29 Ιουνίου 2015

Καταπολέμηση κουνουπιών - προληπτικές ενέργειες στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, σας ενημερώνουν ότι ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στο νομό για το έτος 2015. 

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και αντιμετώπισης του προβλήματος των κουνουπιών, που λόγω των κλιματολογικών  μεταβολών γίνεται εντονότερο, παράλληλα, απαιτείται κινητοποίηση όλων των φορέων και των πολιτών για αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια μείωσης του προβλήματος.
Απαιτείται συνεργασία των Αρχών και των πολιτών στο κομμάτι που τους αφορά. Έτσι:
Α. Οι Δημοτικές και λοιπές Αρχές παρακαλούνται να συμβάλουν στη συνολική προσπάθεια για ορθολογιστική διαχείριση της καταπολέμησης των κουνουπιών προβαίνοντας σε προληπτικά και κατασταλτικά ανθελονοσιακά έργα. Βασική είναι η ανίχνευση εστιών ανάπτυξης κουνουπιών, η εφαρμογή εντομοκτονίας στο προνυμφικό στάδιο και η συνεργασία με την υπηρεσία μας. Ενέργειες αποξήρανσης ελωδών καταστάσεων και σημείων κατακράτησης στάσιμων υδάτων είναι απαραίτητες. Η ταυτόχρονη με τη ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας εκπόνηση προγραμμάτων αντιμετώπισης από εδάφους των προνυμφικών σταδίων των κουνουπιών, σε συνεργασία με την υπηρεσία μας, θα αύξαινε την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εργασιών καταπολέμησης.
Β. Η συμβολή των πολιτών είναι σημαντικός παράγοντας στην προσπάθειά μας. Είναι γνωστό ότι τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους στα στάσιμα νερά, όπου και αναπτύσσονται ώσπου να γίνουν τέλεια, πτερωτά έντομα. Ζητούνται απλές ενέργειες που μπορεί να εφαρμόσει ο κάθε πολίτης στους χώρους εντός και γύρω της οικίας του, στα κτήματά του, στο χώρο εργασίας του. H οργανωμένη, συστηματική και συνεχής ενημέρωση των πολιτών θα βοηθήσει σημαντικά στην ευαισθητοποίησή τους και δραστηριοποίησή τους.
Αποτελεί μεγάλη βοήθεια στην καταπολέμηση των κουνουπιών, η εφαρμογή των παρακάτω απλών ενεργειών, ώστε να μειωθεί η όχληση και να προληφθεί η μετάδοση ασθενειών. Πρέπει να μη μένουν στάσιμα νερά στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον οποιασδήποτε συγκέντρωσης και ποσότητας νερού.
Τα παρακάτω απλά μέτρα είναι απαραίτητα:
- Απομάκρυνση ή καταστροφή όλων των δοχείων (κουβάδων, γουρνών, ποτίστρων, ανθοδοχείων, μπουκαλιών, παλαιών ελαστικών κλπ) τα οποία είναι δυνατόν να συγκεντρώσουν νερό. Δοχεία τα οποία είναι χρήσιμα πρέπει να είναι αναποδογυρισμένα ή με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα ώστε να μην συγκεντρώνουν νερό, ενώ δοχεία τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για τη φύλαξη νερού πρέπει να διατηρούνται κλειστά, με κατάλληλα εφαρμοστά καλύμματα.
- Άδειασμα του νερού, μετά το πότισμα, από τα πιατάκια των γλαστρών.
- Τακτικός καθαρισμός των υδρορροών ώστε να μην λιμνάζει το νερό.
- Συντήρηση των κατεστραμμένων καπακιών των βόθρων και όλων των αποχετευτικών συστημάτων, ερμητικό κλείσιμο φρεατίων αποχέτευσης. Τοποθέτηση λεπτής σίτας στους αγωγούς εξαερισμού της αποχέτευσης.
- Άμεση επισκευή διαρροών σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης.
- Εφαρμογή καθαρισμού του περιβάλλοντα χώρου από άχρηστα αντικείμενα και ανεξέλεγκτη βλάστηση.
- Συνεχής ανανέωση του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών και των σιντριβανιών,  επαρκής χλωρίωση του νερού τους και άδειασμα αυτών όταν δεν χρησιμοποιούνται.
- Εντοπισμός και εξουδετέρωση κάθε εστίας ανάπτυξης κουνουπιών από τους ιδιοκτήτες τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων στους χώρους ευθύνης τους.
- Διαχείριση των αποβλήτων και λυμάτων σε κάθε οικία και επιχείρηση σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες αντιμετώπισης των αποβλήτων. Να αποφεύγεται κάθε ανεξέλεγκτη διάθεση αυτών καθώς και η δημιουργία βούρκων από αυτά.
- Ανανέωση του νερού στις ποτίστρες των ζώων και στις δεξαμενές και στέρνες νερού. Να μαζεύονται τα φύλλα ή άλλα σκουπίδια που υπάρχουν στην επιφάνεια τους. Τα ανοίγματα δεξαμενών συλλογής νερού να καλύπτονται με λεπτή σίτα.
- Αποστράγγιση χωραφιών και άλλων επιφανειών, μετά την άρδευση ή βροχή, για αποφυγή λιμναζόντων υδάτων.
- Καθαρισμός αποστραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών από χόρτα, πέτρες, χώματα και άλλα υλικά που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του νερού. Να διευκολύνεται η συνεχής ροή υδάτων όπου είναι δυνατόν.  
- Συνεχής καθαρισμός δικτύου όμβριων υδάτων και διευκόλυνση της ροής των νερών.
- Αποφυγή ανεξέλεγκτης διάθεσης σκουπιδιών.
- Αποφυγή διάνοιξης λάκκων.
- Αποφυγή δημιουργίας στάσιμων νερών.
- Η άρδευση πρασίνου, γκαζόν ή κήπων να γίνεται τις πρωινές ώρες και όχι απόγευμα ή βράδυ, για αποφυγή ανάπτυξης των εντόμων.
- Συνεχείς εκκενώσεις κάθε συλλογής νερού σε όποια κατασκευή (πχ δεξαμενές εγκαταστάσεων που δεν λειτουργούν , δεν ανανεώνεται το περιεχόμενο συνεχώς και μένει πάνω από 24 ώρες)
- Εντοπισμός από τους πολίτες εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και αναφορά τους στους Δήμους και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας
- Λήψη ατομικών μέτρων προστασίας όπως τοποθέτηση λεπτών σιτών στις πόρτες και στα παράθυρα και χρήση της παραδοσιακής κουνουπιέρας κατά την διάρκεια του ύπνου.
- Αποφυγή αλόγιστης χρήσης εντομοκτόνων, οικιακών σπρέι ή άλλων σκευασμάτων για την καταπολέμηση εντόμων. Η χρήση εντομοκτόνων και  εντομοαπωθητικών σε μορφή υγρού ή πλακιδίων να γίνεται προσεχτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους.
- Η εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος εντομοκτονίας στο φυτικό περιβάλλον ή κτίρια να γίνεται από εξειδικευμένα άτομα,  παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα, με εγκεκριμένα σκευάσματα.
Η συνεισφορά των πολιτών στον εντοπισμό, περιορισμό  και εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών (συγκεντρώσεις στάσιμου νερού, καταπολέμηση στους ιδιωτικούς χώρους κλπ) αποτελεί σημαντικό βήμα στη γενικότερη προσπάθεια καταπολέμησης των κουνουπιών.
Η συνεργασία φορέων και πολιτών κρίνεται απαραίτητη.
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μας για όποια περαιτέρω πληροφορία και ενημέρωση στα τηλέφωνα: 2641363251 (κα Διβάρη), 2641363203 (κα Μπαλάσκα) και 2631361145 (κα Δημητρούκα).
Παρακαλούμε να ενημερώνονται συνεχώς με όποιο εφικτό μέσο.
Επιπλέον, οι Δημοτικές αρχές που προτίθεται ή εφαρμόζουν ήδη πρόγραμμα καταπολέμησης, παρακαλούνται να έρθουν σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας.
Η δήλωση εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και ο εντοπισμός σημείων με συλλογές υδάτων από πολίτες και φορείς, στην υπηρεσία μας θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα των δράσεων.
Καλούνται όλοι για συνεργασία, στο πλαίσιο προσπαθειών για ολοκληρωμένη ορθή διαχείριση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου