25 Ιουνίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΡΡΕΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων  
Θέμα: Κλείσιμο του Μουσείου Θυρρείου
Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στους κατοίκους του Δ.Δ. Θυρρείου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού το Μουσείο παραμένει κλειστό. Βέβαια αυτή η απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου και της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι μια συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και απαξίωσης των μουσείων που δεν ενδιαφέρουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού. 

Αυτό υπονοούν άλλωστε και με την αιτιολόγησή τους  ότι το ορεινό Θύρρειο είναι μακριά από τα αστικά κέντρα και δεν διευκολύνεται η πρόσβαση πολιτών και τουριστών. Αντί να δημιουργήσουν οδικά δίκτυα προσβάσιμα και άλλες προϋποθέσεις για να μπορεί ανεμπόδιστα ο λαός μας να γνωρίσει την πολιτιστική του κληρονομιά, κλείνουν τα μουσεία. Αυτή την πολιτική ακολουθεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η πρόσβαση στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί  κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα που μπορεί να μετριέται με τους όρους του κέρδους και της αγοράς, γι’ αυτό πρέπει να διευκολύνεται με κάθε μέσον σε όλη τη διάρκεια του χρόνου για τους έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Όλα τα χρόνια παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι το μουσείο Θυρρείου θα επισκευαστεί, θα γίνει επέκταση του εκθεσιακού χώρου για να στεγαστούν τα ευρήματα της περιοχής αυτό ποτέ δεν έγινε. Και όταν ερχόταν στην επιφάνεια όχι από ανασκαφές αλλά από άλλα έργα (διανοίξεις δρόμων, εκσκαφές οικοδομών) πάντα οι αρμόδιοι επικαλούνταν λόγους ασφάλειας, τα μετέφεραν σε μουσεία μεγάλων πόλεων όπως στο Μουσείο Κορίνθου, Πατρών, Αγρινίου ή ακόμα και σε ...άγνωστες κατευθύνσεις. Επίσης πριν ένα χρόνο έγινε απόπειρα να μεταφερθούν Βυζαντινά ευρήματα που στεγάζονται στο μουσείο Θυρρείου σε άλλο μουσείο αλλά η ενέργεια αυτή έπεσε στο κενό κάτω από την αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων του Θυρρείου. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τις τεράστιες ευθύνες των τοπικών διοικήσεων που είτε σιγοντάρανε είτε σιωπούσαν σε τέτοιες ενέργειες. Έτσι έγινε πριν 5 χρόνια με τα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή Ακτίου.
Με την υπ.αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α1/70458 που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αρ.φύλλου 1903,22/12/2003 έχουν κατανεμηθεί 3 οργανικές θέσεις στο μουσείο Θυρρείου ΔΕ φύλαξης-πληροφοριών. Αυτές όμως δεν καλύφθηκαν ποτέ.
Τα ευρήματα των ανασκαφών πρέπει να εκτίθενται στο φυσικό χώρο τους σε σύνδεση με την ιστορία και τη γεωγραφία του. Άλλωστε μπορεί να είναι καθ’ όλα ασφαλή στο μουσείο Θυρρείου αρκεί αυτό να λειτουργεί με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Σε ποια μέτρα θα προβεί το υπουργείο ώστε να καλυφθούν όλες οι μόνιμες και τρέχουσες ανάγκες φύλαξης του μουσείου Θυρρείου από εξειδικευμένο προσωπικό;
Θα φροντίσει ώστε τα αρχαία ευρήματα της περιοχής να επιστραφούν στο μουσείο Θυρρείου όπου ανήκουν και να σταματήσει την μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου