Για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στην χώρα και συγκεκριμένα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου σε επίκαιρη ερώτησή της που απαντήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ξανθό.
Η κα. Τριανταφύλλου, τόνισε, πως το θέμα της στελέχωσης, με αιχμή τους καρδιολόγους του οργανισμού, και των δύο νοσοκομείων, είναι πολύ κρίσιμο και σημείωσε πως η σημερινή Κυβέρνηση δεν επιτρέπει -και δεν πρέπει να επιτρέψει σε καμία περίπτωση να επιβληθεί η λογική που έφτασε τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο, δηλαδή: πρώτα δανεικά και μετά ανασυγκρότηση και ανάπτυξη.
Ζήτησε από τον κ. Ξανθό να προχωρήσει άμεσα στην επόμενη φάση της καταγραφής των προβλημάτων με άμεση δράση και παρέμβαση.
«Θα επιμείνω σε κάποια στοιχεία, λέγοντας ότι και στα δύο νοσοκομεία υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις όχι μόνο στην καρδιολογική -αυτό είναι το πιο κραυγαλέο ενδεχομένως, γιατί αντιλαμβάνεστε και ως γιατρός, ποιος είναι ο ρόλος των καρδιολόγων στα νοσοκομεία- αλλά και στις παθολογικές κλινικές και στο χειρουργικό τομέα και στα μικροβιολογικά εργαστήρια και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Δεν έχω το χρόνο να αναφέρω -αλλά είμαι σίγουρη πως γνωρίζετε- τι γίνεται και στα Κέντρα Υγείας. Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε προτάξει την αναγκαιότητα της ύπαρξης και της ολοκληρωμένης λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται κυριολεκτικά στο κόκκινο.
Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα παραδείγματα: Ο μοναδικός νεφρολόγος που υπηρετούσε στη μονάδα του νοσοκομείου Μεσολογγίου, έχει κληθεί από το καλοκαίρι του 2014 να καλύψει εφημερίες στην αντίστοιχη μονάδα του Αγρινίου, όπου έχει τρομακτικές ελλείψεις και ουσιαστικά όχι απλά υπολειτουργεί, αλλά τείνει στο κλείσιμό της.
.ωστόσο, θέλω να σταθώ στο πολιτικό ζήτημα της υγείας. Νομίζω ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν επιτρέπει -και δεν πρέπει να επιτρέψει σε καμμία περίπτωση- να επιβληθεί η λογική που έφτασε τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο, δηλαδή, πρώτα δανεικά και μετά ανασυγκρότηση και ανάπτυξη...
.Νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν δώσει μεγαλειώδεις αγώνες και για τα ζητήματα της υγείας -μετά το 2010 κυρίως- ενάντια στους διεθνείς τοκογλύφους και έχουν κάνει τις επιλογές τους. Έχουν απορρίψει το ραγιαδισμό και το βρώμικο πολιτικό παιχνίδι που παιζόταν τόσα χρόνια στις πλάτες του.
Θεωρώ πως ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πως η διαπραγμάτευση είναι μέρος ενός ιδιότυπου πολέμου, που διεξάγεται αυτή τη στιγμή μεταξύ των βασικότερων εκφραστών του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, οι οποίοι στο μόνο που συμφωνούν είναι πως η όποια προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας από τη νέα ελληνική Κυβέρνηση αποτελεί μονομερή ενέργεια.
Δεν είμαι η πρώτη που θα πει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί. Νοσεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και θα συμπλήρωνα ότι θα υπήρχε πραγματικά κίνδυνος να πέσει σε κώμα, αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν άλλαζε.
Ένα μέρος αυτής της πραγματικότητας και των αιτιών αυτής της κατάστασης μπορούμε να πούμε ότι είναι η υποστελέχωση, δηλαδή η υποχρηματοδότηση. Κατά την άποψή μου, υποστελέχωση σημαίνει ότι οδηγούμε άμεσα και πολύ μεθοδικά τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν είναι, όμως, αυτή όλη η πραγματικότητα. Ακόμα και σε εποχές όπου υπήρχε η χρηματοδότηση, πάλι οι ασθενείς έβαζαν το χέρι στην τσέπη ή αναγκάζονταν να ταξιδέψουν χιλιόμετρα για να βρουν την υγειά τους και σε πολλές περιπτώσεις ουσιαστικά να ξεπουληθούν για να τους θεραπεύσει κάποιος ιδιώτης.
Όλα αυτά τα γνώριζε η πολιτική ηγεσία και τα έβαζε κατά μέρος. Κατά την άποψή μου, προσπαθούσε να τα θεραπεύσει με περισσότερη φιλελευθεροποίηση των δομών, αφού μόνο έτσι έρχονταν τα πακέτα και -θα μου επιτρέψετε να πω- μόνο έτσι γίνονταν μπίζνες, για να έχουμε τα κτήρια και τα μηχανήματα να κάθονται.
Επειδή, όμως, θεωρώ ότι πάνω από όλα υπάρχει συγκεκριμένη πραγματικότητα που χρήζει άμεσης θεραπείας, πιστεύω ότι και το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να βρεθεί πραγματικά δίπλα και στις αγωνίες και στον αγώνα του λαού μας και να προχωρήσει άμεσα στην επόμενη φάση αυτού που είπατε, της καταγραφής των προβλημάτων, που είναι η δράση και η άμεση παρέμβαση».
Ο κ. Ξανθός συμφώνησε πως ειδικά οι δομές της επαρχίας έχουν βρεθεί σε πολύ χειρότερο σημείο αφού οι περισσότερες από αυτές είχαν ελλείψεις και ιατρικού και λοιπού προσωπικού και πριν την κρίση.
Ο αναπληρωτής υπουργός, σημείωσε πως το θέμα της στελέχωσης, ειδικά με καρδιολόγους, είναιπάρα πολύ κρίσιμο πως υπάρχει σχέδιο άμεσης και έκτακτης ενίσχυσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με μόνιμο προσωπικό (μέσα στον Ιούνιο θα προσαραχθεί θέση μόνιμου καρδιολόγου) και με επικουρικό προσωπικό διαφόρων κατηγοριών. Επίσης, πρόκειται να αξιοποιηθούν τα πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας μέσω του Υπουργείου Εργασίας, για να καλυφτούν όσο είναι δυνατόν, έστω και με αυτή την ελαστική μορφή εργασίας, κάποιες επείγουσες ανάγκες του συστήματος. Μίλησε επίσης για τις εννιακόσιες θέσεις μόνιμού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που προκηρύχτηκαν και για την διευκόλυνση στην πρόσβαση στις δομές υγείας μετά την κατάργηση του 5ευρου.
Τέλος, αναφέρθηκε στην δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία και την ταυτόχρονη ανάγκη να ενισχυθεί κατά προτεραιότητα η κοινωνική συνοχή, να ανακουφιστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας πληγεί, ιδιαίτερα στο τομέα της υγειονομικής φροντίδας, και στην ανάγκη της επιβίωσης των δημόσιων δομών μέσα και από ριζικές παρεμβάσεις που θα αναδιοργανώνουν τη δημόσια περίθλαλψη σε άλλη βάση χωρίς στρεβλώσεις και παθογένειες του παρελθότος.
«Η μεγάλη πρόκληση αυτήν την περίοδο είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Έχουν γίνει αρκετές επενδύσεις σε υποδομές και σε εξοπλισμό. Υπάρχουν και εκεί προβλήματα και πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο αντικατάστασης, αναμόρφωσης και βελτίωσης αυτών των υποδομών, όπου υπάρχει υστέρηση. Νομίζω, όμως, ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι να διασφαλίσουμε ανθρώπινο δυναμικό επαρκές από όλες τις ειδικότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα.
.Αξιοποιούμε, όπως σας είπα και πριν, όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία που έχουμε, για να καλύψουμε επείγουσες ανάγκες.
Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι, βεβαίως, να υπάρξει και μια βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.
Έχουμε θέσει και στους εταίρους μας στην Ευρώπη το ζήτημα της αναμόρφωσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Δεν μπορούν φέτος να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με αυτόν τον προϋπολογισμό λιτότητας, ο οποίος έχει εγκριθεί. Χρειάζεται τροποποίηση για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό τους με το απαραίτητο υλικό στη διάρκεια της χρονιάς και κυρίως για να καλύψουμε τις επιπλέον θέσεις ανθρώπινου δυναμικού που θέλουμε να προχωρήσουμε».
Το γραφείο τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου