22 Ιουνίου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Μανιάτη «Η ποίηση στην Οκτωβριανή Επανάσταση»

Την Τετάρτη 24 Ιούνη 2015, στις 20:00, στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου), θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Μανιάτη, «Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Γεωργία Μαχαίρα, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών και Φίλων της Ε.Π.Ο.Ν. (Π.Ε.Α.Φ.Ε.)
Παύλος Χαραμής, Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της Ο.Λ.Μ.Ε.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:


Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, ως το μεγαλύτερο γεγονός στον 20ό αιώνα, εγκαινίασε μια νέα εποχή όχι μόνο στον τομέα της πολιτικής και της οικονομίας, αλλά και στον τομέα του πολιτισμού. H πολιτιστική επανάσταση, ως αναπόσπαστο στοιχείο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, έδωσε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να γνωρίσουν τις κατακτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού και να συμμετέχουν στην πολιτιστική ζωή. H ριζική εξάλειψη της τραγικής κληρονομιάς του αναλφαβητισμού μαζί με την άνοδο του γενικού επιπέδου μόρφωσης αποτελούν κάτι το πρωτόγνωρο στην πνευματική εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο μιας σειράς που πραγματεύεται το ζήτημα της σοβιετικής πρωτοπορίας στον τομέα της κουλτούρας και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που εμβαθύνει στον σχηματισμό και στην ανάπτυξη της σοβιετικής ποίησης από την προεπαναστατική στη μετεπαναστατική περίοδο και συγκεκριμένα μέχρι και τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πρωταγωνιστές, τα κινήματα, η διαπάλη καθώς και άγνωστες πτυχές της ποιητικής δημιουργίας ιστορούνται μέσα από ένα ταξίδι σε εκείνη την εποχή που η Ιστορία θα διατηρήσει ακέραια την εικόνα της. Επίσης, για την ανάδειξη του θέματος χρησιμοποιήθηκαν μεταφράσεις σοβιετικών ποιημάτων που ανακαλύφθηκαν έπειτα από έρευνα στις ελληνικές κομμουνιστικές, αριστερές και προοδευτικές πολιτιστικές εκδόσεις.


«Η θύελλα! Ας έρθει!» Αυτό φωνάζει
ο περήφανος, ο αντάρτης
Άλμπατρος που τριγυρνώντας
στ’ οργισμένο κύμα ανάμεσα
και στο μαύρο αστροπελέκι
για τη νίκη προμηνά:
«Ω θύελλα! Ξέσπασε πια!»*

*Γκόρκυ Μ., «Το τραγούδι του Άλμπατρου», απόσπασμα, μτφρ. Αγκύλου Γ., «Νέα Επιθεώρηση», αρ. 5, Μάης 1928, σελ. 147.

Σύντομο βιογραφικό συγγραφέα:
Ο Παναγιώτης Μανιάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Γράφει ποίηση και ασχολείται με τη μετάφραση κειμένων πρωτοποριακών καλλιτεχνικών κινημάτων. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια για τον σοβιετικό και τον μοντερνιστικό κινηματογράφο και έχει δώσει διαλέξεις σε μια σειρά εργατικών χώρων. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το φωτογραφικό του project «Αναζητώντας τον Σοσιαλισμό» με υλικό από τις περιηγήσεις του σε χώρες όπως Ρωσία, Γερμανία, Κίνα, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Αλβανία, Γιουγκοσλαβία ενώ συμμετείχε, ως μέλος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, στην Πρωτομαγιάτικη μπριγάδα αλληλεγγύης για την Κούβα το 2013. Από το 2011 διατηρεί το ιστολόγιο mauroflight.wordpress.com, ενώ από το 2015 αρθρογραφεί στο διαδικτυακό περιοδικό atexnos.gr.

2 σχόλια:

  1. Το γεγονός στο οποίο αναφέρεται ο συγγραφέας του βιβλίου ήταν η έναρξη μιας καταστροφικής περιόδου και η εποχή που εγκαινίασε στην οικονομία και τον πολιτισμό της Ρωσίας την είδαμε από την μετέπειτα πορεία της.
    Το( ψεύτικο) όνειρο που έδωσε όπως αναφέρεται στους εργαζόμενους ήταν για να επωφεληθούν άλλοι- μεγάλοι και εκτός Ρωσίας( κύριοι). Οπως γίνεται και τώρα.
    Τίποτα δεν άλλαξε. Το ίδιο έργο . Το ίδιο κουτόχορτο. Η ίδια προπαγάνδα ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ. Γιατί η ιδεολογία σας και ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ δεν πάνε μαζί. Τώρα πως το καταφέρνετε να το συνδιάζεται στον κόσμο αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Λυπητέρη.
    Βέβαια στη χώρα που ζούμε μπορείς να κάνεις τα πάντα αρκεί να μην έχουν σχέση με την ΕΛΛΑΔΑ ή να περαπεμπούν σε αυτή. ( αυτός είναι ο συγχρονος όρος του φασισμού).
    Πρέπει όμως κάποτε να καταλάβετε ότι εξυπηρετείται ανθρώπους που μόνο για το καλό του κάθε λαού δεν νοιάζονται ( τα υπολλείματα του Αβραάμ Μπεναρόγια).
    Η ιδεολογία σας δεν πρόκειται ποτέ τα κατέβει από την σφαίρα της φαντασίας σας.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΣ.
    ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΠΟΤΕ.
    Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ.
    ΝΟΜΟΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΦΕΝΟΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΣΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑ.
    Πρέπει να σώσουμε την ΕΛΛΑΔΑ όλοι μαζί. κλείστε επιτέλους το παράρτημα του κομμουνισμού στην ΕΛΛΑΔΑ. δεν της πρέπει. Δεν είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ.
    Το κομμουνιστικό κόμμα της ΕΛΛΑΔΑΣ, και όχι ΕΛΛΗΝΙΚΟ κομμουνιστικό κόμμα..... Αυτό λέει πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η επιμονη καποιων κυκλων και ατομων στην ωραιοποιηση και καθαρα μυθοπλαστικη παρουσιαση , ενος συστηματος , που αποδεδειγμενα πια , εχει καταστει η λαιμητομος του πολιτισμου , των ανθρωπινων ελευθεριων και της καταργησης της συνδεσης του ανθρωπου με την πηγη της προελευσης του , την ιδια την Φυση του , μονο αφελης δεν ειναι.
    Η προκειται περι ηλιθιοτητας , η σκοπιμως προπαγανδιζει ανθελληνικες και μισανθρωπες ''ιδεολογιες''!
    ''Κραυγαζει'' ζεστο το αιμα εκατομυριων νεκρων Ουκρανων απο τον τεχνητο λοιμο του 1910-11 , των εκατονταδων χιλιαδων γενοκτονημενων Ελληνων του Ποντου , του Καυκασου και της Κριμαιας , των εκατομυριων δολοφονηθεντων και εκτοπισμενων στα περιφημα Γκουλακ! Των εκατονταδων χιλιαδων Λετονων , Εσθονων , Ουγγρων , Πολωνων , Φινλανδων σφαγιασθεντων , απο τις εισβολες των ''πολιτισμενων'' Σοβιετικων στις χωρες τους!
    Καθως επισης και τα δεκαδες εκατομυριων νεκρων σε ''ομο'ι'δεατικα'' καθεστωτα ανα τον κοσμο!
    Ενα παγκοσμιο Ολοκαυτωμα!
    Αυτου του συστηματος τον ''πολιτισμο'' προαγετε;; Μια καθαρα μισανθρωπη υποκουλτουρα;;
    Εμεις ως Ελληνες , δεν εχουμε Πολιτισμο προς προαγωγη και γνωση;;
    Εχουμε να διδαξουμε και να προωθησουμε τον Μοναδικο Πανανθρωπινο , Παγκοσμιο και Φωτεινο Πολιτισμο που γνωρισε ποτε ο πλανητης και ο Ανθρωπος!
    Μηπως γι' αυτο δεν προαγεται , παρα συστηματικα , αποκρυπτεται και διωκεται;;
    Συνελθετε Ελληνες , βρειτε ξανα την Ελληνικη μνημη που ζει στον γεννετικο σας κωδικα κι ολοι μαζι , ας ξαναδωσουμε στην Πατριδα μας και στην Ανθρωποτητα , την Λαμψη που τους αξιζουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή