Το ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ελιά, απ’ το χωράφι στο ράφι. Μια συναρπαστική διαδρομή, με πολλές εκπλήξεις, με κόπο, αλλά και με οφέλη. Στην ημερίδα που πραγματοποίησε ο Δήμος Αγρινίου σήμερα στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, οι πλέον κατάλληλοι άνθρωποι εξήγησαν το ποια είναι η πραγματική αξία της ελιάς και ποιες οι δυνατότητες περεταίρω ανάδειξης του προϊόντος.
Πρώτος μίλησε ο κ. Α. Κουντούρης, Γεωπόνος και διευθυντής αναπληρωτής Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής παραγωγής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος και ανέλυσε τη θέση της ελιάς και των προϊόντων της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο σήμερα. Κατόπιν του κ. Κουντούρη, το λόγο πήρε ο κ. Γ. Οικονόμου, Οικονομολόγος Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου, ο οποίος και μίλησε για το ελληνικό ελαιόλαδο στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ο κ. Κώστας Ζούκας, οικονομολόγος, μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών- Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών και διευθύνων σύμβουλος ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ, ανέπτυξε το ζήτημα της εξαγωγής των επιτραπέζιων ελιών από τους παραγωγούς, τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν μέχρι να εξαγάγουν και όχι μόνο, αλλά και τις προοπτικές τους μέσα από αυτή.
Η επόμενη ομιλήτρια, κ. Μαγδαληνή Ράππου, Γεωπόνος στη Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής του Υ.Π.Α.ΑΤ και πρώην επικεφαλής του τμήματος προώθησης στο Διεθνές συμβούλιο Ελαιολάδου στη Μαδρίτη,ανέπτυξε στην ομιλία της τις προωθητικές ενέργειες για τα ελαιοκομικά προϊόντα στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. «Η περιοχή μας είναι ελαιοπαραγωγός περιοχή. Το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω είναι ότι ο ελαιοκομικός τομέας παρουσιάζει πολύ καλές δυνατότητες και πολύ καλές προοπτικές για εξαγωγές. Στόχος μας θα πρέπει να είναι οι επώνυμες εξαγωγές και το βασικό μας εργαλείο σε αυτή τη προσπάθεια, θα πρέπει να είναι η ποιότητα. Με μια καλή οργάνωση και με στρατηγική για την ανάδειξη των προϊόντων της ελιάς, οι Έλληνες παραγωγοί θα βγουν κερδισμένοι, καθώς οι εξαγωγές είναι η λύση. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι πάνω από το 80% της παραγωγής του Ελληνικού ελαιολάδου ανήκει στην ποιοτική κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο», πράγμα που σαν ποσοστό είναι μοναδικό στον κόσμο!», σημείωσε μεταξύ άλλων η ίδια. Το θέμα του επόμενου ομιλητή κ. Γ. Μιχαλόπουλου, γεωπόνου και εκπροσώπου της ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ ΕΠΕ, ήταν η «πιστοποίηση αποτυπωμάτων άνθρακα και νερού».
Τέλος, μίλησε ο κ. Α. Κερασιώτης, χημικός μηχανικός ΕΜΠ και Διευθυντής Παραγωγής GAEA PRODUCTIONS, με θέμα της ομιλίας του «τα καλά πράγματα έρχονται σε μικρές συσκευασίες».
Χαιρετισμό απήυθηνε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης κ. Π. Τζαμαλής. «Η ελιά είναι ένα προϊόν που στον νομό μας αποτελεί το 50% των καλλιεργειών. Μιλάμε για 150.000 στρέμματα περίπου ελιές. Η καλή εκμετάλλευση της δε, είναι μια πολύ καλή διέξοδος για τους παραγωγούς», δήλωσε ο ίδιος.
ΑΠΟ ΑΓΡΙΝΙΟ PRESS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου