9 Ιανουαρίου 2015

Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (3η ανακοίνωση)

3η Ανακοίνωση (Οριστική υποβολή ενδιαφέροντος συμμετοχής)
Αγρίνιο, 7 Ιανουαρίου 2015
Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας μετά την επί διετία επιτυχή διοργάνωση του αποτελεί πλέον ένα πολύ σημαντικό θεσμό για την εκπαίδευση και στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Φέτος για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί και στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις (Αγρίνιο, Πάτρα, Πύργο) παράλληλα με άλλες 12 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Μετά την αυξανόμενη ανταπόκριση που είχαμε για συμμετοχή στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, για την καλύτερη οργάνωση του και για τον έγκαιρο προγραμματισμό - ένταξη του στις δραστηριότητες σας στο Σχολικό Έτος 2014-2015, θα θέλαμε να σας ενημερώνουμε ότι το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.infoκαι http://digifest-ait.blogspot.gr/) θα διεξαχθεί παράλληλα σε 13 πόλεις στην Ελλάδα την Πέμπτη 2, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Απριλίου 2015. Για το Αγρίνιο ισχύουν οι ημερομηνίες 2 και 3 Απριλίου και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στα μαθήματα Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στο μάθημα Ερευνητικές Εργασίες (Project) των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και στο μάθημα Ειδική Θεματική Δραστηριότητα (ΕΘΔ) των ΕΠΑΛ και να βιώσουν οι μαθητές μια μοναδική εμπειρία παρουσιάζοντας τα έργα τους δημόσια και βλέποντας τα έργα άλλων μαθητών.
Εκτός από τα έργα που δημιουργούνται στο πλαίσιο μαθημάτων της Πληροφορικής, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν σε κάποια σχολική δραστηριότητα (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.α.) ή σε κάποιο διαθεματικό/διεπιστημονικό σχέδιο συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.
Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.
Στην πόλη του Αγρινίου το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα Πέμπτη & Παρασκευή 2 & 3 /4/2014 (πριν το Σάββατο του Λαζάρου). Όπως και τις προηγούμενες χρονιές την Παρασκευή 3/4/15 όλες οι πόλεις θα συναντηθούν με τηλεδιάσκεψη και θα γίνει παρουσίαση ενός ενδεικτικού έργου από κάθε πόλη μέσω Διαδικτύου με την υποστήριξη του ΕΕΥΕΜ - ΕΑΠ.

Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία:
  1. της ανάδειξης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής και της παρουσίασης της εργασίας τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία
  2. της ενημέρωσης και της διάδοσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων και
  3. της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία.

Γι’ αυτό το λόγο το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή. Όμως όπως και πέρυσι θα δοθούν κάποιο δώρα σε ορισμένα σχολεία / μαθητές / εκπαιδευτικούς  - από τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ.
Μπορεί να λάβει μέρος κάθε σχολείο από όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα της περιοχής που βρίσκεται, με την επισήμανση ότι η οργάνωση του Φεστιβάλ δεν μπορεί να καλύψει έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:
(α) Σύντομη παρουσίαση (<8΄) της εργασίας από τους μαθητές σε ακροατήριο
(β) Περίπτερο έκθεσης: Υπολογιστής του σχολείου, εκπαιδευτικός Πληροφορικής και ομάδα μαθητών στον εκθεσιακό χώρο για ένα διάστημα 2-3 ωρών, ώστε να εκθέτουν το έργο τους και να απαντούν σε ερωτήσεις γι’ αυτό
(γ) Ανάρτηση κατάλληλου υλικού για κάθε έργο στην τοπική ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (για το Αγρίνιο http://digifest-ait.blogspot.gr/) με ευθύνη του συντονιστή εκπαιδευτικού Πληροφορικής. Η ανάρτηση πραγματοποιείται αυτόματα με την υποβολή της τελικής αίτησης συμμετοχής κατόπιν οδηγιών μας.

Η οριστική υποβολή ενδιαφέροντος συμμετοχής είναι από τις 7  Ιανουαρίου μέχρι την 28η Φεβρουαρίου.  Για το σκοπό αυτό έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα στο οποίο αρχικά ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός θα κάνει εγγραφή και στη συνέχεια, μετά το mail επιβεβαίωσης, θα μπορεί να συνδεθεί για να υποβάλλει τα έργα του. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της εφαρμογής θα αναρτηθούν στο blog του φεστιβάλ. Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής (μόνοι τους ή σε συνεργασία με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων) οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εκπροσωπώντας το σχολείο τους να επισκεφθούν τη διεύθυνση:
(για την πόλη του Αγρινίου) προκειμένου να δηλώσουν τα έργα τους. Μετά τον έλεγχο, από τον διαχειριστή του συστήματος, θα γίνεται και ανάρτηση του υλικού του έργου στο τοπικό Ιστολόγιο του 5ου Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (http://digifest-ait.blogspot.gr).

Με εκτίμηση
Δρ. Σ. Παπαδάκης
Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου