4 Σεπτεμβρίου 2014

Γ. Βαρεμένος: Να ελεγχθούν από τη Βουλή οι συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων



Διεξοδικό έλεγχο από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλων των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων που έμειναν ανεκτέλεστες, χωρίς συνέπειες για τις εταιρείες αναδόχους αλλά με προφανή ζημία του Δημοσίου, ζήτησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στη Βουλή επί του σχετικού νομοσχεδίου. 

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες για τη δημιουργία, τη διόγκωση και τη μη αντιμετώπιση του προβλήματος , επικαλούμενος και σχετικές δηλώσεις του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, κ. Βασιλάκου, σύμφωνα με τις οποίες «κατά τη διάρκεια της θητείας μου, η καταγραφή των ληγμένων συμβάσεων ανέδειξε ότι ποσόν πιστωτικής αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ παραμένει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υποχρεώσεων παροχής αντισταθμιστικών ωφελημάτων από ξένες εταιρείες. Αυτό, θεωρητικά σημαίνει ότι ποσόν περίπου 300 εκατομμυρίων από την κατάπτωση των τραπεζικών εγγυητικών επιστολών θα μπορούσε να εισπραχθεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ή, εναλλακτικά, βιομηχανικό έργο ισόποσης αξίας θα μπορούσε να ανατεθεί στην ελληνική βιομηχανία».
Αντί των επιλογών αυτών, υπενθύμισε ο βουλευτής, ήδη από τη ρύθμιση Βενιζέλου το 2010 διαμορφώθηκε η δυνατότητα επανακατάρτισης των συμβάσεων, δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα σχέδιο υπουργικής απόφασης, το οποίο ποτέ δεν υπεγράφη και ποτέ δεν υλοποιήθηκε. «Το τεράστιο ερώτημα», τόνισε, «είναι γιατί η ελληνική Πολιτεία συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Γιατί; Τι υπάρχει από κάτω; Εγώ δεν το γνωρίζω. Αυτό όμως που γνωρίζω είναι τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής». Και με δεδομένο το ενδεχόμενο ζημίας του Δημοσίου, «δεν μπορεί εν μέσω θέρους, κατεπειγόντως, ο υπουργός να φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να μη συμμετέχει σε κανένα στάδιο της συζήτησης. Σε κανένα! Όχι μόνο σήμερα που απουσιάζει για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά σε κανένα στάδιο».
Ο Γιώργος Βαρεμένος έθεσε το ερώτημα αν τόσα χρόνια μετά την αρχική σύναψη και λήξη των σχετικών συμβάσεων, υπάρχει ακόμη ύλη των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που μπορεί να ρυθμιστεί, όπως έχει επισημάνει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Είπε χαρακτηριστικά: «Σας λέει, δηλαδή, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους -και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ- ότι μια σύμβαση που υπογράφηκε το 1990 τόσο και έληξε το 2001, το 2010 που πιστώνεται -για να μην πω το 2014- μπορεί να μην έχει πια αντικείμενο. Για παράδειγμα, η συμφωνία των αντισταθμιστικών ωφελημάτων μπορεί να έδινε ως παροχή κάποια κομπιούτερς -της γενιάς εκείνης, όμως. Σήμερα, μας είναι άχρηστα».
«Από την πλευρά μας», κατέληξε, «αν μας ανατεθεί ο ρόλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είμαστε διατεθειμένοι και προγραμματικά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό ριζικά, κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, πολύ περισσότερο που γι’ αυτό αρκεί η πολιτική βούληση. Δεν χρειάζονται λεφτά. Αντιθέτως, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα, μπορείς να εξοικονομήσεις και λεφτά».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου