14 Μαΐου 2011

Επαναπατρισμός νομισμάτων μοναδικής ιστορικής αξία της Αρχαίας Μεδεώνος


Με την στήριξη του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου και ύστερα από μεθοδευμένες ενέργειες του μέλους του συλλόγου λαογράφου – ερευνητή κ. Νίκου Ράππου, επαναπατρίσθηκαν από το Grand Marais της Μινεσότα των Η.Π.Α, δύο νομίσματα μοναδικής ιστορικής αξίας της ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΔΕΩΝΟΣ.

Τα νομίσματα έχουν καταγραφεί και καταχωρηθεί στην έγκριτη Συλλογή του κ. Νίκου Ράππου και αποτελούν πλέον κειμήλια ανεκτίμητης ιστορικής αξίας και παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές.
Είναι χάλκινα και κόπηκαν στο Νομισματοκοπείο του Θυρρείου μεταξύ του 220-210 π.χ.Στη μία τους όψη απεικονίζεται ο Θεός Απόλλωνας με διάδημα, με το βλέμμα του στραμμένο προς τα δεξιά και στη δεύτερη όψη τους απεικονίζεται ο Τρίποδας Βωμός – που ήταν έμβλημα του πρώην Δήμου Μεδεώνος – όπου αναγράφονται τα γράμματα Μ Ε (ΔΕΩΝ). Δόθηκαν δε, αμέσως στην κυκλοφορία για τις ανάγκες των συναλλαγών των αρχαίων προγόνων μας. Τα νομίσματα της ΜΕΔΕΩΝΟΣ έμειναν σε κυκλοφορία για πάνω από δύο αιώνες. Η ναυμαχία όμως του Ακτίου (31 π.χ.) άλλαξε τον ρου της ιστορίας του τόπου μας. Ο νικητής Οκταβιανός έκτισε απέναντι της Ακαρνανίας την Νικόπολη και έκοψε νομίσματα της νέας πόλης σε μία προσπάθεια να εφαρμόσει στην τοπική οικονομία, τα δικά του Ρωμαϊκά μέτρα. Τα νομίσματα όμως της ΜΕΔΕΩΝΟΣ αλλά και των άλλων Ακαρνανικών πόλεων εξακολουθούσαν να κυκλοφορούν.
Στο πέρασμα των αιώνων όπου αυτοκρατορίες ήκμασαν και παρήκμασαν έτσι και τα νομίσματά τους είχαν την ίδια τύχη. Έτσι λοιπόν και τα νομίσματα της ΜΕΔΕΩΝΟΣ βρέθηκαν στο “περιθώριο” των αιώνων. Τίποτε όμως ΔΕΝ κατόρθωσε να τα εξαφανίσει!
Εξακολουθούν να υπάρχουν και παρουσιάζονται ακόμα και σήμερα μάρτυρες της ιστορίας του τόπου μας.Δυστυχώς όμως, από βέβηλα χέρια αρχαιοκαπήλων τα δύο εικονιζόμενα νομίσματα περιπλανήθηκαν –σαν τον Οδυσσέα- επί αιώνες στα πέρατα του κόσμου και έφτασαν να πωλούνται στο μακρινό Grand Marais της Μινεσότα των Η.Π.Α.
Ο Σπουδαίος λαογράφος Νίκος Ράππος σε πρόσφατη
φωτογραφία του στο μουσείο στην Κωνωπίνα
Μόλις περιέπεσε στην αντίληψη του κ. Νίκου Ράππου ο κατάλογος του Εμπορικού οίκου των Η.Π.Α που πωλούσε τα νομίσματα της ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΔΕΩΝΟΣ, έκανε όλες τις απαιτούμενες και σύννομες ενέργειες για τον επαναπατρισμό τους. Και το πέτυχε!
Ευχόμαστε εν ευθέτω χρόνο να γίνει από τον κ. Νίκο Ράππο, η έκθεσή τους!
Τα επαναπατρισθέντα νομίσματα είναι οβολοί με αξία το ένα έκτο της δραχμής.Δηλαδή έξι (6) οβολοί αντιστοιχούσαν σε μία ασημένια δραχμή.
Για παράδειγμα, το ημερομίσθιο ενός εργάτη οικοδομής στην Ελευσίνα τον 3Ο αιώνα π.Χ ήταν τρεις (3) οβολοί.Το ημερομίσθιο Αθηναίου ναύτη τον 3ο αιώνα π.Χ. ήταν τέσσερις (4) Αθηναϊκοί οβολοί.Τον πρώιμο 3ο αιώνα π.Χ. το ημερομίσθιο ενός στρατιώτη του Λυσίμαχου ήταν τέσσερις (4) Αττικοί οβολοί.
Είναι μια ακόμη σπουδαία πρωτοβουλία του μέλους του Συλλόγου Κωνωπινιωτών, που συμβάλλει έμπρακτα στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και καταδεικνύει μοναδικές ευαισθησίες για την εποχή μας!
Θα πρέπει να επισημανθεί πως το έμβλημα του πρώην Δήμου Μεδεώνος προήλθε από νόμισμα που κατέχει ο κ. Νίκος Ράππος και παραχωρήθηκε για την αντιγραφή του, στην τότε νεοσύστατη Δημοτική Αρχή.

ΑΠΟ ΚΩΝΩΠΙΝΑ NEWS 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου