20 Φεβρουαρίου 2014

Επιμελητήριο Λευκάδας: Επιστολή στον Υπ. Μεταφορών για την υποθαλάσσια ζεύξη

 


Δεν θα έχει σχεδόν καμία χρησιμότητα για το νησί μας.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΕΥΞΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Το Επιμελητήριο Λευκάδας σας κάνει γνωστό ότι με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αναφορικά αφενός μεν με την δημοπράτηση της κατασκευής των οδικών δικτύων Βόνιτσας –Λευκάδας, Ακτίου- Λευκάδας, αφετέρου δε σχετικά με την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας στην Λευκάδα, η οποία πρόκειται να ενώσει το νησί με την Αιτωλοακαρνανία, απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Μεταφορών με το οποίο υπογράμμιζε τα παρακάτω.

Όσον αφορά την κατασκευή – ολοκλήρωση των οδικών δικτύων η διοίκηση του Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι τα έργα αυτά κρίνονται ζωτικής σημασίας για την περιοχή δεδομένου ότι πρόκειται να μεταμορφώσουν κυριολεκτικά τον οδικό χάρτη της ΒΔ Ελλάδας και να αναδείξουν έτι περαιτέρω το νησί ως τουριστικό προορισμό.
Ωστόσο, σχετικά με την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας στην Λευκάδα, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ή θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ και θα κοστίσει περίπου 70-80 εκατομμύρια euro, επισημάνθηκε ότι:
α) Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου δεν θα έχει σχεδόν καμία χρησιμότητα για το νησί μας, απεναντίας, θα αναγκάσει όλους τους κατοίκους να πληρώνουν κάθε φορά που θα εισέρχονται αλλά και θα εξέρχονται από αυτό.
β) Θα αυξηθούν τα μεταφορικά κόστη των επιχειρήσεων και θα προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του νησιού, διότι θα αποτρέπονται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να επισκέπτονται την τοπική αγορά για τα ψώνια τους αλλά και για την διασκέδαση τους.
γ) Τα χρήματα που πρόκειται να δαπανηθούν για το έργο αυτό θα μπορούσαν να διατεθούν στην κατασκευή βασικών υποδομών που στερείται ο τόπος (διαλυμένο δίκτυο ύδρευσης, ημιτελές δίκτυο αποχέτευσης, απορρίμματα, κλπ).
Τέλος, η διοίκηση του φορέα υπογράμμισε στον Υπουργό Μεταφορών την αναγκαιότητα διαβούλευσης όλων των φορέων επί του συγκεκριμένου θέματος, ώστε να μην υπάρξουν αργότερα αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, και πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο έχει πρόταση για την αποσυμφόρηση της πόλης της Λευκάδας από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, που σύμφωνα με την άποψη της αποτελεί τη μοναδική θετική συνέπεια της υποθαλάσσιας ζεύξης και μάλιστα με κόστος το 1/10 του κόστους της υποθαλάσσιας.
Για τη Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σωτήριος Σκιαδαρέσης
Ακολουθεί η επιστολή του Επιμελητηρίου Λευκάδας στον Υπουργό Μεταφορών

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ


Λευκάδα, 3/2/2014
Αρ. Πρωτ: 281
ΠΡΟΣ: Υπουργό Μεταφορών
κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

KOIN: 1. Γραφείο Πρωθυπουργού
2. Βουλευτή Λευκάδας
κ. Θεόδωρο Σολδάτο
3. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
κ. Σπύρο Σπύρου
4. Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας
κ. Θεόδωρο Βερύκιο
Θέμα: Υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να αναφερθώ στην ενημέρωση που είχα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την επίσκεψη σας στην περιοχή της Βόνιτσας και τις εξαγγελίες σας για την δημοπράτηση της κατασκευής του οδικού δικτύου Βόνιτσας –Λευκάδας και Ακτίου- Λευκάδας, έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα και κρίνονται ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, καθώς με την ολοκλήρωση της κατασκευής των οδών Αμφιλοχία –Άκτιο και Αντίρριο-Ιωάννινα θα μεταμορφωθεί κυριολεκτικά ο οδικός χάρτης της ΒΔ Ελλάδας. Ιδιαίτερα δε η κατασκευή του οδικού άξονα Ακτίου - Λευκάδας θεωρείται από το Επιμελητήριο μας πολύ σημαντικό έργο, καθώς το αεροδρόμιο του Ακτίου αποτελεί ουσιαστικά τη πύλη εισόδου των τουριστών στο νησί της Λευκάδας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πληροφορήθηκα, επίσης, την εξαγγελία αναφορικά με την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας στην Λευκάδα, η οποία πρόκειται να ενώσει την Λευκάδα με την Αιτωλοακαρνανία και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ή θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ. Οφείλω να ομολογήσω ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου δεν θα έχει σχεδόν καμία χρησιμότητα για το νησί μας! Απεναντίας, θα αναγκάσει όλους τους κατοίκους να πληρώνουν κάθε φορά που θα εισέρχονται αλλά και θα εξέρχονται από αυτό.
Επίσης, με την ιδιότητα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας, που αποτελεί τον φορέα που εκφράζει τις παραγωγικές τάξεις του νησιού, οφείλω να επισημάνω ότι η κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας θα αυξήσει τα μεταφορικά κόστη, αλλά θα προκαλέσει και αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του νησιού μας, διότι θα αποτρέπει τους κατοίκους των γύρω περιοχών να επισκέπτονται την τοπική αγορά για τα ψώνια τους αλλά και για την διασκέδαση τους.
Επιπρόσθετα, θεωρώ απαράδεκτο στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα να ξοδευτούν 70 – 80 εκατομμύρια euro για ένα έργο που στην ουσία δεν θα προσφέρει σχεδόν καμία υπεραξία στον τόπο μας (έργο βιτρίνας) τη ίδια στιγμή μάλιστα που το νησί στερείται βασικών υποδομών, αφού διαθέτει διαλυμένο δίκτυο ύδρευσης, ημιτελές δίκτυο αποχέτευσης και δεν έχει λύσει ακόμη το πρόβλημα των σκουπιδιών.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι ένα έργο που σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι φορείς του τόπου μας! Είμαι της άποψης ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε προηγηθεί διαβούλευση όλων των φορέων για την χρησιμότητα της κατασκευής του, ώστε να προχωρήσει με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να μην υπάρξουν στην συνέχεια προβλήματα από «αγανακτισμένους πολίτες», που θα εμποδίζουν το έργο να προχωρήσει ή ακόμη και όταν θα έχει τελειώσει, θα απαιτούν από τον ιδιώτη που θα έχει προβεί στην επένδυση να μην βάλει διόδια!
Κατόπιν όλων των προαναφερθέντων η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λευκάδας ζητά να επανεξεταστεί η κατασκευή του έργου. Ωστόσο, για να μην είμαστε μηδενιστές αντιλαμβανόμαστε ότι η κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας θα αποσυμφορήσει την πόλη της Λευκάδας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Όμως, αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολύ μικρότερο κόστος. Είμαι στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της παράκαμψης της πόλης της Λευκάδας με κόστος ίσως και δέκα φορές μικρότερο του ποσού που θα απαιτηθεί για την υποθαλάσσια σήραγγα.

Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σκιαδαρέσης 
 
ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου