9 Οκτωβρίου 2012

Θετικά γνωμοδότησε ο Δήμος Ξηρομέρου στην δημιουργία, από τον ΝΗΡΕΑ, δύο πλωτών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας (100) στρεμμάτων

 
Από το πρακτικό της με αριθμ. 14 /2012 Τακτικής Δημόσιας Συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξηρομέρου.
Αριθμός Αποφάσεως: 152 / 2012
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Έκφραση γνώμης για την δημιουργία δύο ενιαίων πλωτών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας 100 στρ. έκαστη αποτελούμενες από δύο πάρκα εκτροφής η κάθε μία στις θέσεις ΒΑ Νήσου Μάκρης κ΄ ΝΑ. Νήσου Μάκρης Εχινάδων Νήσων Δ. Ιθάκης Π.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης που θα προκύψει από την μετατόπιση – συγχώνευση υφιστάμενων μονάδων στην περιοχή. 
Στον Αστακό και στο Δημοτικό Κατάστημα της έδρας του Δήμου Ξηρομέρου, σήμερα την Τριακοστή (30η) του μήνα Σεπτεμβρίου του έτους 2012 ημέρα της Εβδομάδας Κυριακή και ώρα 19.00 μ.μ. συνήλθε σε Τακτική Δημόσια Συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου, μετά την από τις αριθ. πρωτ. 14948/ 25.09.2012 και 14976/26.09.2012 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)έγγραφες Προσκλήσεις του Προέδρου, κου Μουρκούση Βασίλειου, που επιδόθηκαν νόμιμα με αποδεικτικό στα Μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010. 
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο Είκοσι Επτά (27) μελών ευρέθησαν παρόντα Είκοσι Επτά (27) και ότι σε σύνολο Δεκαεννέα (19) Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων ευρέθησαν παρόντες Πρόεδροι Επτά (7) ήτοι :

ΠΑΡΟΝΤΕΣ
1.-Μουρκούσης Χ. Βασίλειος (Πρόεδρος- αποχώρησε κατά την συζήτηση του 5ου Θέματος Ημερήσιας Διάταξης).
2.-Κουμανδράκη – Σαμαρά
3.-Λιβάνης Π. Φώτιος
4.-Μαγγίνας Α. Ανδρέας
5.-Ζορμπάς Ιωάννης
6.-Γιώτης Αλέξανδρος
7.-Μητσάνης Χ. Ζώης
8.-Ταμπάκης Ηλίας
9.-Μπίτας Νικόλαος
10.-Λυμπεράτος Σπυρίδων
11.-Παπαναστάσης Στυλιανός (αποχώρησε κατά την συζήτηση του 5ου Θέματος Ημερήσιας Διάταξης). 
12.-Καραπάνου-Κολοβού Χ. Ευθυμία
13.-Γαζέτας Ε. Παναγιώτης
14.-Λύτρας Θ. Σπυρίδων
15.-Κατσιπάνος Χ. Αναστάσιος
16.- Καυμενάκης Σπυρίδων
17.-Λύτρας Γ. Ιωάννης (αρχηγός μείζονος μειοψηφίας)
18.-Μπαμπούρης Θ. Κων/νος
19.-Γαλούνης Π. Ερωτόκριτος
20.-Λαϊνάς Κων/νος (αποχώρησε κατά την συζήτηση του 10ου Θέματος Ημερήσιας Διάταξης).
21.-Ντίνος Π. Απόστολος
22.-Τζαχρήστας Παναγιώτης
23.-Ψηλός Παντελής
24.-Κατσαούνης Δ. Ελευθέριος
25.-Κυριάκος Κων/νος
26-Ρετούλης Θωμάς
27-Βότσης Δ. Γεράσιμος (αρχηγός ελάσσονος μειοψηφίας)

Στην συνεδρίαση κλήθηκε και παρευρέθη ο Δήμαρχος κος Πυθαγόρας Σαμαράς, καθώς και ο ορισθείς Υπάλληλος του Δήμου κος Γερόλυμος Σωτήριος για την τήρηση των Πρακτικών. 
Επίσης παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αστακού κοςΛιβάνης Αλέξανδρος καθώς και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Κανδήλας κα Καραπιπέρη – Λεκατσά Δήμητρα, Καραϊσκάκη κος Σόμπολος Αποστόλης, Βάρνακα κος Πολύζος Βασίλειος , Αρχοντοχωρίου κος Λιοντάκης Γεώργιος, Φυτειών κος Φλωρόπουλος Ιωάννης και Παπαδάτου κος Γαλαζούλας Απόστολος.  
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγούμενος το 4Ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο κο Φώτιο Λιβάνη , ο οποίος είπε τα εξής:  
Με την αριθ. πρωτ. 840/25.07.2010 αίτηση της η εταιρεία SEA FARM IONIANΑ.Ε. μας γνωρίζει ότι στα πλαίσια της ορθολογικότερης διαχείρισης, των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργεί στην περιοχή Νήσου Μάκρης Εχινάδων Νήσων, τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από οικονομικής πλευράς προτίθεται να προβεί στην μετατόπιση – ενοποίηση των εννέα (9) συνολικά πάρκων εκτροφής και την δημιουργία δύο ενιαίων μονάδων ως εξής: 
-ΒΑ Νήσου Μάκρης μονάδα 100στρ. αποτελούμενη από 2 πάρκα των 55 και 45 στρ. έκαστο, 
-ΝΑ Νήσου Μάκρης μονάδα 100 στρ. αποτελούμενη από δύο πάρκα των 60,5 και 39,5 στρ. έκαστο.  
Καλούμαστε να γνωμοδοτήσουμε επί της ανωτέρω αιτήσεως και εισηγούμαι θετικά. 
-Ο κος Μπαμπούρης Κωνσταντίνος, εισηγητής της μείζονος μειοψηφίας, λαμβάνοντας τον λόγο συμφώνησε με την εισήγηση και τόνισε ότι η περιοχή μας είναι πολύ τυχερή που υφίσταται αυτή η δραστηριότητα. 
-Ο κος Βότσης Γεράσιμος, εισηγητής της ελάσσονος μειοψηφίας, λαμβάνοντας τον λόγο επέστησε την προσοχή της εταιρείας αναφορικά με τα λάστιχα αυτοκινήτων που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στις αποθήκες της (Ε.Α.Σ. Ξηρομέρου) στην περιοχή «Τσαπουρνιά» της Τ.Κ. Μαχαιράς και τα οποία ενέχουν περιβαλλοντικό κίνδυνο. 
-Ο κος Γαλούνης Ερωτόκριτος, λαμβάνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στον μόνο τομέα ανάπτυξης της περιοχής που είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες καθώς και συμφώνησε με την εισήγηση διότι θα μειωθεί σημαντικά η μόλυνση. 
-Ο κος Κατσιπάνος Αναστάσιος, λαμβάνοντας τον λόγο, ανέφερε ότι με την 169/28.11.2011 Απόφαση (Α.Δ.Α. 456ΑΩΚΖ-9Υ0) το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα εναντιωνόταν, επί της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής για την ψήφιση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, ζητώντας την ανάκληση της και απέστειλε μάλιστα ψήφισμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Τόνισε ότι η περιοχή μας χρειάζεται επενδυτές που να βοηθούν τον τόπο ρώτησε για το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών και διαφώνησε λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης επί του θέματος. 
-Ο κος Λύτρας Σπυρίδων, λαμβάνοντας τον λόγο, διαφώνησε με την εισήγηση διότι με την 169/28.11.2011 Απόφαση (Α.Δ.Α. 456ΑΩΚΖ-9Υ0) το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα εναντιωνόταν, επί της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής για την ψήφιση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, ζητώντας την ανάκληση της και απέστειλε μάλιστα ψήφισμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Τόνισε ότι με την ανωτέρω προτεινόμενη μετατόπιση – ενοποίηση προκύπτει νέα ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα που θα χρειάζεται νέα αδειοδότηση. 
-Ο κος Καυμενάκης Σπυρίδων, λαμβάνοντας τον λόγο, διαφώνησε με την εισήγηση και διότι με την 169/28.11.2011 Απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα εναντιωνόταν, επί της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής για την ψήφιση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, ζητώντας την ανάκληση τηςκαι απέστειλε μάλιστα ψήφισμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς.  
-Ο κος Μουρκούσης Βασίλειος, λαμβάνοντας τον λόγο, είπε τα εξής: 
Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Αρχηγοί των συνδυασμών της Αντιπολίτευσης , κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, το ανωτέρω θέμα είχε εισαχθεί πάλι προς συζήτηση, ως εκτός ημερήσιας διάταξης, πριν από δύο Συνεδριάσεις και απεσύρθη μετά από πρόταση του Αρχηγού της μείζονος μειοψηφίας κου Λύτρα Ιωάννη με την αιτιολογία να λάβει πρώτα απόφαση ο Δήμος Ιθάκης, ως αρμόδιος εφόσον η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων αρμοδιότητος του και έπειτα να αποφασίσουμε εμείς. 
Πρόταση την οποία απεδέχθη και ο Δήμαρχος κος Πυθαγόρας Σαμαράς. 
Ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση ο Δήμος Ιθάκης δεν κατανοώ την αλλαγή στάσης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.  
Στις 28.11.2011 με την υπ’ αριθ. 169 Απόφαση του (Α.Δ.Α. 456ΑΩΚΖ-9Υ0) το Δημοτικό μας Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε της εναντίωση του ,επί της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής για την ψήφιση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, ζητώντας την ανάκληση της και απέστειλε μάλιστα ψήφισμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Το νέο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών το οποίο υπεγράφη δια περιφοράς από τον πρώην Υπουργό κο Γερουλάνο πέντε ημέρες πριν αποχωρήσει ο κος Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Χωροταξικό του οποίου την μελέτη χρηματοδότησαν οι υδατοκαλλιεργητές, στους οποίους θέση αντιπροέδρου κατέχει η σύζυγος του κου Γερουλάνου. 
Τώρα μας καλείτε να ψηφίσουμε την ίδρυση δύο μονάδων εκατό στρεμμάτων, που όπως ο επενδυτής λέει θα συμπτύξει τις εννέα υπάρχουσες μονάδες στην ίδια περιοχή , για οικονομία κλίμακας. Επίσης μας λέει ο επενδυτής θα δημιουργηθούν και άλλες θέσεις εργασίας στις εγκαταστάσεις της Ε.Α.Σ. Ξηρομέρου στην περιοχή «Τσαπουρνιά» της Τ.Κ. Μαχαιράς όπου θα επεξεργάζονται εκατό τόνους ιχθύων ημερησίως όπως μας προανέφερε ο κος Γαλούνης. 
Κύριοι το δίλημμα των θέσεων εργασίας είναι το δόλωμα και εξηγώ γιατί: 
Διότι εφέτος ο επενδυτής παραχώρησε «φασόν» την συσκευασία των ιχθύων σε γειτονική επιχείρηση προκειμένου να πετύχει οικονομία κλίμακας και καλά έπραξε προκειμένου να διασωθεί επιχειρηματικά μέσα στην δίνη του μνημονίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, στον Αστακό, να εργασθεί λιγότερο προσωπικό και για μικρότερο χρονικό διάστημα.  
Το ίδιο θα συμβεί και στην Τσαπουρνιά. Οπότε οι θέσεις εργασίας είναι το δόλωμα . 
Αν δε πραγματοποιηθεί το μέγεθος της ημερήσιας παραγωγής ύψους εκατό τόνων ιχθύων καταλαβαίνετε πόσα ιχθυοτροφεία των εκατό στρεμμάτων θα αναπτυχθούν, σε λίγο, στην περιοχή μας. 
Για τους λόγους που προανέφερα καταψηφίζω το ανωτέρω αίτημα. 
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον κο Κυριακίδη Γεώργιο,Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Νηρέας Α.Ε., τόσο για την ευγένεια του όσο και για την προθυμία που επέδειξε να χορηγεί πάγο, στους Πολιτιστικούς μας Συλλόγους, για την πραγματοποίηση των καλοκαιρινών τους εκδηλώσεων. 
-Ο κος Κυριακίδης Γεώργιος, εκπρόσωπος της εταιρείας Νηρέας Α.Ε, λαμβάνοντας τον λόγο ανέλυσε στα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα στοιχεία που αναφέρονται στην αίτηση της εταιρείας, την σκοπιμότητα της δημιουργίας των δύο ενιαίων μονάδων και τα οφέλη που θα προκύψουν για την εταιρεία και για την περιοχή τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά.  
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Αντιδημάρχου κου Λιβάνη Φώτιου, μελέτησε τα έγγραφα και τις σχετικές διατάξεις, και μετά από διαλογική συζήτηση. 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 
Γνωμοδοτεί θετικά στην δημιουργία, από την εταιρεία SEA FARM IONIANΑ.Ε, δύο ενιαίων πλωτών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας εκατό (100) στρεμμάτων έκαστη αποτελούμενες από δύο πάρκα εκτροφής η κάθε μία στις θέσεις ΒΑ Νήσου Μάκρης & ΝΑ. Νήσου Μάκρης Εχινάδων Νήσων Δ. Ιθάκης Π.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης που θα προκύψει από την μετατόπιση–συγχώνευση υφιστάμενων μονάδων στην περιοχή. 
Θετικά ψήφισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αστακού κος Λιβάνης Αλέξανδρος. 
Μειοψηφούντων των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ. Μουρκούση Βασίλειου, Καυμενάκη Σπυρίδων, Λύτρα Σπυρίδων και Κατσιπάνου Αναστάσιου για τους λόγους που αναφέρονται στο εισηγητικό μέρος της παρούσης. 
Απουσίαζαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Λυμπεράτος Σπυρίδων και Παπαναστάσης Στυλιανός. 

Αυτή η Απόφαση έλαβε αύξοντα Αριθμό 152 / 2012. 
Αφού εξαντλήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης λύεται η συνεδρίαση. 
Για το ανωτέρω θέμα συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω.
Ο Πρόεδρος Τα Μέλη
Ακολουθούν Υπογραφές

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ    ΓΕΡΟΛΥΜΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου