14 Ιανουαρίου 2012

Λαχανόπιτα ( με βρώσιμα,άγρια χόρτα).

Τα άγρια λάχανα ,τα χωρίζουμε σε 2 κατηγορίες:τα “βραστερά” και τα “πιτερά”. Για πίτα ,κατάλληλα,είναι οι παπαρούνες, οι μοσχοπαπαδιές, τα λάπατα,χειροβότανα( ή χοιροβότανα,δεν γνωρίζω την ετυμολογία της ονομασίας),αλλά μπορούμε να προσθέσουμε και ραδίκια, ζόχια αλλά πολύ λίγα,γιατί πικρίζει η πίτα. 

Επίσης για αρωματικό, προσθέτουμε μάραθο, ταιριάζει σ' αυτήν την πίτα. Το μάραθο, είναι άγριο, (φυτρώνει μόνο του), αρωματικό, μοιάζει με άνιθο, στην εμφάνιση αλλά έχει πολύ πιο έντονο άρωμα που θυμίζει, ούζο. 

Υλικά:
Για τα φύλλα: 
1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό. 
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι ψιλό. 
2 κουτ. σ. ελαιόλαδο. 
Αλεύρι (όσο πάρει), για όλες τις χρήσεις. 
Για το λάδωμα των φύλλων: 
1 φλυτζάνι μέτριο του τσαγιού, ελαιόλαδο. 
Για την γέμιση: 
700 γρ. λάχανα διάφορα, καυκαλήθρες, μοσχοπαπαδιές, παπαρούνες, λάπατα. 
300 γρ.πικρά λάχανα, ραδίκια, σκουλίμπρια, προζυμάκια. 
Τα βάζουμε όταν δεν φτάνουν τα ” γλυκά ” λάχανα (δεν βρίσκουμε συχνά στην αγορά). 
Τα πικρά, λάχανα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με 300 σπανάκι, σέσκουλο κ.λ.π. 
Αρωματικά: 1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο. 
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα. 
2 σκορδάκια φρέσκα. 
200 γρ. φέτα τριμμένη. 
5 αυγά. 
1/2 φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό. 
1/2 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο. 

Εκτέλεση: 
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με την σπανακόπιτα (σε άλλη ανάρτηση). 
Πλένουμε, κόβουμε τα λάχανα, τα τρίβουμε με το αλάτι. 
Ετοιμάζουμε την ζύμη για τα φύλλα (σε άλλη ανάρτηση). 
Αφήνουμε 5 λεπτά, να ξεκουραστεί και ανοίγουμε όλα τα φύλλα. 
Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην λεκάνη με τα λάχανα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, ανακατεύοντας καλά. 
Στρώνουμε τα 2 ( λαδώνοντας ανάμεσα ) φύλλα στο λαδωμένο γύρισμα (=ρηχό ταψί). 
Στρώνουμε την γέμιση, πατώντας ελαφρά. 
Σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα, κόβουμε το περίσσευμα,με την βοήθεια του πλάστη και γυρνάμε τις κολλημένες άκρες προς τα μέσα. 
Ψήνουμε στους 210 βαθμούς, πάνω - κάτω αντίσταση για μισή ώρα. 
Με την βοήθεια της πλαστήρας, αναποδογυρίζουμε,με γρήγορη, απότομη κίνηση, πάνω σ' αυτή. 
"Αδειάζουμε" την πίτα στο ταψί και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα. 

Νηστίσιμη λαχανόπιτα: 
Τα ίδια παραπάνω υλικά. 
Αφαιρούμε τ' αυγά και την φέτα και προσθέτουμε 1 φλυτζάνι μουλιασμένο ρύζι γλασέ.

ΑΠΟ XIROMETITISSA'S BLOG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου