2 Ιανουαρίου 2012

Ξηρομερίτικη Γουρ(ου)νόπ(ι)τα

Συνταγή του Ναπολέοντα Δάγλα
Υλικά: 1 κιλό χοιρινό κρέας ψαχνό, μισό κιλό χοιρινό λάπα, 2 μέτρια κρεμμύδια, 5 με 6 σκελίδες σκόρδο, 10 ξυλάκια γαρύφαλλο, αλάτι  - πιπέρι και 200 γρ. τραχανά ή ρύζι (προτιμάμε τραχανά). 

Εκτέλεση: Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρέας και βάζουμε λίγο λάδι. Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και το τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο και το γαρύφαλλο. Μετά το τσιγάρισμα προσθέτουμε λίγο νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει. 
Αφού βράσει και σωθεί το νερό, προσθέτουμε τον τραχανά ή το ρύζι και ανακατεύουμε. Χτυπάμε δύο αυγά τα προσθέτουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε ξανά.
Φτιάχνουμε ζύμη για τέσσερα φύλλα. Ανοίγουμε τα φύλλα και στρώνουμε σε ταψί φούρνου αφού πρώτα το αλείψουμε με λάδι το πρώτο και μετά το δεύτερο φύλλο. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα και βάζουμε από πάνω τα άλλα δύο φύλλα αλείφοντας με λίγο λάδι και ρίχνουμε λίγο νερό σκορπιστά.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα στους 180 - 200 βαθμούς, εκτός και θέλετε να την ψήσετε στο τζάκι ή στον παραδοσιακό φούρνο...
Καλή όρεξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου