18 Απριλίου 2013

Μετά από τρία Δημοτικά Συμβούλια και ατέλειωτα πολιτικά παιχνίδια η αγορά του ακινήτου για τον Βιολογικό Κατούνας με 214.000 ευρώ!!!

Γράφει ο Παντελής Αποστολάκης 
Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας είχαμε χθες 17 Απριλίου. Για περισσότερο από 3,5 ώρες και για άλλη μια φορά συζητήθηκε το φλέγον και σημαντικό θέμα για το αγροτεμάχιο -ακίνητο που πρέπει να αγοραστεί για να εγκατασταθεί το κτήριο Επεξεργασίας Λυμάτων του Βιολογικού Κατούνας. 

Πραγματικά έγινε ένα συμβούλιο που έγιναν απίστευτα πράγματα που ήταν ταυτόχρονα κωμικοτραγικά και σατιρικά. 
Στην συνεδρίαση είχαμε και την παρουσίαση του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση. Με την είσοδο του κυρίου Μπαρμπαρούση είχαμε και την διαμαρτυρία και έξοδο από την συνεδρίαση του Βουλευτή του Κ.Κ.Ε. και Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας κυρίου Νικόλαου Μωραΐτη. Ο κύριος Μωραΐτης δεν ήθελε να συμμετάσχει σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο με παρόντα τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα είχαμε και την αποχώρηση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου κυρίου Βαρβάτου Νικόλαου που βγαίνοντας από την αίθουσα διαμαρτυρήθηκε έντονα για την παρουσία του Βουλευτή κυρίου Μπαρμπαρούση. Ο κύριος Βαρβάτος όμως μετά από λίγο εμφανίστηκε και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μην χάσει και να παραστεί στην «κωμωδία-τραγωδία-σάτιρα» που εξελισσόταν στην αίθουσα και είχε θέμα την περιβόητη αγορά του αγροτεμαχίου για τον Βιολογικό Κατούνας. 
Για πρώτη φορά στο «δικαστήριο» …….με συγχωρείται στην συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε και την παρουσία Νομικού Συμβούλου. 
Ο κύριος Μασούρας Δημήτριος ως Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας για το θέμα του Βιολογικού Κατούνας και για το θέμα του ακινήτου, ανέλυσε άψογα το θέμα και μας ενημέρωσε από νομικής πλευράς. 
Ο Κύριος Μασούρας ουσιαστικά είπε ότι το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ αν δεν αγοραστεί άμεσα το αγροτεμάχιο-οικόπεδο. Τόνισε εμπεριστατωμένα και με ακρίβεια ότι αν πάει ο δήμος σε αναγκαστική απαλλοτρίωση ή σε αγορά άλλου οικοπέδου τότε το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί. Είπε ότι ήδη!!!!! το έργο είναι σε περίοδο ανοχής (εννοούσε ότι ήδη κινδυνεύει άμεσα να απενταχθεί) και αν ο Δήμος πάει σε άλλη λύση τότε ο χρόνος που θα χαθεί θα αποβεί μοιραίος για το έργο. Τέλος τόνισε ότι αν δεν περάσει το θέμα και δεν αγοραστεί το ακίνητο και χαθεί το έργο τότε θα υπάρχουν νομικές ευθύνες. Η πράξη συνιστά «απιστία» και έχουμε ποινικό αδίκημα. 
Ουσιαστικά και από την στιγμή που οι δικαιούχοι του ακινήτου δεν δέχονται άλλη τιμή πέρα από αυτή που έχει ορίσει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και είναι οι 214000 το έργο χάνεται. 
Εδώ να τονίσουμε για να διαφωτίσουμε τους αναγνώστες ότι στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο συστάθηκε μια διαπαραταξιακή επιτροπή για να συζητήσει με τους δικαιούχους του ακινήτου. Η επιτροπή αυτή συνεδρίασε και πρότεινε στους δικαιούχους του ακινήτου το ποσό των 80000 ευρώ για την αγορά των 23 στρεμμάτων στην Κατούνα. Την τιμή αυτή δεν την δέχθηκαν οι δικαιούχοι και για να δώσουν το ακίνητο ζητούσαν ,το ποσό που είχε ορίσει το Σ.Ο.Ε. Μόνο αυτή την τιμή δεχόντουσαν για την πώληση. 
Φυσικά και όπως όλοι καταλαβαίνουμε υπήρχε αδιέξοδο και για να μην χαθεί το έργο έπρεπε να δοθούν 214000 ευρώ για το ακίνητο.Έπρεπε να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτό το ποσό διαφορετικά το έργο θα τινάζονταν στον αέρα βάση λεγομένων. 
Από την σαφή εξήγηση του κυρίου Μασούρα και μετά ακολούθησε ένας απίστευτος διάλογος που δεν έβγαινε πουθενά. 
Το ακίνητο έπρεπε να αγοραστεί με 214.000 ευρώ. 
Το θέμα όμως σε όλη την υπόθεση τελικά δεν είναι νομικό αλλά ΗΘΙΚΟ και ΠΟΛΙΤΙΚΟ. 
Δεν είναι δυνατόν να φθάνουμε σε αδιέξοδο από την στιγμή που εδώ και αρκετούς μήνες από τον Απρίλιο του 2012 ήξερε ο Δήμαρχος και όλοι οι υπεύθυνοι την απόφαση των ορκωτών εκτιμητών. 
Δεν είναι δυνατόν να έρχεται 28 Φεβρουαρίου 2013 το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ακούγεται ότι αν δεν αγορασθεί θα χαθεί το έργο. Τόσους μήνες από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 τι κάνανε; Γιατί δεν έφερναν το θέμα ποιο νωρίς προς ψήφιση; 
Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται το έργο σε περίοδο «ανοχής» και να πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει δικαίωμα για μια απόφαση και μόνο (την αγορά με 214000 ευρώ). 
Δεν είναι δυνατόν να έρχεται το θέμα 28 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος Νίκος Σολδάτος και υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι να μην μπορούν να ενημερώσουν την ολομέλεια, όπως έγινε από την κύριο Μασούρα στις 17 Απριλίου 2013 . 
Δεν είναι δυνατόν η παράταξη που έχει την πλειοψηφία να μην έχει το ανάστημα να ψηφίσει και να περάσει το θέμα στις 28 Φεβρουαρίου, για να ΜΗΝ ταλαιπωρεί και σέρνει το θέμα δύο μήνες με συνεδριάσεις και κόντρα συνεδριάσεις , με επιτροπές και κόντρα επιτροπές.Αν δεν ήξερε , ή αν δεν είχε ενημερωθεί από τον Δήμαρχο , τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα διαχείρησης του Δήμου και των σοβαρων θεμάτων που έχει αναλάβει να φέρει εις πέραν η Νέα Δημοτική Αρχή. 
Όλο αυτό το «έργο»που παίζεται εδώ και δύο μήνες δεν έχει να κάνει με την αξία του οικοπέδου  από την στιγμή που όλοι αντιλαμβανόμαστε, ότι, η τιμή δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να είναι διαφορετική την χρονική στιγμή που ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Όλη αυτή η «σάτιρα» έχει να κάνει καθαρά με μικροπολιτικές- πολιτικές που αναπτύχτηκαν πλουσιοπάροχα εδώ και δύο μήνες .Με μικροπολιτικές άλλης εποχής που άφησαν μία δυσάρεστη γεύση σε όσους παρακολούθησαν το θέμα όλο αυτό το διάστημα. Δυστυχώς κάποιοι άφησαν να παιχτεί ένα έργο για να κερδίσουν τις πολιτικές εντυπώσεις και μόνο. 
Εδώ και δύο μήνες ο κύριος Σολδάτος και οι υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι ,ενώ θα μπορούσαν από τις 28 Φεβρουαρίου (και αν όχι από τότε από την επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου) να ξεκαθαρίσουν το θέμα και να το ψηφίσουν με την τιμή των 214000 ευρώ που έφεραν εξαρχής στην ολομέλεια ,προτίμησαν να το φθάσουν στο παρά πέντε , γνωρίζοντας εξαρχής ότι αυτή την χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. 
Προτίμησαν να τραβήξουν το θέμα δύο μήνες και να μην το ψηφίσουν στις 28 Φεβρουαρίου 2013. Μετά φυσικά θα είχαν όλο το δικαίωμα και το περιθώριο να μιλήσουν με τον κόσμο της Κατούνας και να εξηγήσουν γιατί έγινε όλο αυτό. 
Σε όλους πλανάται ένα και μόνο ερώτημα . 
Γιατί η νέα δημοτική αρχή δεν ψήφισε το θέμα από τον Φεβρουάριο και το ψήφισε τον Απρίλιο; 
Σε όλους πλανάται ένα ακόμη ερώτημα 
Τι φοβήθηκε η Δημοτική Αρχή από την στιγμή που δεν υπήρχε κάτι το μεμπτό; 
Από την στιγμή που κινδύνευε το έργο από τον Φεβρουάριο γιατί οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Σολδάτου από την Κατούνα δεν πήραν από τότε το θέμα επάνω τους και έφθασαν μετά από τρεις συνεδριάσεις να ωρύονται ότι πρέπει να ψηφιστεί το ποσό των 214000 ευρώ για να μην χαθεί το έργο;  
Τον Φεβρουάριο τι έκαναν; 
Τέλος πλανάται ένα ακόμη ερώτημα. Όλους μας βασανίζει μια σκέψη. 
Πόσο Δημοκρατικό είναι το γεγονός ότι την παρούσα χρονική στιγμή μια λύση υπήρχε για την αγορά του ακινήτου και μόνο μία. Πόσο σωστό είναι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν μόνο μια λύση και να μην τους δίνουν το δικαίωμα κάποιοι με τις παλαιότερες λανθασμένες ενέργειες τους να έχουν και εναλλακτική λύση; 
Ο κύριος Σολδάτος και η ομάδα του είχαν την δύναμη της πλειοψηφίας, παρόλα αυτά έπρεπε να φέρουν νομικό σύμβουλο και να περάσουν δύο μήνες για να πάρουν απόφαση. 
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το έργο δεν θα χανόταν , αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι πολίτες της Κατούνας καταλαβαίνουν και γνωρίζουν από μικροπολιτικές και πολιτικά τερτίπια και παιχνίδια και σύντομα θα δώσουν την απάντηση τους για το παιχνίδι που παίχθηκε εις βάρους ενός έργου που θα αλλάξει την ποιότητα ζωής των πολιτών. 
Οι Κατουνιώτες , όπως και όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι τα κρατικά ή «ευρωπαϊκά» χρήματα πρέπει να τα σεβόμαστε και να μην τα σπαταλάμε άδικα. Επιτέλους το παλιό και το απαρχαιωμένο πρέπει να φύγει ,η νοοτροπία του «εντάξει μωρέ δικά μας είναι τα χρήματα ,σιγά» πρέπει να απαλειφθεί . Η συνήθεια του να φθάνουμε ένα έργο στο παρά πέντε πρέπει να ξεπερασθεί και να καταδικασθεί. 
Ο Λαός της Κατούνας πλέον γνωρίζει. 
Τελικά με όλα και με όλα το θέμα πέρασε ,αφού ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Δημοτικής παράταξης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» την Δημοτική Σύμβουλο από την Κατούνα Χαλιμούρδα Αγγελική, τον κύριο Τάνταρο Επαμεινώνδα και τον κύριο Βαρβάτο Νικόλαο και το ακίνητο των 23 στρεμμάτων θα φθάσει τις 214000 ευρώ. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι κ.κ. Κουνέλης Ιωάννης (από την πλειοψηφία) και Προδρομιτης Σωτήριος (σπό την μείζονα αντιπολίτευση). 

ΑΠΟ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου