9 Οκτωβρίου 2012

Τι ειπώθηκε στην σύσκεψη για Πανεπιστήμιο - ΤΕΙ

Την διαβεβαίωση ότι τίποτε δεν θα γίνει εν κρυπτώ και ότι οι όποιες αποφάσεις θα γίνουν μέσα από διάλογο και με ακαδημαϊκά κριτήρια, έδωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα για Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ-δήλωση Γ.Βαρεμένου. 

Στη σύσκεψη περιορισμένη ήταν η παρουσία των κοινοβουλευτικών, αφού το παρόν έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, (που προκάλεσε την σύσκεψη) , ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης και ο βουλευτής του ΣΥΡΖΑ Γιώργος Βαρεμένος. Ακομη παραβρέθηκαν οι δήμαρχου Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ναυπάκτου και οι πρόεδροι της ΔΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας Γ. Σερπάνος και του ΤΕΙ Μεσολογγίου,Βαγγέλης Πολίτης - Στεργίου. 
Οι συμμετέχοντας έλαβαν την σαφή διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά κίνηση αιφνιδιασμού και πως οι όποιες αλλαγές στον χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνουν κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια , που ασφαλώς δεν θα είναι γεωγραφικά αλλά καθαρά ακαδημαϊκά. Παράλληλα ανέλυσε την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για αυτόν τον λεγόμενο ακαδημαϊκό "Καλλικράτη" ή "σχέδιο Αθηνά" που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στα σπάργανα. 
Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ακόμη μια παρουσίαση της εικόνας αλλά και των προοπτικών των δυο Ιδρυμάτων της Αιτωλ/νίας από τους κ. Σερπάνο και Πολιτη - Στεργίου. Ο κ. Αρβανιτοπουλος, φάνηκε να γνωρίζει πολύ καλά την υφιστάμενη κατάσταση για το ΑΕΙ και το ΤΕΙ της Αιτωλ/νίας, διέψευσε την φήμη για κλείσιμο του ΤΕΙ στην Ναύπακτο και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο έχει δικές του υποδομές, είτε αυτές είναι κτιριακές, είτε είναι η μεγάλη έκταση στο παλιό αεροδρόμιο. Αντελήφθη επίσης την σημασία των δυο Ιδρυμάτων στις τοπικές κοινωνίες , αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπήρξε απόλυτος για την διατήρηση τους, κάτι που άλλωστε αναμένονταν από πριν. 
Αν και οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη δεν έφυγαν απογοητευμένοι από την σύσκεψη, είναι δεδομένο πως οι αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας θα γίνουν αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για να βγουν κάποια συμπεράσματα. Οι δε καταργήσεις και συνενώσεις θα είναι προϊόν επεξεργασίας και διαβούλευσης, με τον υπουργό να διαβεβαιώνει αρκετές φορές που δεν είναι στην πρόθεση του να αιφνιδιάσει κανέναν. 
Η δε διαδικασία για το "σχέδιο Αθηνά" βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο οπότε είναι πολύ νωρίς για κάποια αντίδραση, απαιτείται όμως μια επαγρύπνηση μεταξύ των τοπικών φορέων, ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση κάνεις δεν θα υποστήριζε πως βγήκε από την σύσκεψη σοφότερος. 

Δήλωση Γ.Βαρεμένου 
«Η τριτοβάθμια εκπαίδευση», επισήμανε κατά τη συζήτηση ο Γιώργος Βαρεμένος, «έχει όντως ανάγκη από μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση, που θα εκσυγχρονίσει το περιεχόμενο και τη λειτουργία της και θα άρει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Γι’ αυτό, ακριβώς, και πρέπει να γίνει με αδιάβλητα επιστημονικά κριτήρια, που θα λαμβάνουν επίσης υπόψη τις αναφορές και τους δεσμούς των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Οριζόντιες περικοπές με στενά δημοσιονομικά κριτήρια όχι μόνο δεν θα επιλύσουν, αλλά, αντίθετα, θα επιδεινώσουν τα σημερινά προβλήματα».

ΑΠΟ ΑΓΡΙΝΙΟ PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου