΟ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ NEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου