Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή αρχαιολογίας κ. Β. Λαμπρινουδάκηστην μοναδική είσοδο από την αρχαία πόλη της Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας στην ακρόπολη αποκαλύφθηκε ΕΠΙΓΡΑΦΗ πουαναγράφει το όνομα του ύψιστου αρχαίου θεού Δία.
Από τη μορφή των γραμμάτων χρονολογείται τον 4ο περίπου αιώνα πΧ. Ο Ζευς ως προστάτης πυλών, σύμφωνα με τον καθηγητή, μαρτυρείται σε πολλές πόλεις όπως στη Θήβα (Ύψισται Πύλαι) και στην Αθήνα (Βωμός Ερκείου Διός). Η σημασία της λατρείας του Διός στην περιοχή ενισχύεται και από το γεγονός της απεικονισης του θεού σε νομίσματα της όμορης πόλης των Οινιαδών.
Σημειώνεται ότι αυτή μικρή είσοδος (πυλίδα) είναι πολύ σημαντική γιατί προσέφερε καταφύγιο ανθρώπων και ζώων από την πιο χαλαρά οχυρωμένη χώρα της αρχαίας πόλης (που βρισκόταν μάλλον στο υψίπεδο που βρίσκεται το σημερινό χωριό) στην καλά οχυρωμένη ακρόπολη.
Για το λόγο αυτό σύμφωνα με τον Πολύβιο όταν οι Μακεδονικός στρατός υπό τον Φίλιππο Ε΄ πυρπόλησε εύκολα την κάτω πόλη της Μητρόπολης (219-217 π.Χ.) δεν μπόρεσε να κυριεύσει την πολύ καλά οχυρωμένη ακρόπολή της.
Από http://paleomanina.blogspot.gr/2015/01/blog-post_11.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου