14 Ιανουαρίου 2012

Το βιβλίο των Αγίων (Αγιοκατάταξη του Αγίου Βλασίου από τα Σκλάβαινα)

Οι 18 Άγιοι της Αιτωλοακαρνανίας πήραν «σάρκα και οστά» μέσα από το βιβλίο του κ. Σιάσου. 
Η παρουσίαση του βιβλίου «Οι Άγιοι της Αιτ/νίας» έγινε προχθές το απόγευμα στις 6:30 στο Επιμελητήριο Αιτ/νίας. Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ο κ. Χρήστος Σιάσος. 

Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία της αγιοτόκου περιοχής, η οποία σημειωτέων έχει τους περισσότερους αγίους και μαρτύρους στον ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με τον κ. Σιάσο, οι Αιτ/νάνες άγιοι είναι 18. Κάποιοι εκ των οποίων είναι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Αγ. Αρσένιος, ο Αγ. Συμεών, ο Αγ. Θεόδωρος, ο Όσιος Ιάκωβος, ο Αγ. Θεωνάς, ο Αγ. Ανδρέας ο Ερημίτης, ο Άγ. Βάρβαρος, ο Αγ. Βλάσιος στα Σκλάβαινα, ο Όσιος Δαβίδ, ο Όσιος Ευγένιος Γιαννούλης, ο Άγ. Ιωάννης ο εν Βραχωρίω, ο Αγ. Χρύσανθος, αδελφός του Αγ. Κοσμά, ο Αγ. Θεόδωρος, ο Αγ. Ανώνυμος, ο Αγ. Λάμπρος. 
Το εν λόγω βιβλίο έχει παρουσιαστεί ακόμη στο Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και την Αθήνα. Στην παρουσίαση του βιβλίου αυτού στο Αγρίνιο, συντονιστής ήταν ο πρόεδρος των τριτέκνων Αιτ/νίας κ. Κώστας Γαλανόπουλος καθότι ο σύλλογος τριτέκνων και η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ήταν αρωγοί. Ομιλητές ήταν ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Παλιούρας και η εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Δέσποινα Αλεξοπούλου – Γεωργιάδου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο οποίος εκτός του ότι εξήρε το βιβλίο, αποκάλυψε πως είναι έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να σταλούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ώστε να γίνει και η επίσημη αγιοκατάταξη του Αγ. Βλασίου από τα Σκλάβαινα, καθώς επίσης από πέντε ακόμη συμμαρτυρήσαντες. Ο σεβασμιότατος τόνισε επίσης για τον Αγ. Βάρβαρο γίνεται προσπάθεια για την εύρεση των οστών του στην περιοχή της Ιταλίας, καθώς επίσης και την ανέγερση εκκλησίας στην περιοχή του, την Ακαρνανία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κορπής. Για τον Αγ. Βάρβαρο ο κ. Παλιούρας που παρουσίασε τους βίους των αγίων της Αιτ/νίας είπε: «Έχω την αίσθηση πως το νερό της κορπής είναι το αγίασμα του Αγ. Βάρβαρου». Να σημειώσουμε πως μόνο η πόλη του Αγρινίου εορτάζει τρεις από τους 18 αγίους της Αιτ/νίας και του νεομάρτυρα Ιωάννη. Συγκεκριμένα οι τρεις άγιοι αυτοί είναι ο Θεόδωρος, ο Λάμπρος και ο Ανώνυμος. 
Η κα Αλεξοπούλου χαρακτήρισε την παράλληλη πορεία και την ουσιαστική ενασχόληση με την εκκλησία και συμμετοχή στα χαρίσματα του Θεού, ενώ για το βιβλίο συνεπώς και τους αγίους είπε πως υπήρξαν φωτισμένοι άγιοι, οι οποίοι αντιστάθηκαν στους βαρβάρους της εποχής τους. Ο ίδιος ο συγγραφέας, ο κ. Χρήστος Σιάσος, δήλωσε: «Το βιβλίο είναι πράξη καταγραφής της εκκλησιαστικής ιστορίας του τόπου. Έχω περπατήσει όλους τους τόπους που έζησαν ή ασκήθηκαν όλες οι μορφές αυτές». Ακόμη να σημειώσουμε ως λεπτομέρεια του ρεπορτάζ μας πως περίπου οι 80 σελίδες του βιβλίου αφορούν τον Αγ. Κοσμά ενώ οι υπόλοιπες 100 αναφέρονται στους υπόλοιπους αγίους της Αιτ/νίας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γαλανόπουλο, το βιβλίο δεν είναι αυστηρά σύγγραμμα για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας αλλά βιβλίο για να διαβάσουν όλοι. 
Επίσης ο ίδιος ο κ. Γαλανόπουλος δήλωσε: «Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του συλλόγου μας διοργανώσαμε την πολιτισμική αυτή εκδήλωση για να τιμήσουμε τους Άγιους της Αιτ/νίας».

ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου