10 Νοεμβρίου 2014

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: "ΚΛΕΙΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ..."

Μόνο για λίγους μήνες άνοιξαν τελικά οι πύλες του Κάστρου της Βόνιτσας για το κοινό. Μετά την λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που είχαν προκηρυχθεί, καταργήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και η τελευταία οργανική θέση φύλακα που υπήρχε στο μνημείο και πλέον κανείς δεν ξέρει πότε θα ξαναλειτουργήσει και αν θα φυλάσσεται επαρκώς.

Όπως καταγγέλλει με νέα κοινοβουλευτική της παρέμβαση προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα το Κάστρο της Βόνιτσας θα είναι και πάλι κλειστό για τους επισκέπτες ενώ, αξίζει να σημειωθεί, πως είχε ανοίξει μόνο για λίγους μήνες κατά την φετινή τουριστική περίοδο -μετά από προηγούμενη κοινοβουλευτική παρέμβαση. Το κάστρο παρέμενε ως τότε κλειστό για 4 χρόνια, από το 2010.

Παρά το γεγονός ότι το 2008 δαπανήθηκαν 2.593.010 ευρώ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Στήριξης και το Ελληνικό Δημόσιο (για συντήρηση των τειχών, διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, καθαριότητα και φωτισμό) στην συνέχεια δεν έγινε καμία προσπάθεια για την ορθή λειτουργία του μνημείου και την ανάδειξή του. Ακόμα και η μοναδική οργανική θέση που προβλεπόταν μέχρι σήμερα δεν καλύφθηκε ποτέ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της επονομαζόμενης «δημοσιονομικής προσαρμογής», αυτή καταργείται.

Είναι απαράδεκτο να σπαταλούνται εθνικοί και κοινοτικοί πόροι για την ανάδειξη ενός μνημείου και στη συνέχεια να αφήνεται στην τύχη του. Είναι απαράδεκτο, κυρίως ελλείψει ενός στοιχειώδους κεντρικού σχεδιασμού, να φτάνουμε σήμερα στην πλήρη απαξίωση ενός εκ των πιο σημαντικών μνημείων της Αιτωλοακαρνανίας.

Η αρχαιολογική και πολιτισμική παράδοση κάθε τόπου πρέπει να είναι προσβάσιμη σε κατοίκους και επισκέπτες καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί να αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τον Τόπο μας. Προφανώς και πρέπει να ενισχύεται η στελέχωση των αρχαιολογικών χώρων κατά τους θερινούς μήνες που η κίνηση είναι αυξημένη, αλλά αν πραγματικά στοχεύουμε στην περιφερειακή ανάπτυξη, την τόνωση του τουρισμού και την προαγωγή του πολιτισμού, τότε οφείλουμε να μεριμνούμε για την πραγματική ανάδειξη των μνημείων μας.

Αναμένουμε τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων, αλλά κυρίως τις δεσμεύσεις πως θα αναληφθούν σύντομα δράσεις ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του Κάστρου της Βόνιτσας.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση της κ. Φούντα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου