ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 5 Αυγούστου 2013
Χωρίς καμιά προετοιμασία και κανένα σχεδιασμό, με μόνο στόχο τη συγκέντρωση πόρων για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προς «αποκρατικοποίηση» η νήσος Κουκουμίτσα και η παραλία της Σάλτινης του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Οικονομικών σε σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου.
Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές επισήμαιναν ότι «τόσο το νησάκι της Κουκουμίτσας, δασική κυρίως έκταση που συνδέεται με την ακτή μέσω λιθόκτιστης γέφυρας, όσο και η παραλία της Σάλτινης με το άλσος της, είναι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που αποτελούν ως ενιαίο σύνολο το κατεξοχήν τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής και λειτουργούν ως χώροι αναψυχής για τους κατοίκους της».
Υπενθύμιζαν, επίσης, ότι τα δύο ακίνητα ανήκουν στη Ζώνη Περιβαλλοντικού Ελέγχου του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και εμπίπτουν στις ιδιαίτερες προστατευτικές του διατάξεις. Και ρωτούσαν τους αρμόδιους υπουργός με ποια συγκεκριμένα κριτήρια επελέγη η εμβληματική αυτή περιοχή προκειμένου να πουληθεί ή, έστω, να παραχωρηθεί με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτες επενδυτές, τι είδους αξιοποίηση εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει σε μια νησίδα έκτασης 40 στρεμμάτων, κατά κύριο λόγο δασική, καθώς και στην άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν, απέναντί της παραλία, και σε ποιες ακριβώς μελέτες εδράζονται οι εκτιμήσεις αυτές.
Απαντώντας στην ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών κοινοποιεί έγγραφο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), από το οποίο προκύπτει ότι καμία μελέτη δεν προϋπήρξε και κανένα συγκεκριμένο κριτήριο δεν χρησιμοποιήθηκε προκειμένου η Κουκουμίτσα και η Σάλτινη να μεταβιβασθούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. «Διά μόνης της μεταβιβάσεώς τους, αναφέρεται συγκεκριμένα, τα ανωτέρω ακίνητα δεν καθίστανται αυτομάτως αξιοποιήσιμα, αλλά πρέπει να εκδοθούν οι προβλεπόμενες στο Κεφάλαιο Β’ του ν. 3986/2011 διοικητικές πράξεις, μεταξύ των οποίων το οικείο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου, που εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα, ύστερα και από προληπτικό έλεγχο νομιμότητας από το ΣτΕ. Κατά δε τη μεταβίβασή τους, τα ανωτέρω ακίνητα βαρύνονται με όλους τους περιορισμούς που καθιερώνονται στην ισχύουσα νομοθεσία, ιδίως δε την περιβαλλοντική».
Ανάλογη διαβεβαίωση παρέχει και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη δική του απάντηση, ότι δηλαδή «η περιβαλλοντική, χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία που διέπει την αναφερόμενη στην ερώτηση περιοχή, παραμένει σε ισχύ». Δεν απαντά, ωστόσο, στο ερώτημα που είχαν θέσει οι δύο βουλευτές, αν, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού και προστατεύεται από το ιδιαίτερο νομικό καθεστώς του, έχει ζητηθεί η γνώμη του Φορέα Διαχείρισης που είναι και ο θεσμικά αρμόδιος για την προστασία και διαχείριση του Πάρκου. Κάτι που, προφανώς, δεν έγινε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου