17 Αυγούστου 2012

Θρησκευτικό ζήτημα στα Παλιάμπελα Βόνιτσας

Φλέγον θέμα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με το αν θα λειτουργήσει ο Ναός Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στα Παλιάμπελα. Από την μία ο Αρχιμανδρίτης Ανατόλιος Ψυχογιός και από την αντίπερα όχθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς διεκδικούν την λειτουργία του. 

Το πρόβλημα ξεκίνησε με την αποχώρηση του Ανατολίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και την προσχώρηση του στην σχισματική εκκλησία του Παλαιού Ημερολογίου και την ανακήρυξή του ως ‘Μητροπολίτη Ακτίου, Βονίτσης και Στερεάς Ελλάδος’. 
Ο Μητροπολίτης Κοσμάς επικαλείται δικαίως τους ‘Ιερούς Κανόνες’ που πάρθηκαν με την Απόφαση της Θ’ Συνόδου της Αντιοχείας με την οποία Ναός ο οποίος έχει τελεσθεί Ορθόδοξη Λειτουργία απαγορεύεται αυστηρά η τέλεση οποιασδήποτε λειτουργίας άλλης Θρησκείας, Δόγματος ή Σχίσματος. Ο δε Ανατόλιος απαιτεί την τέλεση της λειτουργίας ως Ιδρυτής της Διεθνούς Ακαδημίας ‘Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός’ όπου βρίσκεται και ο συγκεκριμένος Ναός. 
Μάλιστα ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμας θα τελέσει θεία λειτουργία την Κυριακή 19 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Παλιαμπέλων προκειμένου να ενημερώσει του πιστούς. 
Τον γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει τόσο ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας και το Τοπικό Συμβούλιο των Παλιαμπέλων, μιας και ο Δήμος έχει την κυριότητα του ακινήτου, όσο και η τοπική κοινωνία των Παλιαμπέλων με την αποδοχή η μη της νέας σχισματικής τάξης ‘θρησκευτικών’ πραγμάτων που προσπαθεί να επιβάλει ο πατέρας Ανατόλιος. 

Aπό e-Βόνιτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου