20 Αυγούστου 2012

Μία μόνο ΔΟΥ μένει στο νομό, αυτή στο Μεσολόγγι

Σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού ενεργοποιεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρώντας την άμεση «αναστήλωση» των εσόδων του προϋπολογισμού. 

Με βάση το σχέδιο, μέχρι το τέλος του έτους 117 εφορίες κατεβάζουν «ρολά», περισσότεροι από 3.000 υπάλληλοι των ΔΟΥ που καταργούνται ή συγχωνεύονται θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά με τον φορολογικό έλεγχο και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ενώ μέσω τραπεζών θα γίνονται σύντομα οι πληρωμές κάθε είδους φόρου και τέλους, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο προκειμένου να μπει οριστικό «λουκέτο» στα ταμεία των εφοριών και τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία των φορολογουμένων. 

«Καλλικράτης» 
Με επείγουσα απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ξεμπλοκάρει έπειτα από πολλούς μήνες το σχέδιο «Καλλικράτης» στις εφορίες, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. Από τις 287 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα παραμείνουν τελικά σε λειτουργία περίπου 80, με τις 30 από αυτές να βρίσκονται στην Αττική. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις έχουν καταργηθεί 50 εφορίες. 
Η «ΗτΣ» παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για την αναδιάρθρωση των εφοριών. Σύμφωνα με αυτό: 
1 Το πρώτο μεγάλο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων ΔΟΥ έρχεται την 1η Οκτωβρίου καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα βάλει «λουκέτο» σε 50 εφορίες, μεταξύ των οποίων δεκατέσσερις εφορίες της Αττικής. Συγκεκριμένα, στο λεκανοπέδιο καταργούνται οι ΔΟΥ Χολαργού, Μοσχάτου, Αργυρούπολης, Άνω Λιοσίων, Κορωπίου, Ιλίου, ΙΕ΄, ΙΘ΄, ΚΒ΄ και ΚΓ΄Αθηνών, Κορυδαλλού, ΚΑ΄Αθηνών, Πετρούπολης, Β΄Καλλιθέας. Οι εφορίες των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία συγχωνεύονται με γειτονικές εφορίες. Για παράδειγμα η ΔΟΥ Χολαργού συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής, η ΔΟΥ Κρωπίας με την ΔΟΥ Παλλήνης η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες εφορίες της Αττικής. 
2 Την 1η Νοεμβρίου κατεβάζουν «ρολά» 49 εφορίες σε όλη τη χώρα. Στην Αττική θα κλείσουν δέκα εφορίες, μεταξύ των οποίων οι ΔΟΥ Βύρωνα, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Χαϊδαρίου, Ν. Ηρακλείου και Ν. Φιλαδέλφειας. 
3 Την 1η Δεκεμβρίου κλείνουν δεκαοκτώ εφορίες στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΔΟΥ Αγ. Στεφάνου, Λαυρίου και Μεγάρων. 
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας καταργούνται όλες οι ΔΟΥ πλην αυτής της πρωτεύουσας του νομού, όπως έγινε και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Οι ΔΟΥ Αγρινίου (μαζί με Αστακού και Θέρμου), Ναυπάκτου, Βόνιτσας και Αμφιλοχίας θα συγχωνευθούν με αυτή του Μεσολογγίου και θα υπάρχει μόνο η τελευταία. Τα κριτήρια που επηρέασαν την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ήταν το μηδενικό κόστος στέγασης καθώς το κτίριο είναι ιδιόκτητο εν αντιθέσει με αυτό του Αγρινίου αλλά και η εγγύτητα της ΔΟΥ Μεσολογγίου τόσο με την ΔΟΥ Ναυπακτίας όσο και με τις ΔΟΥ Βόνιτσας και Αμφιλοχίας, περιοχές που εξαιτίας της παράκαμψης Αγρινίου ήρθαν πιο κοντά και γρήγορα στο Μεσολόγγι. Επιπρόσθετα με τον νέο τύπο Εφοριών που θα εφαρμόσει το υπουργείο η φυσική παρουσία στις ΔΟΥ θα είναι ελάχιστη αφού θα γίνεται χρήση των νέων τεχνολογιών και εξυπηρέτηση μέσω ΚΕΠ. 
4 Οι υπάλληλοι των εφοριών που καταργούνται θα μεταφερθούν στις ΔΟΥ που θα προκύψουν μετά τη συγχώνευση. Ειδικότερα με την υπουργική απόφαση ορίζεται ότι «Οργανικές θέσεις των ΔΟΥ, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, περιέρχονται στις ΔΟΥ, στις οποίες μεταφέρεται η κατά τόπον και καθ΄ ύλην αρμοδιότητά τους, προσαυξάνοντας, αντίστοιχα, τις οργανικές θέσεις αυτών». 
5 Η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των οργανικών μονάδων, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχεται στις οργανικές μονάδες υποδοχής αυτών. Ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας, στην οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα, καθίσταται αρμόδιος για την έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, την επίλυση των διαφορών, τη βεβαίωση και είσπραξη των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, για τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων αυτών και είναι υπεύθυνος για το συντονισμό και τη διεκπεραίωση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την επιτυχή εφαρμογή της παρούσας. Όλα τα εκδιδόμενα παραστατικά και οι βεβαιώσεις φέρουν την επωνυμία της ΔΟΥ υποδοχής. 

Ηλεκτρονική πληρωμή φόρων 
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πλήρη αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού συνοδεύεται με την πληρωμή κάθε είδους φόρου και τέλους μέσω των τραπεζών προκειμένου να εκλείψουν οι ουρές στις εφορίες αλλά και να απελευθερωθούν υπάλληλοι από γραφειοκρατικές εργασίες οι οποίοι θα μπορούν να ασχοληθούν με πιο παραγωγικές δραστηριότητες όπως είναι οι φορολογικοί έλεγχοι και η βεβαίωση φόρων και προστίμων για φοροδιαφυγή. Επίσης οι περισσότερες συναλλαγές με την εφορία θα γίνονται ηλεκτρονικά. 
Στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) παρέχεται ήδη μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι πληροφορούνται κάθε είδους οφειλή που έχουν προς την εφορία, είτε αυτή είναι ενήμερη, είτε είναι ληξιπρόθεσμη. Σύντομα δίπλα από κάθε οφειλή θα εμφανίζεται ένας ειδικός κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής. Με τον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι θα μπορούν να επισκεφθούν το ταμείο οποιασδήποτε τράπεζας για να εξοφλήσουν την οφειλή τους. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την πληρωμή μέσω web banking που προσφέρουν οι περισσότερες τράπεζες. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει μια σειρά φόρων και τελών που εξοφλούνται μόνο με επίσκεψη του φορολογούμενου στην εφορία. Πιο συγκεκριμένα αποκλειστικά στα ταμεία των εφοριών γίνεται: 
Η πληρωμή δόσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο για τις οποίες ο φορολογούμενος έχει υπαχθεί σε ρύθμιση για την τμηματική εξόφλησή της. Στην περίπτωση αυτή οι οφειλέτες αναγκάζονται κάθε μήνα να επισκέπτονται την εφορία. 

Η πληρωμή φόρου μεταβίβασης ή κληρονομιάς ακινήτων. 
Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν τις οφειλές τους με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

ΑΙΧΜΗ με πληροφορίες από Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου