13 Αυγούστου 2012

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ

Στις 9 Αυγούστου, ημέρα μνήμης και τιμής για την μάχη του Αετού, η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ, συμμετείχε στον εορτασμό μεταφέροντας χαιρετισμό των απογόνων του Θεοδωράκη Δράκου Γρίβα και Γεώργιου Νικολού Βαρνακιώτη. Το κείμενο διαβάστηκε από τον μαθητή β' Γυμνασίου, Ιωάννη Ντίνο. 
(Ακολουθεί το κείμενο) 

Η μάχη του Αετού 
Δύο οπλαρχηγοί, ο Βαρνακιώτης και ο Γρίβας, με τα παλικάρια τους, σταμάτησαν την μεγαλύτερη τούρκικη στρατιά που είχε δει μέχρι τότε Ελληνικό μάτι.  
Στήθηκαν απέναντι στους Τούρκους, ενώ στο βάθος οι φωτιές και οι καπνοί της πυρπολημένης Κατούνας, τους έδιναν το μήνυμα τι θα συμβεί στο Μεσολόγγι, αν οι εχθροί περνούσαν από το στένωμα του Αετού. 
Πολλή μελάνη έχει χυθεί περιγράφοντας τη μάχη, ενώ οι Εθνικοί μας ποιητές ύμνησαν την ανδρεία των δύο οπλαρχηγών. 
Για τον Θεόδωρο Γρίβα η περιοχή του Αετού και η πιο κάτω του Αγγελόκαστρου, θύμιζε τις καταστροφές που υπέστησαν οι πρόγονοί του στις μάχες κατά των Τούρκων. Εκεί κοντά ο προγονός του, ο Θεόδωρος Μπούας Γρίβας, το 1585, ηττάται από τους Τούρκους στην πρώτη επανάσταση για την ελευθέρωση της Ελλάδας. 
Επίσης το 1769, ο παππούς του Θοδωράκη Γρίβα, ο Χρήστος Αποστόλη Γρίβας ηττάται από τους Τούρκους στα Ορλωφικά και η περιοχή ακόμα και σήμερα ονομάζεται «των Γριβαίων τα κόκαλα». 
Όμως αυτή την φορά η ιστορία άλλαξε και ο Θεόδωρος Γρίβας βγήκε όχι μόνο αλάβωτος και νικητής από αυτή την μάχη, επιπλέον κέρδισε και ένα παντοτινό φίλο, τον Γεώργιο Νικολού Βαρνακιώτη. Η φιλία αυτή έμεινε για πάντα ισχυρή και αργότερα ο γιος του, ο Δημητράκης Γρίβας, που τον απέκτησε από τον γάμο του με την κόρη της Μπουμπουλίνας, παντρεύτηκε την κόρη του Βαρνακιώτη, την Βασιλική. 
Εμείς οι απόγονοι των παιδιών του Θεόδωρου Δράκου Γρίβα και του Γεώργιου Νικολού Βαρνακιώτη, αποδίδουμε την τιμή σε όλα τα παλικάρια Γρίβα και Βαρνακιώτη που έπεσαν στην μάχη του Αετού, που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία. 
Μπορεί να μην έχουμε τα ονόματα όλων όσων έπεσαν για τα ιδανικά της πατρίδας, αλλά αυτό το μνημείο μπροστά μας, δίνει την τιμή που αξίζει στους άγνωστους πολεμιστές, στα παλικάρια των Βαρνακιώτη και Γρίβα. 
Πρέπει να μας μείνει αιώνια στην μνήμη μας , η θυσία και οι αγώνες των οπλαρχηγών και των παλικαριών τους. Να θυμόμαστε ότι σήμερα υπάρχουμε και ζούμε με δυνατότητα ελευθερίας. 
Είμαστε εδώ σε ανάμνηση μιας μάχης με ιστορική σημασία, της μάχης του Αετού. Κλείνουμε με δύο στίχους του Καβάφη από το ποίημα Θερμοπύλες: 
Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές της εκδήλωσης 
Με τιμή απόγονοι Γρίβα Βαρνακιώτη, μέλη της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Κωνσταντίνος Ασπρογέρακας Γρίβας
Χρήστος Μανιάκης Γρίβας
Μαρία Παπανικολή – ΓρίβαΕίμα Παναγιωτοπούλου-Γρίβα
Μαρία Ασπρογέρακα
Αικατερίνη Ασπρογέρακα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου