23 Ιουνίου 2013

Έκθεση ζωγραφικής στη Λευκάδα της Σοφίας Βλάχου με εικόνες από ποιήματα της Νόνης Σταματέλου

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013 και ώρα 20:00 μια ιδιαίτερη έκθεση έργων ζωγραφικής της Σοφίας Βλάχου Πρωτόπαππα με εικόνες από τα ποιήματα της Νόνης Σταματέλουστην αίθουσα Τέχνης Θ. Στάμος στην πλατεία Μαρκά. 
Το θέμα της έκθεσης είναι: «Λόγος και Χρώμα σε Φως Θαλασσινό». 

Σ’ αυτά τα έργα η ζωγράφος εμπνέεται από την έντονη εικονοπλασία των ποιημάτων της Νόνης Σταματέλου, παρασύρεται απ’ τα υπόγεια ρεύματα που αδελφοποιούν την ποίηση με τη ζωγραφική όπως λέει κι ο Ρίλκε και κάνει μαζί τους το προσωπικό της ταξίδι σ’ ένα κόσμο με αγγέλους, γοργόνες, θάλασσες, λευκά πλεούμενα, «αιχμηρά παιχνίδια» και «πύρινες τροχιές» και συναντά την ποιήτρια «στο βαθύ γαλάζιο των παιδικών τους χρόνων». 
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 14 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτή 10:00-13:00 το πρωί και 19:00-22:00 το απόγευμα.
Την Δευτέρα 8 Ιουλίου και ώρα 21:00, μέσα στον χώρο της έκθεσης, εκεί ανάμεσα στους πίνακες που γέννησε η έμπνευση από τα ποιήματα της Νόνης Σταματέλου, θα γίνει η παρουσίαση της δεύτερης ποιητικής της συλλογής με τίτλο «Σε πύρινη τροχιά». 
Την παρουσίαση θα κάνει η φιλόλογος Ντίνα Αυγέρη και για το έργο της ποιήτριας θα μιλήσουν επίσης ο συγγραφέας Γιάννης Πάσχος και η ζωγράφος Σοφία Βλάχου ενώ θα παίξει κιθάρα η Μαρία Γιαννικοπούλου 
Για την ποιήτρια έχουν ειπωθεί: 
«Είναι ολοφάνερη η πατρίδα της Νόνης. Έρχεται απ’ τη θάλασσα. Είναι σαν εκείνο τον ήρωα στην ταινία του Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα» που την ώρα της εκτέλεσης του αναφωνεί: Εγώ ήρθα απ’ τη θάλασσα, εσείς από πού ήρθατε; 
Η διαμαρτυρία της μοιάζει με της φώκιας το κλάμα κι όχι με το κρώξιμο των μαύρων πουλιών που την τρομάζουν κι άλλοτε πάλι μοιάζει με το πέταγμα του γλάρου. Σα γλάρος φεύγει απ’ τη σκληρή πραγματικότητα που την πετάει σαν άδειο σακί στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. 
…Είναι φωτεινή κοπέλα που τραγουδά σαν την μικρή Αντιγόνη του Γ. Σεφέρη. Είναι μια Σαπφώ στ’ ακροθαλάσσι μαγεμένη απ’ το Αιγαίο και τα νησιά του που τραγουδά τους καημούς του καθενός μας……»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου