21 Ιανουαρίου 2016

Παρέμβαση Καρπέτα από Κύπρο: Να τιμηθούν με Νόμπελ Ειρήνης οι «Ήρωες του Αιγαίου»

Στη Λευκωσία της Κύπρου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο βοηθός Περιφερειάρχη για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Καρπέτας, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της 7ης Ολομέλειας της ARLEM (Συνέλευση των Ευρω-Μεσογειακών Περιφερειών και Δήμων) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ως εκπρόσωπος της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει την αντιπροεδρία της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR.





Στην 7η σύνοδο ολομέλειας της ARLEM, στην οποία παρέστησαν Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες και λοιποί εκπρόσωποι τοπικών και περιφερειακών αρχών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, κυρίαρχο θέμα ήταν οι πιέσεις που ασκούνται στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου, από τις ροές των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών.
Η τεράστια πρόκληση από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια τονίστηκε και από τρεις οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών που συμμετείχαν, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), και το Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Οικισμών του ΟΗΕ (UN Habitat).
Δυναμική ήταν η παρέμβαση του κ. Καρπέτα για το θέμα, ενώ θερμής υποδοχής έτυχε η πρότασή του για να τιμηθούν με το Νόμπελ Ειρήνης οι «ήρωες του Αιγαίου».
«Οι Περιφέρειες της Μεσογείου προειδοποιήσαμε έγκαιρα. Απευθύναμε ανοικτή επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, καθώς και επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ. Συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς. Ξεκινήσαμε την εκστρατεία αλληλεγγύης «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι». Δίνουμε καθημερινά μάχη χωρίς να έχουμε τους απαραίτητους πόρους και μέσα, για να αντιμετωπίσουμε τον υπερβολικό αριθμό ατόμων που εισέρχονται στα εδάφη μας. Δεν μπορούμε να παλεύουμε μόνες μας πια. Ζητάμε επανεξέταση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και τη βελτίωση των οδών νόμιμης μετανάστευσης. Ζητάμε να επιταχυνθεί η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου με τρόπο που θα εξασφαλίζει ένα δίκαιο μερίδιο βάρους και ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών. Ζητάμε την άμεση πρόσβαση των Περιφερειών στο Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη, και τις λοιπές σχετικές χρηματοδοτήσεις» ανέφερε ο κ. Καρπέτας και συμπλήρωσε: «Όμως, καθώς το οικονομικό κόστος αυτής της κρίσης ωχριά μπροστά στο κόστος της σε ανθρώπινες ζωές, ζητάμε μια καθολική ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στις ρίζες της και τα αίτιά της».
Καταλήγοντας ο κ. Καρπέτας αναφέρθηκε στους κατοίκους των ελληνικών νησιών του Αιγαίου: «Σε αυτούς τους εθελοντές ανθρωπιάς που πέφτουν στη θάλασσα και σώζουν ανθρώπινες ψυχές, που ανοίγουν τα σπίτια τους και τις εκκλησιές τους και προσφέρουν στέγη, περίθαλψη και αξιοπρέπεια, ένας τίτλος μόνο μπορεί να τους αποδοθεί «Οι ήρωες του Αιγαίου». Και η διεθνής κοινότητα πρέπει να τους απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης, αφού με τις πράξεις τους έστειλαν ένα πανανθρώπινο μήνυμα υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και έπνιξαν το φόβο και το ρατσισμό σε ένα κύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».
Άλλα θέματα που ξεχώρισαν στην ημερήσια διάταξη ήταν η αναθεωρημένη Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ, η κλιματική αλλαγή, η απασχόληση, η εδαφική συνεργασία και η βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Συνολικά, η ετήσια ολομέλεια της ARLEM ενέκρινε οκτώ συστάσεις και δύο εκθέσεις, που προορίζονται να διαμορφώσουν τις πολιτικές που θα υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη γύρω από τη Μεσόγειο. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η παροχή τεχνογνωσίας και εμπειριών στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση των μη ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, και ιδίως στις Λιβύης (Πλατφόρμα Λευκωσίας).
«Ήταν μια πολύ ουσιαστική συνάντηση. Η πρακτική συνεργασία σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητη εάν οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο θέλουν να διαχειριστούν τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή. Η ARLEM προωθεί έργα και συνεργασίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο και υλοποιεί την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Καρπέτας μετά τη λήξη των εργασιών.

Βίντεο με την τοποθέτηση του κ. Καρπέτα στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=DBfYrKj97ik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου