6 Μαρτίου 2013

ΑΝΥΠΟΛΗΠΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΕΥΥΠΟΛΗΠΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Του αναγνώστη Παντελή Αλμπάνη – Οικονομολόγου 
Λίγες ημέρες μετά τις Ιταλικές εκλογές και τον πολιτικό σεισμό που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο Ιταλικός λαός, ξεκίνησε μια παραφιλολογία στο κατά πόσο οι Ιταλοί ψήφισαν με ωριμότητα ή από αντίδραση στην πολιτική του Μόντι και της κυρίαρχης Γερμανίας. 

Πιστεύω ότι συνέβησαν και τα δύο. Διότι και τα δύο έχουν ως κοινή συνισταμένη την κραυγή απελπισίας ενάντια στην πολιτική λιτότητας που μαστίζει και την Ιταλία.Ο καταποντισμός του Μόντι και η παρ’ ολίγον ήττα του κεντροαριστερού Μπερσάνι κατέδειξαν ότι οι Ιταλοί δεν πιστεύουν ότι η Γερμανία και οι παροικούντες αυτής οδηγούν την Ευρώπη με τις πολιτικές που επιβάλλουν σε πραγματικές λύσεις.’Οσο «ανυπόληπτοι» και να θεωρούνται οι πολίτες, αυτό που συνέβη στην γειτονική χώρα δεν έχει προηγούμενο και φυσικά ήταν απροσδόκητο για την «ευυπόληπτη» Ευρώπη, όσο κι αν αυτή φαίνεται ότι σφυρίζει αδιάφορα. 
Προφανώς και δεν είχαν πειστεί οι Ιταλοί ότι ο Μπερλουσκόνι θα σοβαρευτεί ή ότι ο Γκρίλο θα οδηγούσε την Ιταλία στην ευημερία ανθρώπων και αριθμών.Ως πολιτικό ανάχωμα λειτούργησαν μπροστά στη διαφαινόμενη λαίλαπα σε μια συνεχιζόμενη πολιτική Μόντι ή του «στενού» συγγενή του Μπερσάνι. Ωριμότητα στη δική μου αντίληψη δεν θεωρείται μόνο το να ψηφίζεις αυτό που θεωρείς υγιές, αλλά και το να απορρίπτεις εξίσου μια ήδη δοκιμαζόμενη και αδιέξοδη πολιτική. Μια πολιτική που εφαρμόζεται με τον χειρότερο τρόπο και στην Ελλάδα των μνημονίων συνεπικουρούμενη δυστυχώς και από ένα κομμάτι της αριστεράς η οποία συνεχίζει τα λάθη και τους συμβιβασμούς της πολυδιασπασμένης ιταλικής αριστεράς.Μιας αριστεράς που δεν κατάφερε να υψώσει το ανάστημά της και να αρθρώσει ένα ενιαίο ριζοσπαστικό λόγο την δύσκολη αυτή περίοδο της Ιταλίας, ενσαρκώνοντας τις ελπίδες του φτωχοποιημένου Ιταλικού λαού. 
Είμαι πεπεισμένος ότι αν ζούσε σήμερα ο Μπρεχτ θα παράφραζε τη ιστορική του φράση λέγοντας ότι «αν δεν μας αρέσει ο λαός, ας αλλάξουμε εμείς», κάτι που έκανε με την παραίτησή της η Βουλγαρική κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου