27 Αυγούστου 2013

ΕΓΙΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Γιορτάζεται η Ναυμαχία του Ακτίου στην Πρέβεζα!!

Ένας φίλος Αναγνώστης διάβασε στο «ΑΜΒΡΑΚΙΚΟS ΝΕWS» ότι ηΝαυμαχία του Ακτίου γιορτάζεται στη Πρέβεζα και μας γράφει: 
«ΣΕ ΕΜΑΣ «ΦΟΡΤΩΣΑΝΕ» ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ!!!! 

Διάβασα ότι γιορτάζουν στη Πρέβεζα τη Ναυμαχία του Ακτίου κι ακόμα δεν μπορώ να συνέλθω. Μα θυμάμαι πως μας έλεγαν πριν λίγο καιρό οι δημοτικοί μας άρχοντες, ότι γι αυτό πήραμε την ονομασία «Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας» για να εκμεταλλευτούμε την εμπορική αξία της Ναυμαχίας της Κλεοπάτρας,όπου κάθε χρόνο θα γίνονταν μεγάλες εκδηλώσεις και πλήθος τουριστών θα κατέκλυζαν τον τόπο μας, για να γνωρίσουν από κοντά το ΑΚΤΙΟ. 
Δυστυχώς οι Πρεβεζάνοι μετά το Αεροδρόμιο Ακτίου έβαλαν χέρι και στη Κλεοπάτρα ενώ την ίδια στιγμή οι δικοί μας δημοτικοί άρχοντες κοιμούνται!!!» 

Δείτε το Δημοσίευμα: 
Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ 
Εκδηλώσεις εμπνευσμένες, για ένα κοινό που θέλει να γνωρίσει το ιστορικό μας παρελθόν και να ταξιδέψει στην Πρέβεζα, προτείνουν η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών κ Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας και ο Σύλλογος Ανθρώπολις, με αφορμή τη ναυμαχία του Ακτίου και τους Ακτιακούς αγώνες. Από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτέμβρη η Πρέβεζα φιλοξενεί αγώνα δρόμου και κολυμβητικό διάπλου, ξεναγήσεις στη Νικόπολη, ομιλίες, συναυλίες και μια αισθαντική βαρκαρόλα. 
Αναλυτικότερα: 
Το πρωί του Σαββάτου, 31 Αυγούστου, στις 11.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ο κολυμβητικός διάπλους Ακτίου-Πρέβεζας, από μέλη του Κολυμβητικού Συλλόγου «Ποσειδών», του Ναυτικού Ομίλου Πρέβεζας, αλλά και μεμονωμένους αθλητές. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 20:15 στη γραφική Πλατεία Κολοβού, στην πόλη της Πρέβεζας, η Δρ. Αμάντα-Αλίκη Μαραβέλια, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Η ναυμαχία του Ακτίου: Κύκνειο άσμα της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου». Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μελωδικά η υψίφωνος κ. Λουκία Σπανάκη και ο πιανίστας κ. Μάριος Καζάς. 
Την Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου, στις 09.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου, με αφετηρία το Άκτιο και τερματισμό το Αρχαίο Στάδιο της Νικόπολης. Η διαδρομή μήκους περίπου 16 χλμ. θα περάσει από την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου και θα κινηθεί στην παραθαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού κόλπου. 
Το απόγευμα, από τις 17:30 έως και τις 19:30, αρχαιολόγοι της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων θα ξεναγήσουν το κοινό σε μνημεία του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης. Οι ξεναγήσεις θα επικεντρωθούν σε μνημεία που βρίσκονται στο εν άλσει προάστειο, χώρο τέλεσης των Ακτίων, με έμφαση στο Στάδιο και το Θέατρο, καθώς επίσης και στο Μνημείο του Αυγούστου, μνημείο- τρόπαιο της ναυμαχίας του Ακτίου. 
Μετά το πέρας των ξεναγήσεων, στις 20:00, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μία παραδοσιακή βαρκαρόλα στον Αμβρακικό. Παραδοσιακά ψαροκάικα, στολισμένα και φωτισμένα, θα πλεύσουν στα ήρεμα νερά του Αμβρακικού, και πολύχρωμοι ήχοι θα ακουστούν από παραδοσιακούς μουσικούς και τραγουδιστές. 
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα της Δευτέρας 02 Σεπτεμβρίου, ημέρα της επετείου από τη ναυμαχία του Ακτίου. Μουσικές και τραγούδια από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, ερμηνευμένα από το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia, θα γεμίσουν το Αρχαίο Στάδιο Νικόπολης. 
Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη. 
Συνδιοργανωτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Πρέβεζας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αγ. Θωμά, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας, ο Κολυμβητικός Σύλλογος «Ποσειδών» και ο Ναυτικός Όμιλος Πρέβεζας.



Λίγα λόγια για την ναυμαχία του Ακτίου και τα Άκτια:
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, ο στόλος του Οκταβιανού, με επικεφαλής τον Αγρίππα, νίκησε τους συνασπισμένους στόλους του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ΄, βασίλισσας της Αιγύπτου. Η νίκη αυτή έδωσε τέλος στη ρωμαϊκή εμφύλια διαμάχη και σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας περιόδου (PaxRomana), που εγκαινιάστηκε με τη μονοκρατορία του Αυγούστου σε ολόκληρο το μεσογειακό χώρο. Επιπλέον, ο θάνατος της Κλεοπάτρας αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του αρχαίου κόσμου, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος των ελληνιστικών βασιλείων της Μεσογείου. 
Ο Οκταβιανός Αύγουστος, σε ανάμνηση της νίκης του, ίδρυσε τη Νικόπολη και αναδιοργάνωσε τα Άκτια, τους ετήσιους τοπικούς αγώνες των Ακαρνάνων. Οι αγώνες -αθλητικοί, μουσικοί και θεατρικοί- με την ονομασία Νέα Άκτια, τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια κατά την επέτειο της ναυμαχίας, διαρκούσαν 4-5 ημέρες και θεωρούνταν ισότιμοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύντομα απέκτησαν μεγάλη αίγλη και εντάχθηκαν στον κύκλο των σημαντικότερων πανελλήνιων αγωνιστικών διοργανώσεων (περίοδος). 

Επικοινωνία - Πληροφορίες 
Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και περισσότερες πληροφορίες για τα αθλητικά γεγονότα (προκήρυξη κολυμβητικού διάπλου και αγώνα δρόμου, δελτίο συμμετοχής κλπ.) θα αναρτηθούν στα επίσημα sites των διοργανωτών: ΛΓ ΕΠΚΑ: http://www.lgepka.gr/ και ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΙΣ: http://anthropolispreveza.blogspot.gr/ 
Επίσης, για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τις κ.κ. Αθηνά Κωνσταντάκη & Πολυξένη Μπάρκα (ΛΓ΄ ΕΠΚΑ, τηλ. 2682089890), κ. Γιώργο Τσιλιγκίρη (Σύλλογος Ανθρώπολις, τηλ. 6948005511) και για τα αθλητικά γεγονότα με τον κ. Δημήτριο Ρούσσο (Αθλητικό Τμήμα Δήμου Πρέβεζας, τηλ. 2682025503/2682025325) εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Χριστίνα Μερκούρη
Αρχαιολόγος

ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

1 σχόλιο:

  1. Καλά να πάθετε/με, που το μόνο που υπάρχει να δείχνει ότι κάτι έγινε κάποτε στην περιοχή, είναι μια καφέ πινακίδα (βλ. αρχαιολογικών χώρων) και απο κει και πέρα το χάος. Που άλλα χωριά ακόμα και μια παλιοπετρίτσα να έχουν, την καθαρίζουν και την δείχνουν σε όλους, τη βάζουν σε χάρτες και διευκολύνουν και την πρόσβαση!
    Μπορείτε πάντα βέβαια να γιορτάσετε με τη σειρά σας για να τους μπειτε στο μάτι, τη Ναυμαχία της Πρέβεζας στις 28 Σεπτέμβρη. Προλαβένετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή